Zkušenosti s očkováním Covid v těhotenství

piggy123
2. srp 2021

Ahoj dámy. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s očkováním proti Covid v těhotenství? Jak vám bylo po první a po druhé dávce? Šly jste z vlastní vůle nebo a doporučení gynekologa?

Téměř všichni z mého okolí, kdo se nechali očkovat (nikdo nebyl těhotný), tak měli po první dávce bolest paže a po druhé dávce ulehli s horečkami, zimnicí a bolestmi celého těla na několik dní.... Všichni měli Modernu.

Já jsem ve druhém trimestru a moje gynekoložka mi silně doporučila očkování proti Covid. Já velice váhám. Je pravda, že v práci mám přímý kontakt s lidmi, ale nelíbí se mi, že zkrátka nikdo neví, co to udělá se mnou a s dítětem teď a nebo třeba za rok... A nechci riskovat vysoké horečky jako reakci na očkování. Nevím, co je menší zlo...

Gynekoložka mi ještě doporučila očkování na podzim proti chřipce a ještě přeočkování tetanu, černého kašle a záškrtu...

adula000
2. srp 2021

Z okolí nikoho nemám, kdo se nechal očkovat v těhotenství. Ale ti co byli Pfizrem, tak je jen malinko bolela ruka. Ti co modernou, tak lehli s horečkou. Ale to bude taky individuální

michaela_2
2. srp 2021

Nakonec jsem se rozhodla, se v těhotenství neočkovat. Prave kvůli vedlejším reakcím.
Mě jen trochu udivuje, to množství vakcín, které ti tvá lékařka v těhotenství doporučuje - vystřídala jsem během svých 4 těhotenství dost lékařů a všichni se víceméně shodovali v tom, že v průběhu těhotenství pro jistotu neočkovat na nic ....

kevi1
2. srp 2021

Ja som mala po prvej davke klasicku bolest ruky.

marselina
2. srp 2021

Jsem teď ve druhem trimestru. Miminko mame z ivf a očkováni mi doporučeno nebylo a ze své vule to ani v plánu nemám. Nějak těm vakcinam a případným následkům do budoucna nevěřím.

piggy123
autor
2. srp 2021

Já mám své první těhotenství (ke všemu z IVF) a toto všechno mi bylo doporučeno minulý týden na prohlídce u mé gynekoložky. Žiju v zahraničí... Jsem z toho trochu na větvi...

marselina
2. srp 2021

@piggy123 záleží asi lékař od lékaře. Já vím ze rozhodne nepůjdu a své dvě deti očkovat taky nedam.
Bude záležet stejne nejvíc na tobě jak se rozhodnes.

kevi1
2. srp 2021

@piggy123 tak ja som mala druhykrat v tehotenstve covid a to len zacinam 7. mesiac, ten druhy bol navyse s celkom hnusnym priebehom.. plus mi s kazdym covidom stupa sanca tromboz 🤷🏻‍♀️ za mna je teda ockovanie jasna volba. Ale to si musi kazdy rozhodnut sam, ja sa covidu bojim 1000x viac jak ockovania (a to teda si nemyslim, ze nas covid zahubi, ale uz to dalsikrat nechcem, takze chcem tu moznost co najviac eliminovat a zamedzit tazkemu priebehu).

pexi
2. srp 2021

Já jsem se nakonec rozhodla neočkovat. Když jsem byla ve 2. trimestru, doktorka mi to nedoporučila, protože ještě bylo málo informací ohledně očkování těhotných. Ve třetím jsem naopak měla už strach já. Ale očkovaných těhotných pár znám (všechny v 2. trimestru) a všechny v pohodě bez větší reakce, max lehce zvýšená teplota (měly pfizer, modernu ne). Dají se najít i skupiny, kde se to řeší a řadě se už narodily miminka a vypadá vše ok. U mě ale i tak zvítězil strach, takže bych do toho nešla. Chci se nechat očkovat po porodu při kojení. Pořád ve mě hlodá červík, kdyby jednou mému miminku něco bylo, zda bych si to nespojovala s očkováním (a kdoví, zda by se dalo prokázat zda s tím očkování mělo co do činění). Jinak oficiální informace z českého prostředí říkají, že rozhodnutí je na těhotné ženě (v některých zemích jsou těhotné prioritní skupinou, u nás ne). Data prozatím na nebezpečnost očkocání neukazují, dlouhodobá data pochopitelně nejsou.
Protilátky má po porodu pak matka i miminko.
Je to těžké rozhodnutí...

piggy123
autor
2. srp 2021

@marselina Já mám právě v práci přímý kontakt s lidmi, takže mám zvýšené riziko, že můžu chytnout covid. Proto jsem na vážkách. A co je horší? Chytit covid a nevědět, jaký budu mít průběh, nebo se nechat očkovat a nevědět, jaké následky a reakce to zanechá? 😒 Covid jsem ještě neměla, takže nevím, jak mé tělo může reagovat.
@kevi1
@pexi

marselina
2. srp 2021

@piggy123 já covid taky nemela,nebo o tom aspoň nevím.
Ono je to tezky, pracuju jako laborantka ve výrobě veterinárních leciv a když vím, kolik let a inovaci trvá než nám někdo schválí vakcínu, která muže do výroby a dá na to stempl, na covid mi přijde nějak moc rychle vyvinuta a schválena.

zet83
2. srp 2021

Já měla Pfizer. Po prvním mě dva dny pobolívala ruka. Než jsem šla na druhé, byla jsem u MUDr. (fáze snažení o mimi) a ta mi říkala, ať z toho nemám strach a rozhodně se očkovat nechám (tedy druhou dávku), že je to lepší, než-li chytit v těhu. Upřímně já měla chřípku v 9 té měsíci a nikdy už to nechci zažít, nemůžeš si vzít v podstatě nic krom paralenu. Po druhé dávce Pfizeru mi nebylo vůbec nic. Ruku jsem cítila snad jen den.

somalicats
2. srp 2021

@piggy123 Ja se naockovat nechala, v 2.trimestru. Po prvni davce bolest ruky, po druhe bolest ruky a unava. Pfizer. Jinak pro Pfizer uz je pomerne dost dat i u tehotnych, jinou vakcinu bych v tuto chvili jako tehotna nebrala.

pexi
2. srp 2021

@piggy123 jinak já jsem tom byla podobně - práce v soc. službách. Plus znám bohužel i několik lidí s post covidem, tak jsem hodně přemýšlela. Kdybych měla být těhotná na podzim, možná by bylo rozhodnutí jiné.... takto jsem doufala, že se nám teď vyhne...

merope
2. srp 2021

Zrovna jsem v sousedním vláknu psala odkazy na články stran covid a očkování těhotných. Souhrn:
- těhotné mají horší nežádoucí účinky očkování
- těhotné pokud se nakazí, mají poměrně vysokou pravděpodobnost, že skončí na JIP
- úmrtí není až taková rarita, těhotenství je prostě šílený rizikový faktor při nákaze
- je tam hodně úmrtí plodů, odloučení placenty, předčasných porodů při nákaze matky covidem

Takže pokud máš šanci, že se v práci nakazíš, jdi do očkování i s tím, že ti holt bude blbě ne den, ale tak tři. Pořád lepší než riskovat covid. Španělsko, UK, USA spouští obří kampaně na přednostní očkování těhotných.

piggy123
autor
2. srp 2021

@merope o všech těch výhodách a nevýhodách očkování nebo chytnutí nemoci vím. Ale je to hrozně těžké se pro něco rozhodnout. I obyčejná horečka v těhotenství může nasekat paseku.

Navíc nemám jen v práci kontakt a lidmi. Ještě budu trávit od tohoto týdne denně asi 3-4 hodiny na cestě z a do práce veřejnou dopravou 😐 Hodně brzo vstávat a vracet se až později večer 😭

Přeřadili mě totiž do jiného města 😖

michaela_2
2. srp 2021

@piggy123 já původně na očkováni v tom druhem trimestru jít chtěla, ale Dobřichovice - očkovací centrum, kam šel manžel, vydaly prohlášení, že těhotné neockuji..to mě zarazilo, tak jsem konzultovala s několika lékaři a všichni se víceméně shodli, at počkám 🤷‍♀️
Ale nepatřím do žádné rizikové skupiny...

crejzy
2. srp 2021

Já šla minuly týden (34tt) první dávka pfizer. Já bych se neřídila tím, co poradí Modrý koník. Zkus si najít nějaké odborné názory, přečíst co se zatím už ví - studie. Zeptej se třeba doktora kterému víc věříš…a rozhodni se podle sebe.

slunea
2. srp 2021

Mám za sebou první dávku, jen mě dva dny bolela ruka. Pfizer, po Moderně bývají prý vedlejší účinky horší, má 3x víc účinné látky.
Vyhodnotila jsem, že očkování je pro mě a pro prcka menší riziko, než prodělat covid. S očkováním jsou někteří opatrní, protože se neví, co to může udělat v budoucnu atd... Ale na to, že těhotné mívají horší průběh, data jsou. Navíc riziko sraženin atd.

jankanej
2. srp 2021

@piggy123 Ahoj, já se nechala naočkovat, protože jako zdravotník jsem pomáhala i v jiných zařízeních s covidem...v té době jsem neměla v plánu ani otěhotnět...ale dnes těhu jsem, měla jsem i nějaké potíže, které by mohly nasvědčovat nežádoučím účinkům vakcíny...kdybych věděla, že budeme tak brzy zkoušet mimčo, očkovat bych se nenechala ani omylem. A to jsem covid taky neprodělala (nebo nevím) a měla jsem denně přímé spojení s covidovými pacienty. Ale je to volba každého z nás, furt si myslím, že je to svinstvo - mě po druhé dávce bylo strašně zle asi tři dny, ten první byl nejhorší a prospala jsem celý den.

tez83
2. srp 2021

@piggy123 nechala jsem se v tehu očkovat.Miminko už je na světě.Po první i druhé dávce jen bolest v místě vpichu...po druhé jsem třeba čekala,jestli mi nevyvolá porod (byla jsem ve 39tt),ale ani náhodou.Sla jsem do toho v dubnu-diky pracovnímu zařazení a po konzultaci s gynekologem,který mi dal takové plusové argumenty,že jsem do toho šla.

piggy123
autor
2. srp 2021

Mě gynekoložka říkala, že těhotná žena má 70x vyšší pravděpodobnost, že chytne někde covid. A že imunitní systém těhotné (pokud nemá žádné zdravotní potíže) se dá srovnat s dědečkem 65 let s onemocněními….

Vlastně drtivá většina argumentů a studií hraje do karet pro očkování. Ale ten strach z neznáma a účinků tam pořád je…

A navíc, když mi doktorka doporučuje ještě ta ostatní očkování?! To mi připadá strašně moc. Pořádný záhul pro tělo. Moje tělo dostalo už hodně zabrat kvůli všem možným stimulacím ohledně IUI a IVF vlastně nonstop od září minulého roku….

lutu11
2. srp 2021

@piggy123 byt tebou, s očkovaním počkám. Taky vakcinaci úplne neverím. A hlavne Když budeš plne zaočkovana porad to neznamená, že to nechytnes. Chytiť to muzes práve tak, jak zaočkovani, jen prubeh má byt lehci. A vzhledem k hormonálni smršti, čo si jiz podstoupila, tak bychom počkala.

surikata131
2. srp 2021

@piggy123 já teda už jenom čekám kdy porodím a naočkuju se pak, ale kdybych měla termín až někdy na podzim/v zimě, tak se asi naočkuju jako těhotná, teď jsem četla info ze zahraničí, že ta delta je pro těhotné docela nebezpečná. Ty horečky jsou riziko v prvním trimestru ve fázi organigeneze, v 2.a 3. trimestru už by neměly miminko ohrozit. Tetanus/záškrt/černý kašel se doporučuje ve 3.trimestru, aby mělo miminko protilátky proti černému kašli, než dostane první hexu. Je vhodné, aby se přeočkovali i dospělí v okolí-tatínek, prarodiče. Tady je video miminka s černým kašlem (to nechceš): https://www.instagram.com/p/CR1_OFErpRb/?utm_me...

surikata131
2. srp 2021

@piggy123 pokud jsi ve vyšším riziku, že covid chytneš, tak bych se radši rozhodla pro očkování. Hrozí ti těžší průběh, předčasný porod, preeklampsie, smrt plodu...je to ur čitě větší riziko než očkování

surikata131
2. srp 2021

@jankanej no jejda, 3 dny, to je hrůza, já jsem chytla covid v 1.trimestru, blbě mi bylo 14 dní, zhubla jsem několik kg, tak tak jsem se zvládala postarat o starší dítě, doteď nemám zpátky čich a je to už 7 měsíců, bála jsem se, že to mimčo nezvládne. Kdybych měla možnost, beru očkováni před otěhotněním všemi deseti. Znám spoustu lidí, co měli covid, většina v okolí je naočkovaná. Nevím o nikom kdo by měl po očkování cokoliv horšího než bolest ruky nebo horečku, za to půlka lidí po covidu má různé dlouhodobé následky, včetně dítěte. Tak co je potom větší svinstvo? Navíc delta je mnohem nakažlivější, takže kdo covid neměl a není očkovaný, musí počítat, že má velkou šanci se nakazit, jestli se to na podzim zas rozjede...

