Černý kašel - očkování v těhotenství. Máte zkušenost?

barul
11. bře 2024

Ahoj, je tu prosím někdo, kdo se nechal v těhotenství očkovat proti černému kašli (v trojkombinaci tetan, žáškrt)? Byla po očkování nějaká reakce, teplota atd.? A bylo to vakcínou Adacel nebo Boostrix? Prosím nepište mi sem, že byste v těhotenství na žádné očkování nešly atd., to mi nepomůže 🙏🏻. V porodnici mi to doporučují v současné době nárůstu onemocnění všemi deseti, chystám se na to příští týden jít a zajímají mě reálné zkušenosti, abych byla kdyžtak připravená. Moc dekuju ❤️.

jittuli
11. bře 2024

Osobní zkušenost zatím nemám, půjdu cca za 4 týdny, ale v termínové skupině už některé holky byly a žádné nežádoucí účinky nepsaly 💪.

rosalindamelinda
11. bře 2024

Tak nevím no, sama jste v textu zmínila, že některé ženy by vám sem mohly psát, že by v těhotenství na žádné očkování nešly 😔 Tohle je asi na osobním uvážení každé ženy. Můžete se poradit s obvodním gynekologem, kromě lékařů v porodnici. Nebo také s obvodním lékařem. Já bych ale taky nešla.

barul
autor
11. bře 2024

@jittuli děkuji 🍀
@rosalindamelinda 👍

lokesa
11. bře 2024

@barul Byla jsem ve 34. týdnu. Myslím, že jsem měla Adacel, ale měli jen jednu z variant, takže jsem si nemohla vybrat (vloni). Byla to ta malicko levnější varianta s častějšími nežádoucími účinky, chtěla jsem tu druhou. Nakonec bez NÚ. Je fajn, když se přeočkuje i (nebo alespoň) bezprostřední okolí miminka. Manžel se očkoval také.
@rosalindamelinda O očkování těchto vakcín v těhotenství je velká řada dat. (Jsou státy s 60, ale 80 procenty naočkovaných těhotných.) Mě osobně více děsilo, že by miminko petrusi chytilo a to to ještě nebylo tak časté, jako letos.

sikkacirek
11. bře 2024

Já půjdu taky určitě na očkování, ale teď jsem 12. týden a prej se má čekat až na třetí trimestr...jen taky váhám zda ty tři doromady, nebo jednu - nevím, co se víc doporučuje, ale asi na všechno, já mám tetanovku už propadlou, naposledy jsem byla před dvaceti lety :D...já nikdy reakci na očko neměla, ani na covid a to jsem byla taky v těhu tehdy..u nás se naočkuje i okolí mám přislíbeno, tak snad to bude vše ok :D

barul
autor
11. bře 2024

@lokesa Moc děkuji, já jsem rozhodlá jít, doktorům věřím, jen mě zajímají případné reakce organismu, abych byla co nejvíc připravená 🙂. Takže moc děkuji za osobní zkušenost. Manžel přeočkovaný je.

A opravdu prosím jen reakce těch, co by byly. Je to samozřejmě každého věc, mě ale zajímají jen ty reálné zkušenosti týkající se případné reakce organismu, a ne rady s kým se mám poradit a ze zrovna vy byste osobně nešly 🙂 (všichni včetně praktika a gynekoložky mi řekli že v současné době 100% jít). Nemyslím to vůbec zle, jen nechci aby se tady strhla nějaká antivax debata 🙏🏻 🙏🏻.

barul
autor
11. bře 2024

@sikkacirek nejsem odborník ale myslím, ze se dává jen jedna posilující dávka pokud jste v dětství na tomto očkování už byla 🙂. A doporučuje se myslím jít od 28. nebo 26. tt nejdéle do 36 tt 🙂.

