Úvěr ze stavebního spoření na dítě, máte zkušenost?

mariti
25. říj 2014

Máte někdo zkušenost (pokud možno čerstvou) s braním úvěru ze stavebka psaného na dítě? Nebo je tu nějaký poradce/ poradkyně? Popíšu situaci: Našemu malému je 15 měsíců, hned po narození jsem mu založila stavebko s tím, že to bude pro něj, na studia nebo prostě jako základ do života. Pak jsme ale koupili na hypotéku relativně velký dům, který bude potřebovat dost rozsáhlé změny a modernizace. I když šetříme jak můžem, tak bychom asi ty peníze z jeho stavebka použili na vybudování pokojíčků v patře. Resp. vzali bychom si ten úvěr, abychom nemuseli čekat ještě 5 let než uplyne vázací lhůta. Nevíte, jak je to podle nového obč. zákoníku? Můj názor je, že by to snad šlo, my budeme spoluručitelé a závazky budou naše, úvěr bude malý a vše bude splaceno dávno před tím, než dosáhne plnoletosti. Oficiální důvod bude samozřejmě vybudování dětského pokoje, tedy zájem dítěte, a ani to nebude daleko od pravdy.

j.a.n.i
25. říj 2014

@mariti No, v každém případě k tomu budete muset mít souhlas opatrovnického soudu... ale odhadovat, zda vám ho dá nebo ne, to je věštění z křišťálové koule. Můj soukromý tip ale je, že to nepovolí.

berenika39
25. říj 2014

Soud je jasný. To, jak rozhodne, nikdo neví. Já to chápu, jak je ten zákon myšlený, ale nechápu, proč se to nevztahuje na smlouvy, uzavřené před nabytím účinné moci zákona. Za nějakých podmínek jsem uzavřela, a ted jinak. Grrrrr.
Asi se musí nějak jednoznačně dokázat, že peníze budou použity ve prospěch nezletilce(ů). Jak, to nevím. Taky jsme měli představu, že peníze použijeme na rekonstrukci - domu - sakra vždyt je to i pro dítě, aby bydlelo, ne? A ted budem řešti to samé, co vy.
Držím palce.

suzanna123
25. říj 2014

@berenika39 já to teda nechápu - hlavně nesouhlasím s tím, že má někdo, kdo to dítě v životě neviděl, rozhodovat o tom, co je v jeho zájmu. Od toho má snad rodiče, ne???

berenika39
25. říj 2014

@suzanna123 no možná jsem to blbě napsala. chápu, že je nějaký zákon, který když znám, tak to stavebko neuzavřu, protože to je nevýhodné 😝 😝 . Ale my podepisovali nějakou smlouvu - v roce 2010, a ted, 2014, jsou podmínky jiné, takže mě někdo tlačí do toho, co bych nikdy nepodepsala.
Jinak souhlas, za dítě zodpovídám do 18 let úplně ve všem, k ničemu nepotřebuju souhlas soudu, ale k nakládání s finančními prostředky najednou ano. Musím za něj bez soudu rozhodnout o tom, jestli ho budou operovat v ohrožení života, ale k utracení 200 tisíc potřebuju soud, Kde to jsme ? 🙄 🙄

somalicats
25. říj 2014

@suzanna123 Ono tohle rozhodování posvěcené soudem trvá už delší dobu. Loni jsme byli s bývalým u soudu kvůli odmítnutí dědictví za naši dceru - předlužené dědictví (a to hodně) - zcela logicky jsme za ni odmítli, stejně to musel rozhodnout soud. Úplně zbytečné jednání, vzhledem k tomu, že soudkyně stejně potvrdila to, co jsme udělali my. Chápala bych, že budou zjišťovat, jestli nebyla dcera zkrácena v rámci dědického řízení v případě, že by dědictví bylo kladné, ale když tam jsou jen dluhy, je to akorát buzerace... Naštěstí stavebko dcery vypršelo dřív, než se s tím začalo chodit k soudu, a nové stavebko jsem už nezakládala nikomu.

suzanna123
25. říj 2014

@berenika39 souhlasím . To, že se to vztahuje i na dřívější smlouvy je taky zhovadilost - fakt mi přijde, že co zákon, to paskvil 🙄 A tenhle obzvlášť. Jaký to má účel? Aby to rodiče naházeli do automatů? Takoví určitě dětem zakládají spoření... A to, aby se rodiče zpovídali před soudem, na co chtějí použít peníze, které pro dítě naspořili a proti nim stál nějaký státem určený "opatrovník", který "hájí zájmy dítěte" - pro to nemám slov (rozhodně ne slušných...)
Mimochodem, můj první příspěvek byl útočný, ale určitě se nevztahoval na Tebe (i když to tak asi vyznělo). Ale tohle mi strašně zvedá mandle - i když se mě to bezprostředně netýká

