Vysazení antikoncepce

Hormonální antikoncepce je bezesporu vynález, který ovlivnil celou řadu věcí v našich životech. To, že máme pohodlnou kontrolu nad svou plodností, je jen jeden z důvodů, proč jste po antikoncepci sáhla. Hormonální antikoncepce pomáhá také s problematickou pletí, nepravidelností menstruace a její bolestivostí i s celou řadou onemocnění.

 Neobávejte se nepříjemných projevů vysazení hormonů. Pokud dáte tělu prostor, čas a naučíte se váš cyklus znovu cítit a chápat, tělo se vám odmění.

Pokud se rozhodnete hormonální antikoncepci3 vysadit, možná se obáváte, co se s vaším těle stane. Všechny projevy hormonálního cyklu, který se zase musí naučit starat sám o sebe, jsou velmi individuální. Pokud antikoncepci vysazujete proto, že si přejete otěhotnět, je dobré si na to udělat dostatek času a nechat tělo, aby si s hormonálním výkyvem poradilo.

--
YouTube Modrý koník

Nevynechajte ďalšie zaujímavé video rozhovory s odborníkmi na YouTube kanály Modrého koníka:


🎞️ Jak otěhotnět?


Jak postupovat, pokud se rozhodnete antikoncepci vysadit?

Pokud se rozhodnete přestat užívat hormonální antikoncepci, poslední platíčko doberte až do konce. Nikdy ale nepřestávejte brát antikoncepci uprostřed cyklu. Je to pro tělo nebezpečné. Po vysazení je tělo plné umělých hormonů, které do těla nepatří a tělo se jich bude zbavovat. Dodržujte také pokyny uvedené v příbalovém letáku hormonální antikoncepce.

Jak tělo podpořit, aby se s vysazením antikoncepce popasovalo co nejlépe?

Po mnohaletém užívání antikoncepce je pro tělo její vysazení šokem. Musí se naučit využívat svých zdrojů bez pomoci stimulace hormony, mohou mu scházet některé vitamíny a minerály.

Aby se tělu dařilo adaptovat na novou situaci co nejlépe, můžete mu pomoci dodáváním vitamínu C, B, železa a zinku. Vyplatí se pít hodně čisté vody a naopak se ideálně vyhnout alkoholu a cukru - to podpoří regeneraci organismu.

Aby se váš cyklus rychleji srovnal, lze využít i darů přírody. Bylinkářky doporučují na ženský cyklus užívat čaje například z kontryhele, jeřábu nebo anděliky. Tyto byliny dokáží pomoci s tvorbou ženských hormonů.

S očistou těla od hormonů umí dobře pomoci i pravidelný pohyb - běhejte, choďte pěšky, jezte zdravě, pijte zelený čaj.

Co tedy dodržovat?

  • doplňujte vitamín C, B, železo a zinek
  • pijte hodně čisté vody
  • vyvarujte se alkoholu
  • jezte méně cukru
  • pravidelně se hýbejte (běh, procházky atd.)
  • pijte zelený čaj

S očistou po vysazení hormonální antikoncepce vám pomůže zelený čaj

Obnoví se menstruační cyklus ihned?

Zda se menstruace obnoví, jak rychle a zda bude pravidelná, závisí zejména na tom, zda u vás nastane ovulace7. Některým ženám se nastartuje cyklus hned první měsíc, jiným se může menstruace obnovit až po týdnech či měsících.

Cyklu lze s obnovou pomoci podáváním výše zmíněných vitamínů. Zejména vitamín C dokáže v cyklu sehrát velkou roli - dokáže podpořit produkci estrogenu a zvětšuje stěnu dělohy. Ta se následně začne stahovat a spustí se menstruace.

Obecně řečeno, tělo by se po vysazení antikoncepce mělo vrátit k běžnému menstruačnímu cyklu do dvou až tří měsíců. Je to však velmi individuální. Obvykle platí, že pokud jste měla potíže s pravidelností už před užíváním antikoncepce, můžete je teď prožívat znovu.