kacka1994
2. srp 2021

@merope Můžu poprosit odkaz na tu diskuzi, kde jsi psala i odkazy, nebo přímo na ty články? Já se to snažím hledat na obou stranách a ty informace co jsi podala mi přijdou podané přesně tak, jak je dávají média a stránky, které jsou jednoznačně pro očkování.
Já jsem třeba dost nerozhodná, ale jsem alergická na to, jak nás média (vláda a kdovíkdo všechno) masírují a snaží se ovlivnit. Já beru, že je to lepší pro společnost, aby jsme byli naočkovaní a jako netěhotná bych už byla, ale takhle mi jde jen o blaho miminka u mě a opravdu nevím, čemu (komu) v tomhle věřit, když je to v podstatě honba za tím, aby byli všichni co nejdřív.

merope
2. srp 2021

@surikata131 Já měla po očkování problémy asi 2 měsíce - vyskákaly mi po nohách červené svědící fleky, asi měsíc hrozný, co jsem to začala léčit fenistilem, tak pak už jen sem-tam, ale poslední zmizely asi 2 měsíce po. Přesto mi pořád přijde lepší očkování než neočkování, protože pravděpodobnost, že to člověk chytí, je dost vysoká a já teda riziková jsem.

@kacka1994 https://www.modrykonik.cz/forum/jdeme-na-to/ockovani-covid-a-tehotenstvi-kdo-se-nechal-a-zjistil-ze-je-v-tom/ - tohle je ta diskuze, kam jsem narvala odkazy na jednu diskuzi na fb.

merope
2. srp 2021

@kacka1994 Jinak na očkování se dá dívat z více aspektů. Z hlediska vlády / státu / společnosti ten tlak na naočkování všech a co nejdříve je prostě plně logický, protože tam jde o ekonomické ztráty, přetížení zdravotnického systému, úmrtí lidí v produktivním věku a kupu dalších věcí, které právě to očkování řeši. Pro nerizikového jednotlivce samozřejmě může "vyjít" lepší se neočkovat (pokud se všichni kolem naočkují, tím pádem covid nedostane). Ale je to v podstatě jak vězňovo dilema z teorie her - hrát "na sebe" je výhodnější, ale kdyby to udělali všichni, tak to je dost nevýhodné pro všechny. Proto prostě stát v podstatě musí tlačit na to, aby pokud možno všichni hráli "na společnost", protože i tak tam těch, co hrají "na sebe" zůstane dost na to, aby pořád hrozilo, že se zase sesype zdravotnictví a dost se bojím, co bude se školami, kde budou děcka, co se očkovat ani nemůžou. A hlavně se zdá, že u seniorů to očkování nefunguje tak skvěle, jak by bylo potřeba.

michaela_2
2. srp 2021

@merope já osobně to vnímám tak, že očkováni je otázka nějaké společenské kolegiality. A je jasne, že brzdící vliv to na tu epidemii má. Viz kapacita nemocnic. Nebýt těhotná, už ockovana jsem.
Ale v tom těhotenství je to vážně ošemetné. Standardně se očkování v průběhu těhotenství nedoporučuje. Ve většině případů žádné .... Některá očkovací místa, těhotné na vakcíny proti covidu ani nepřijímají. Takže je to těžké rozhodnutí.
A tady je pro každou těhotnou, na prvním místě - pochopitelně - to miminko.
Ideální samozřejmě je, nechytnout covid a naočkovat se po porodu. Ale v současné situaci, každá volí, podle nejlepšího vědomi, to - pro ni - menší riziko.
Myslím si, že je na místě, se poradit s lékaři. On je taky fakt rozdíl, pokud se dotyčná například s něčím léčí nebo ne, jaký průběh těhotenství má atd.
Stejně jako některým seniorům se vakcina nedoporucila, bude to stejně u těhotných - nedá se paušálně říct, co je pro celou skupinu plošně lepší.