suzanna123
25. říj 2014

@somalicats zajímalo by mě, kdyby dědictví bylo plusové, jestli by si taky stát hlídal, abyste ho někde uložili a spravovali v zájmu dcery... 🙄

berenika39
25. říj 2014

@suzanna123 jj, v pohodě, já ti rozumím. 😉 známe se.
Právě. My máme pro petra stavebko, a rozhodně ne proto, že bychom potřebovali státní podporu, mmch ted už skoro trapnou. Chtěli jsme mít rezervu do budoucna, kdyby potřeboval na soukr školku, asi bude potřebovat na soukr školu 😀 , a ted budu někomu vysvětlovat, co za ty peníze pro NĚJ pořídíme, na co je použijeme? nejhorší je, že se mě to týká i za přepokladu, že jsem OPRAVDU ty peníze měla připravené pro něj,

somalicats
25. říj 2014

@suzanna123 To by mě taky zajímalo... No, naštěstí tohle řešit nemusím, veškeré finance týkající se dětí jsou psány na mne, na bývalého nebo na současného, takže nám nikdo nemůže kecat do toho, na co použijem naspořené peníze. Zrovna loni jsem sahala do úspor, potřebovali jsme pro ně předělat pokojík, aby tam měla svůj prostor starší, a vešla se tam i mladší. Představa, že bych musela k soudu a vysvětlovat, že ty peníze chci použít pro děti, mi taktéž zvedá mandle :-/

mariti
autor
25. říj 2014

Děkuji všem za odpovědi a za názory. Pořád přemýšlím, jak to udělat. Jestli radši oželet státní podporu a dávat si to stranou na spořák, abychom to pak mohli využít bez toho, abychom se zpovídali nějakému soudu, resp. poníženě žádali, aby nám dovolili naložit s námi uspořenými penězi. Druhá varianta je použít manželovo stavebko, ale pak by nám asi ty prachy ze stavebka syna prostě nedali, protože částečné splacení hypotéky prý "není v zájmu dítěte".
@berenika39 Budu moc ráda, když mi dáš vědět, jak se u vás situace vyvíjí a jak se k tomu staví soud. Předem moc děkuji.

lenicka07
25. říj 2014

@somalicats což tohle platilo i dřív, i ten úvěr musel posvětit soud, ale nyní musí být souhlas soudu i pro výběr prostředků z účtu stavebního spoření. Bohužel to tak je, zákon může měnit práva a povinnosti účastníků smlouvy, i když vznikla před jeho účinností.

j.a.n.i
26. říj 2014

@lenicka07 Tak ono to hlavně platilo i dříve, ale neřešilo se to, ale s NOZ se to rozvířilo a začalo se to uplatňovat i pro výběry, přestože ten souhlas mohla chtít SS i dříve.

lenicka07
26. říj 2014

@j.a.n.i ano to máš pravdu, fakticky se tak nedělo, i když zřejmě mělo. Existovalo pár případů kdy děti svoje rodiče zažalovaly, a např. nejvyšší soud dal zapravdu dívce, jejíž otec peníze vybral a utratil (bez rozhodnutí opatrovnického soudu).

j.a.n.i
26. říj 2014

@lenicka07 Jojo, přesně tak.

@suzanna123 Já chápu, že to člověka štve, ale tohle riziko tam bylo vždycky, žádný zákon se defacto nezměnil, pouze se to začalo striktněji uplatňovat. Vždy platilo, že ty peníze jsou dítěte...

suzanna123
26. říj 2014

@j.a.n.i ovšem dítě je rodičů a ne státu

berenika39
26. říj 2014

@j.a.n.i jj, vůbec nepolemizuji o tom, že ty peníze jsou dítěte , resp. by měly být, znám dost lidí, kteří stavebko mají jen proto, že to bylo svého času nejvýhodnější, kde spořit. na auto třeba, nevím....mě trochu vadí to, že zodpovídám za vše kolem prcka, ale za peníze - to neee, to musí stát do toho vidět🙂.
není to nic, co by mi kazilo život, i špatný zákon je zákon, beru ...

berenika39
26. říj 2014

a to i chápu, že když stát dává podporu - chce vědět, jak ej s ní naloženo, jestli je opravdu pro dítě, na které je stavebko psaný🙂

somalicats
26. říj 2014

@lenicka07 Já vím, že to platilo i dřív, jen nebyly tak striktní požadavky ze strany stavebních spořitelen (minimálně Raifky) na výběry naspořených peněz, tenkrát stačily ověřené podpisy obou zákonných zástupců. Úvěr jsme z prostředků dcery neřešili, takže tam nedokážu říct, jak k tomu bylo přistupováno ještě před pár lety.
Osobně dnes volím spíš formu spořících účtů, i když nejsou tak dobře úročené, jako stavebko, tak přístup k penězům je hned a nemusím čekat, kdy a jak se soudu uráčí rozhodnout...