Psychické potíže po vysazení antikoncepce

Některé ženy si po vysazení antikoncepce stěžují na psychiku - celkovou únavu, nechuť do života až depresi. Na vině bývá nejčastěji hormon štítné žlázy thyroxin. Ten má v ženském těle na starosti metabolismus a pokud je ho nedostatek, celé fungování těla se zpomaluje. Pokud ani po doplnění vitamínů a uplynutí delší doby potíže nepolevují, svěřte se svému gynekologovi, který vám může doporučit vyšetření u endokrinologa.

Je pravda, že se mi zhorší pleť?

Pokud jednou z motivací, proč jste antikoncepci začala užívat, byla touha zbavit se nevzhledného akné, je pravděpodobné, že se vám toto onemocnění kůže vrátí.

Vady na kráse v podobě pupínků jsou způsobené zejména postupným narůstáním hormonu testosteronu. Tento hormon má na svědomí zvýšenou produkci kožního mazu, která otevírá cestu bakteriím, které zánětlivá místa způsobují.

V době, kdy antikoncepci vysadíte, je tedy péče o pleť důležitější, než kdy jindy. Pravidelně ji ošetřujte, nezapomeňte na hydrataci a pozor si dávejte na zvýšené sahání na obličej špinavýma rukama. Péče se vám vyplatí. Pokud bude akné silné či se vám nebude dařit ho léčit, pomoc můžete najít u dermatologa.

 Pleť pravidelně ošetřujte, nezapomeňte na hydrataci

Bude mít vysazení antikoncepce vliv na mou váhu?

K antikoncepci a jejímu spojení s tělesnou váhu se váže mnoho mýtů a polopravd. Souvislost mezi navýšením či snížením tělesné váhy během užívání antikoncepce a jejím vysazením však není potvrzená.

Některé ženy po vysazení přibírají, některé naopak několik kil zhubnou. Na tomto jevu se mohou podílet některé hormony, zadržování vody, ale také pocit psychické nepohody. Velkou roli tak v otázce nabírání kil hraje to, jak se celkově cítíte a zda je pro vás změna příjemná či nikoli.

Změní se nějak má sexuální touha?

Změna libida je dalším strašákem, který (ne)užívání antikoncepce doprovází. Mnoho žen trpí nedostatkem sexuální touhy během užívání antikoncepce, další skupina poznává tuto situaci až ve chvíli, kdy léky vysadí.

V tom, jakou cítíte touhu se milovat, hrají velkou roli hormony. Během plodných dnů, které vrcholí ovulací, mnoho žen může pozorovat zvýšenou sexuální touhu. Je to naprogramované přírodou, abyste se chtěly milovat, když jste nejvíce plodné.

Pokud jste měla s chutí na sex potíže, když jste brala antikoncepci, obnova ovulace vám může přinést krásné pocity i skvělý sex.

Naopak nevýhodou neužívání antikoncepce je psychický vliv. Mnoho žen má, možná nevědomky, strach, že otěhotní, což jim brání si sex užít tak, jak by chtěly. Po vysazení hormonální antikoncepce potom s těmito pocity bojují a často, pokud si nepřejí otěhotnět, rozhodnutí o vysazení litují.

Užívat si sex, který obohacují přirozené hormony, které se vyplavují během ovulace, si lze ale užít i bez užívání hormonální ochrany. Pokud se naučíte dobře znát svoje tělo a cyklus, můžete si sex užívat i za pomoci přirozené metody antikoncepce. Do té doby vám mohou pomoci s kontrolou plodnosti například bariérové metody1 antikoncepce, jako je kondom nebo pesar.

Výtok po vysazení antikoncepce

V diskuzích ohledně vysazování antikoncepce se lze často dočíst, že si ženy stěžují na nepříjemný výtok, který se objevuje nejčastěji uprostřed cyklu. Pokud ale výtok nesvědí, nepálí a nedoprovází ho bolestivost podbřišku, jedná se o zcela přirozený jev. Jen jste na něj možná za roky s antikoncepcí zapomněla.