cilkat
11. bře 2024

@sikkacirek Obávám se, že v ČR není běžně dostupná monovakcína proti černému kašli a očkuje se vždycky tou trojkombinací. Nicméěn pokud máte propadlou i tetanovku (ketrá jako monovakcína dostupná bývá), tak tím lépe dát obojí
Jinak já mám vždy reakci na tu tetanovou složku: dva dny bolí sval, pak ještě tak další dva dny uzlina v podpaží. Nicméně bez teplot nebo nějaké výraznější únavy.

barul
autor
11. bře 2024

@cilkat děkuji 🍀

dashyyy
11. bře 2024

@barul monovakcína na pertusi není, já jsem teda celkem antivaxer, ale tohle jediné bych v těhu zvažovala, abych předala dítěti protilátek, co to půjde.. ovšem nenechala bych ďobnout bez kontroly protilátek a tím, že je v kombinaci s tetanem, tak bych raději pořešila, kdy jsem naposledy byla očkovaná, aby se mi netloukly protilátky, prý u toho bývají šeredné reakce a někteří dr s tím prý i mají problém

lenickakl
11. bře 2024

Mela jsem v tehotenstvi ockovanej boostrix. Vse ok.

barul
autor
11. bře 2024

@dashyyy vím, ze není monovakcina a ze se to očkuje v trojkombinaci (v úvodním dotazu jsem to psala), na to se ptala jiná slečna 🙂. Jinak toto vše zvážené a zjištěné mám, proto prosím JEN o zkušenost těch co byly a reakce organismu (bolest svalu, teploty atd.) ať vím, co zhruba po očkování čekat 🙏🏻 🙏🏻. Jen tohle mě zajímá 🙂🙏🏻. Samozřejmě v příbalovém letáku vakcíny ty NÚ sepsané jsou, ale raději si je poslechnu “na živo” 😀.. 🍀.

barul
autor
11. bře 2024

@lenickakl díky 🍀

lenickakl
11. bře 2024

@rosalindamelinda na to se te nikdo neptal

rosalindamelinda
11. bře 2024

@lenickakl No a co jako 😀 tak nereaguj na to, co píšu že 😀

dashyyy
11. bře 2024

@barul za mě palec hore, že zjišťuješ 😉 já mám s černým kašlem osobní zkušenost, nehezkou, tak se mě tahle témata pořád dotýkají 🙈 jen mě napadlo fajn podotknout s těma protilátkama, člověk ví houby, jak na tom je nebo není a v mém okolí protilátky nikdo neřeší a pak může nastat problém v reakci

barul
autor
11. bře 2024

@dashyyy mně praktik řekl, ze tetanovka se může očkovat opakovaně po kratičké době, říkal řádově měsíce (což teda není můj případ, já na ni byla před více lety). A co jsem se docetla, tak tou trojkombinaci se dokonce doporučuje očkovat ženu v každém těhotenství. Což já zatím neřeším, ale teoreticky by se to tlouct nemělo, nebo by to nemělo ničemu vadit když to lékaři doporučují 🤷🏼‍♀️.

Ale nechci uhýbat od tématu, takže prosím prosím už jen další zkušenosti s reakcemi 😀🍀

sikkacirek
11. bře 2024

@cilkat aha, tak tím to mám vyřešené a děkuji 🙂..já počítám s bolestí paže, ale tak snad tu nikdo nenapíše už žádné šílené reakce :D..vzhledem k tomu, že se šíří nově i záškrt, tak jsem ráda, že to píchnou všechno :D

4formy
11. bře 2024

Neni overena ucinnost na plod,nesla bych... 🤔🤫🤫🤫

barul
autor
11. bře 2024

@4formy holky bože můj 😫…. já fakt nevím kolikrát tu mám psát, ze mě nezajímá, ze někdo by na to nešel nebo podobně…je to každého věc, já doktorům věřím (mimochodem daji se najít desítky názoru odborníků, ze to žádný negativní dopad na plod ani na těhotnou nemá 🙄…). prosím najdete si diskuzi kde se někdo ptá na NÁZOR na toto ockovani v tehu a kde si můžete do aleluja s ostatními notovat, jaké to má nebo nemá podle vás účinky….🙏🏻 já tuto diskuzi zakládala s jiným dotazem, tak to PROSÍM respektujte…opakuji, nemyslím to zle ani útočně, ale chci se dozvědět, nač jsem se ptala a ne tu dokola poslouchat ze zrovna VY byste na to nešly. Opravdu o to moc prosím 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

rosalindamelinda
11. bře 2024

@barul njn, ale to už je holt riziko zakládání internetových diskuzí, že si tam lidi budou psát, co chtějí a nemůžeš jim to zakazovat... Ptala jsem se kamarádek, kdo šel na očkování v těhotenství a jedna mi napsala, že má dvě známé, které taky byly na nějakém očkování a měly potom negativní reakci, právě proto, že byly těhotné... jt indiv.,jinak reaguje netěhotné ženské tělo a těhotné, myslím, že se jim nějak min.zvedl tlak, teplota a jedna docela nechutenství potom ☹

barul
autor
11. bře 2024

@rosalindamelinda člověk ale stejne tak nějak naivně doufá, pokud o to výslovně poprosí, tak ze ten, co umí číst, pochopí dotaz a na TEN případně odpoví…..nepřipadá mi to osobně tak těžké, ale i toto je očividně velmi individuální 🤷🏼‍♀️….

erchia
11. bře 2024

Zkušenost nemám, jen se s dovolením připíchnu 🙂 Výhledově je v plánu druhé dítko, takže sama nad tím uvažuju, jestli jít, popřípadě kdy, zda před těhotenstvím, či v průběhu... Takže zkušenost neposkytnu, ale rozhodně mě info zajímá 🙂 Jasný, že bych se radila i s doktory, ale prostě tak 🙂

lokesa
11. bře 2024

@4formy To není pravda.

linusha
11. bře 2024

@barul já jsem to řešila s Dr v těhotenství ona mi řekla že by toho nešla, stejně tak obvodak. Že miminko má protilátky cca 6 měsíců po narození ode mne a do té doby dostane hexu kde toto očkování je zahrnuto.
Já se přeočkovat nechám a stejně tak to chci po mých rodičích kteří pracují s rizikovými lidmi, aby mi to domu nezavlekli.

jana_zofie
11. bře 2024

@barul Boostrix. A bez problémů.
Edit: Ale když nad tím tak přemýšlím, možná to byl jenom černý kašel. Tetanovku jsem propadlou neměla. Dělá se Boostrix jenom černý kašel zvlášť? Já totiž nevím. Rozhodně to byl Boostrix, ale jestli je víc verzí... Takže vlastně asi nemůžu potvrdit. Omlouvám se.

barul
autor
11. bře 2024

@jana_zofie boostrix je trojkombinace. Moc dekuju za zkušenost ❤️

jana_zofie
11. bře 2024

@barul Díky. Nebyla jsem si jistá a přiznávám, že hledat se mi to nechtělo :D

cherie24
11. bře 2024

@barul nevím jak v těhotenství, ale zjišťovala jsem tenkrát, že pokud se nechá matka naočkovat hned po porodu, tak protilátky na černý kašel přecházejí i přes mléko pro miminko. Nechávala jsem se právě kvůli mladší. První očkování měla až po prvním roce a tohle nám bylo doporučeno. Zjistila bych si, jak je to s protilátkami v tom těhu. Miminko je proti černému kašli imunní až po druhé dávce hexy a do půl roku to je život ohrožující nemoc. Ale když dojde k odkladu hexy skrz nemoce třeba, tak je stejně to miminko první půl rok nechráněnné, takže mi i vyšlo lépe chránit malou přes sebe...

snadmamina2018
11. bře 2024

@barul byla jsem ve 34tt tedy minule pondělí vakcínou Adacel. Šli jsme společně s manželem. Jedinné co bych zaznamenala, tak trochu větší únava následující den a mírná bolest ruky. Ale nic zasádního. Jsem ráda, že jsem šla. Ale já tedy celkově očkování zvládám dobře. Nepamatuji si, že by mi po nějakém někdy něco bylo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru