Hypotéka vs. úvěr ze stavebního spoření. Zkušenosti?

renatkaa1996
31. srp 2020

Ahoj, ma nekdo zkusenost? Chceme stavet dum, akorat nevime, zda jit do hypoteky nebo do uveru ze stavebniho sporeni. Z uveru ze stavebniho sporeni je 6 let fixace a urok 1,69 pak doporucuji prejit k jine bance nez u ktere hypoteka je. Z uveru ze stavebniho sporeni se plati 6000, jenze 3000 jde na urok a 3000 jde na stavebni sporeni dokud nedoplatim 40% z pujcene castky. A potom az se to predela na ten radny uver. Mate nekdo zkusenost a resili jste neco podobneho?

vrabcak0007
31. srp 2020

@renatkaa1996 na jare...kdyz nam fin poradkyne spocitala, kolik preplatime celkem za tech 30let, tak stavebko vyslo cca o milion vyhodneji..prave diky tem ruznym statnim prispevkum a vyhodam a sporeni..

renatkaa1996
autor
31. srp 2020

@vrabcak0007 noo, pritel furt pocita a pocita 😃a furt se nejak nemuze dopocitat😃diky za reakci, taky si myslim, ze to stavebko je lepsi

sigyn
31. srp 2020

Zkuste oslovit nějakého hypotečního poradce, ať vám poradí. Je to většinou zdarma.

vrabcak0007
31. srp 2020

@renatkaa1996 ono to vypada zdanlive stejne..podobny uroky, podobny mesicni splatky...rozdil je prave v tom celkovym souctu potom...samozrejme cim vic si pujcite tim vetsi je uspora..

a_netk_a
31. srp 2020

@renatkaa1996 Zrovna je to u nás aktuální téma a zvolili jsme úvěr ze stavebního spoření. Ale výhodné je prý fixace jen na 3 roky a pak zdrhnout pryč. Takové info máme přímo od ředitele. 🙂

martt
31. srp 2020

@renatkaa1996 To co popisuješ mi přijde, jako překlenovací úvěr. Což se na vysoké částky moc nevyplatí. Samozřejmě záleží kolik máte našetreno a jak dlouho by trvalo než spadnete do normálního úvěru. Také jak budete mít postavenou smlouvu. My jsme tenkrát překlenovací úvěr měli, ale na malou částku a fix se nám začal počítat až když jsme spadli do normálního úvěru.

agnes_123
31. srp 2020

Řešili, rozhodně je ve finále lepší banka. Už nevím detaily, ale byl tam háček a finančně to nakonec vycházelo hůř.

agnes_123
31. srp 2020

@martt jj, to je ono, tam to potom dělalo peníze navíc nějak. Zkrátka využívat produkty na jejich primární účel. My tehdy nevzali stavebko ani když nám nabízeli nižší úrok než banka. Celkový součet byl prostě horší.

marti89
31. srp 2020

Taky záleží kolik peněz a na jak dlouho, pokud je to vyšší částka, chtějí už ručit majetkem a u hypotéky asi 30 % vlastních zdrojů. My si brali menší částku, ručit nechtěli a vybrali jsme nakonec stavebko.

merope
1. zář 2020

Porovnávala jsem naposledy v létě a líp vycházela hypotéka. U stavebek na velké částky je plno "ale". Velmi často není nepodstatnou ani částka za zřízení stavebka a poskytnutí úvěru. Pokud chcete za 6 let jít stejně jinam (půjde to???), srovnejte si jenom čisté platby za těch 6 let a o kolik se sníží hypotéka a kolik budete mít na tom stavebku. Výhodou můžou být daňové odečty (ale ty se nebudou tak moc lišit) a státní příspěvek (který za 6 let nevyrovná poplatek za poskytnutí úvěru).

Ale opravdu hodně záleží na konkrétní situaci.

xxx3d
1. zář 2020

Nejhorší ve smyslu nejdražší, je překlenovací úvěr ze stavebka. Pokud by to byl i váš případ, volila bych raději hypotéku.
Ale určitě bych oslovila finančního poradce, který se v této oblasti zcela jistě orientuje lépe, než já jako mamina na modrém koni 🙂

e7
1. zář 2020

Řešili jsme asi před dvěma lety když jsem začínali stavět barák ať jsme počítali jak jsme počítali vyjde lépe hypotéka. Oni vám to navlečou, že to "vyjde levněji" ale ve finále tomu tak neni. Volila bych hypotéku

pajula123
1. zář 2020

Nejde vůbec říct obecně, vždy záleží na konkrétní situaci, někdy je lepší hypotéka, někdy úvěr ze stavebka.

levandule_k
1. zář 2020

Pokud si bereš úvěr ze stavebního spoření a je na menší částku, neručí se nemovitostí. Např. pokud bys chtěla jen vyměnit střechu, neručíš nemovitostí kvůli 600 000 Kč. Abys měla nárok na řádný úvěr ze stavebního spoření, musíš mít ve stavebním spoření našetřeno 40 % z cílové částky. Pokud nemáš našetřeno 40% z cílové částky, tak si spoříš do těch 40% a platíš úrok - to je fáze překlenovacího úvěru, tam je zpravidla úrok vyšší, až si naspoříš má nárok na řádný úvěr, kde je nižší.

Jsou lidi, co mají obojí, jak úvěr ze stavebního spoření a k tomu hypotéku. Vždy záleží na konkrétní situaci a kvalitní finanční poradce, by s Vámi měl vše probrat a představit ti možnosti jaké máš.

levandule_k
2. zář 2020

Ještě k tomu úvěru ze stavebního spoření, úroková sazba je stejná po celou dobu splácení. např. banka nabídne ve fázi překlenovacího úvěru úrokovou sazbu 3,9%, ve fázi řádného úvěru ze stavebního spoření nabídne např. 2,99%. U hypotéky dostaneš nabídku úrokové sazby, kterou si můžete zafixovat na určitou dobu, jak bude končit fixace dostaneš s předstihem novou nabídku úrokové sazby. Po konci fixaci úrokové sazby není nutné přecházet k jiné bance, ale je dobré se informovat, co ti jaká banka nabídne za jakých podmínek.

evaviki
2. zář 2020

tak jo, jako prvni - urokova sazba je stejna u uveru ze stavebniho sporeni, ktery neni zajisten nemovitosti.. U uveru z SS, co zajisten nemovitosti je, je fixace a pak se sazba meni. Max je tam uvedena sazba na poslednich cca 10 let uveru. Takze tady pletete jablka s hruskama v nekterych prispevcich..
Jako druhe - jsou ss, kde se uver (uz budu psat jen o zajistenem) preklopi do klasicke anuitni splatky po 2 letech. Pak takove, kde se opravdu do doby nasporeni 40% plati stejna anuita a stejne uroky. Tohle je vetsinou opravdu nevyhodne, navic muzou tam byt pri refinancovani ruzne podminky (hodnotici cisla a pod), co to muzou zkomplikovat. Delam hypo a pokud fakt nemam duvod, klientum nenabizim uvery z ss, ale klasicke hypoteky.