Výtok, který se objevuje uprostřed cyklu, dá se popsat jako hustý, vazký hlen, který přechází do vodnatého, hojného výtoku, je totiž známkou probíhající ovulace. Je to zcela v pořádku a naopak je tento jev známkou, že si vaše tělo dokázalo obnovit menstruační cyklus.

Naopak, pokud tento výtok nezaznamenáte, je dobré se svěřit svému gynekologovi, nebo se v období, kdy by u vás ovulace měla nastat, kontrolovat za pomocí ovulačních testů6.

Hormonální antikoncepce se v některých případech předepisuje jako terapie, která bývá završena oplodněním ihned po jejím vysazení.

Vysadila jsem antikoncepci, protože si přeji otěhotnět

Pokud jste přestala brát antikoncepci právě kvůli tomu, abyste otěhotněla, je pro vás nastartování a pravidelnost menstruace stěžejní.

Pokud jste antikoncepci užívala dlouhé roky, možná pro vás bude složitější se ve vašem novém menstruačním cyklu orientovat. Skvělým pomocníkem vám bude menstruační kalendář, který lze mít instalovaný i třeba v mobilu. Do něj si můžete kromě menstruace zapisovat celou řadu symptomů, četnost sexuálního styku a zejména lze díky výpočtům v aplikaci pozorovat, kdy máte očekávat vaše plodné dny.

To, že se pozorováním naučíte rozpoznávat příznaky a projevy svého měsíčního cyklu, pro vás může být velkým pomocníkem při snažení se o miminko. Dopřejte si na to dostatek času, během něhož se vaše tělo dá do pořádku, očistí se od nežádoucích zbytků hormonů a vy s nabytými znalostmi o vašem těle budete mít mnohem snazší cestu za vysněným miminkem.

Otěhotnět samozřejmě lze ihned po té, kdy antikoncepci vysadíte. Některé zdroje uvádí, že až 20 % žen otěhotní po vysazení antikoncepce mnohem snadněji a rychleji, než kdyby ji nikdy neužívaly.

Hormonální antikoncepce se v některých případech, jako je například léčba endometriózy, předepisuje jako terapie, která bývá završena oplodněním ihned po jejím vysazení. Na zdraví dítěte předchozí užívání antikoncepce nemá vliv. Četné výzkumy odkazují na maximálně půlprocentní zvýšení rizika vrozených vad.

Vysazení antikoncepce a menopauza

Pokud se rozhodnete vysadit antikoncepci v pozdějším věku 40 až 50 let, obnova vašeho cyklu může být ztížená tím, že vaše tělo postupně přechází do menopauzy2. Postupné ubývání vajíček mohlo být antikoncepcí maskováno, proto vás může překvapit.

Rozhodně nepodceňujte pravidelné kontroly u vašeho gynekologa ani po čtyřicítce a se všemi pocity a průběhem cyklu se mu svěřte.

Antikoncepce a operace - je nutné ji vysazovat?

Pokud vás čeká plánovaná operace a vy nevíte, zda antikoncepci je nutné před zákrokem vysadit, poraďte se s lékařem, který vás ošetřuje a doporučuje k operaci.

Na tom, zda je nutné antikoncepci vysadit, se podílí zejména způsob rekonvalescence po operaci. Všeobecně platí, že pokud budete moci několik hodin po operaci vstát a chodit a následně se samostatně hýbat, není nutné antikoncepci vysazovat.

Více o vysazení antikoncepce na Modrém koníku

Použité zdroje

  1. https://www.mujkalisek.cz/cs/blog/zdrave-telo/jak-vysadit-hormonalni-antikoncepci
  2. https://www.prozeny.cz/clanek/co-se-deje-po-vysazeni-antikoncepce-meni-se-plet-i-chut-na-sex-9315
  3. https://www.idnes.cz/onadnes/deti/vysazeni-antikoncepce-a-poceti.A140721_162215_deti_haa

Použité zdroje obrázků

  1. depositphotos.com
  2. unsplash.com

Hodnocení a zkušenosti s vysazením antikoncepce

Máš zkušenost s vysazením antikoncepce?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce