Jaká je vhodná obuv, když dítě vtáčí špičky dovnitř?

Zodpovězené
2. pro 2018

Dobrý den,

byli jsme se synem (2,5 let) u pediatra a nelíbí se mu jeho nožičky, které při chůzi mírně vtáčí dovnitř. Poslal nás k ortopedovi a já si ještě vyžádala i rehabilitace, kde mě snad naučí nějaké cvičení - doufám. Snažím se mu kupovat vždy kompromisní boty, s opatkem, protože jsem si toho už před létem všimla a v bf nechodil dobře. V létě měl Nike sunray - v nich ta chůze k mému překvapení byla docela dobrá, ale ideální byla asi jen v sandálkách DDstep.

Teď jsem tak trošku na vážkách, v jaké obuvi vlastně pokračovat? Nemyslím si, že je vhodným řešením nohu zafixovat do ortopedické boty a problém zakrýt - to mi asi poradí ortoped. Věřím, že má smysl chodit na rehabilitace a posilovat bříško anebo jiné slabé partie. Akorát nevím, zda se držet toho kompromisu stále anebo je v tomto případě lepší čistý barefoot? Kotníky nemá vpadnuté a má už i náznak klenby (otisk nohy na dlažbě v koupelně 🙂 ).

Děkuji Vám za radu.

Dobrý den,

moc si netroufám radit, pokud má dítě s nožkami nějaký problém, nejsem fyzioterapeut.
Shoduji se ale s Vámi na tom, že podle mého názoru pevná obuv problém jen skryje, ale neodstraní - tomu může pomoci jen cvičení. (Ani barefoot obuv sama o sobě není samospásná.) Poradila bych Vám tedy návštěvu fyzioterapeuta, který dítě prohlédne celé (ne jen nohy, problém bývá často někde výš, třeba ve slabých břišních svalech) - ideálně takového, který zná barefoot.

Pokud v některých botkách chodil hůř než v jiných (ať už barefoot nebo ne), nebyl to zřejmě dobře zvolený model. Je potřeba dbát na správný nadměrek, ale bota musí sednout i v kotníku a nártu.
Kromě návštěvy fyzio můžete ještě podpořit rozmanitost prostředí doma, dát nožkám možnost posilovat a cvičit co nejčastěji.

Zajímavý článek k tématu najdete na http://www.nohynaboso.cz/wp-content/uploads/201....


Přeji Vám krásný zbytek dne,
Naďa

Mail: info@vpavucine.cz
Tel: +420 777 584 539
Eshop
Blog
Pomůcka při výběru bot