Podpora mužské plodnosti

Otázka podpory mužské plodnosti se dnes stává stále více aktuálnější. Různé výzkumy přisuzují mužům stejný podíl na neplodnosti páru jako ženám. Rozhodujícím faktorem mužské plodnosti je počet a kvalita mužských spermií. Muž, který se chce stát co nejdříve otcem, by měl dbát na svou výživu a zdravou životosprávu. Pokud se snažíte o miminko či už řešíte potíže s neplodností u vašeho muže, existují různé způsoby, jak mužskou plodnost podpořit .

Jak podpořit mužskou plodnost
Popis obrázku: Víte, co všeobecně neprospívá mužské plodnosti?

Co mužské plodnosti neprospívá?

Jednoznačně lze za zabijáka spermií označit alkohol, cigarety a kofein a celkově nezdravý životní styl. Zejména nikotin negativně ovlivňuje mobilitu (pohyblivost), kvalitu i rychlost spermií. Každá vykouřená cigareta porušuje membrány spermií, zapříčiňuje omezenou pohyblivost spermií a tím jejich neschopnost dosáhnout až k vajíčku.

Kouření navíc poškozuje DNA, takže defektní spermie mohou způsobit miminku některé vrozené vady.

Pokud váš muž nechce přestat kouřit, postrašte ho tím, že nejde jen o případnou neplodnost, kouření má totiž vliv i na samotné potěšení ze sexu. Kouření zhoršuje prokrvení a tím způsobuje potíže s potencí.

Také alkohol není pro plodnost muže nic dobrého. Nadměrný příjem alkoholu snižuje produkci testosteronu o 20 % ještě 12 hodin po tom, co jste přestali pít. I u mužů oblíbené pivo je zrádné. Obsahuje velké množství rostlinných estrogenů, které snižují mužskou plodnost tím, že napodobují ženské hormony.

Ruku v ruce s alkoholem a nezdravým jídlem jde nadváha. Příliš mnoho tuku zabraňuje produkci testosteronu. Zároveň vybudovaná tuková tkáň, stejně tak jako u žen, produkuje estrogeny, které jsou ve velkém množství pro mužskou plodnost nežádoucí.

Najděte si společnou zábavu v pohybu a zlepšíte i spermiogram.

Neblahý vliv na mužskou plodnost má i přílišné teplo, které působí na oblast genitálií.
Mužům se proto doporučuje nenosit těsné spodní prádlo a upnuté kalhoty, v moderní době se také varuje před pokládáním notebooku na klín během práce na něm, nedoporučuje se ani ukládat mobilní telefon do kapes u kalhot. Stejná opatření platí na vyhřívaná sedadla v autě a na koupele v horké vaně.

Z hlediska potravin je pak třeba zamezit přísunu pesticidů, jejichž negativní vliv na plodnost byl prokázán. Pokud to tedy lze, kupujte potraviny v bio kvalitě, abyste se pesticidům v potravinách vyhnuli.

Za mužskou neplodností může stát i oxidační stres. Zvýšené hladiny agentů, způsobujících oxidační stres, byly zjištěny u 30-80% neplodných mužů1. Volné radikály napadají buňky a tkáně, nevyhýbají se ani mužským spermiím a spermatické plazmě. Na zničení volných radikálů jsou účinné antioxidanty. Proto jejich dostatečný příjem ve stravě1 může pozitivně ovlivnit kvalitu a množství spermií.

Z antioxidantů se pro muže jako účinné jeví podle studií:

Mezi přírodní antioxidanty pak patří i některé běžné dostupné potraviny, které poznáte podle jejich výrazné barvy. Jsou to například borůvky, pomeranče, červená paprika, rajčata nebo dýně. Antioxidanty lze najít i v zeleném a černém čaji.

Pokud se chystáte z těchto potravin muži vyvařovat, pamatujte, že nejvíce oxidantů potraviny obsahují, konzumují - li se v syrovém stavu.

Existují i další přírodní přípravky, které lze zakoupit ve formě tablet nebo kapslí. Jsou to přípravky obsahující zelený ječmen, rakytník, nebo sušené plody acai.

Přírodní cesty, jak podpořit mužovu plodnost

Existuje mnoho dalších potravin a jejich složek, jejichž konzumací lze mužovu plodnost podpořit:
Podpora mužské plodnosti

  • Česnek - obsahuje selen, který pomáhá zvýšit hladinu testosteronu a alicin zlepšující pohyblivost spermií.
  • Goji bobule neboli kustovnice čínská - podle studií upravuje spermiogram do dvou měsíců
  • Banány - obsahují bromelin, který podporuje mužské pohlavní hormony, ale také vitamin B1, hořčík a vitamin C, které se také podílejí na zvýšení plodnosti
  • Ústřice - krom jejich lidově známému působení na libido působí také na počet spermií
  • Rajčata - krom antioxidantů mají efekt na morfologii spermií
  • Zinek + kyselina listová37 podle studie zvyšuje počet spermií o desítky procent, jako potravinu je lze podávat v dýňových semínkách3 a zeleném salátu3

Vliv stresu na mužskou plodnost
Popis obrázku: Dlouhodobý stres negativně ovlivňuje mužskou plodnost

Dalším faktorem, který má vliv na mužovu plodnost, ale lék v lékárně na něj nekoupíte, je stres.
Stres prokazatelně snižuje kvalitu i množství spermií, zvláště, pokud je dlouhodobý. Jako jednu z podpůrných metod, jak plodnost podpořit, tedy je zaměřit se na svůj duchovní klid a eliminovat příčiny, které muže dostávají do stresových situací. Pokud dlouhodobě bojujete se špatným spermiogramem, možností jak jej zlepšit tedy mohou být i radikální životní kroky, jako je změna zaměstnání či opouštění neužitečných vztahů.

Jaký vliv má na plodnost sex?

Nejpříjemnější způsob, jak zvýšit hladinu testosteronu, je sex. To samé platí pro počet spermií. Podle studie muži, kteří mají nízký počet spermií a abstinují déle než jeden den, zaznamenají nižší produkci spermií, které jsou zároveň pomalejší. Při snaze o početí však zároveň platí, že není třeba se vyčerpat několika styky denně. Upřednostňujte spíše kvalitní hezké milování, než několikrát denně opakovaný rutinní sex. Počet mužských spermií dramaticky klesá hned po ejakulaci a obyčejně trvá 48 hodin, než se množství spermií dostane zase na předejakulační úroveň. Zároveň myslete také na roli psychickou při honbě za početím dítěte. Hezké a intenzivní milování je rozhodně plodnější než mechanická soulož.

Při oplodňovací souloži je pak dobré myslet také na zvolení správné polohy, zvláště, pokud víte, že máte s kvalitou spermií problémy.

Vyzkoušejte především pozice, během niž se díky gravitaci dostanou spermie hlouběji do pochvy a blíže k děložnímu krčku. Mezi takové polohy patří například misionářská poloha nebo pozice zezadu.

Po styku si podložte zadek polštářem či dejte nohy do výšky. Spermiím tak usnadníte cestu.

Dokázán je také vliv ženského orgasmu na plodnost. Svalové stahy totiž mají schopnost nasát spermie dovnitř, blíže děložnímu krčku.

To nahrává nejen milování před mechanickým sexem, zároveň tím můžete partnera motivovat k lepšímu životnímu stylu, který zapříčiní také jeho lepší výkonnost v ložnici.

U sexu si dávejte pozor na lubrikační gely3. Dokáží sice milování zpestřit a usnadnit, některé jejich druhy ale kvalitu a tvar spermií poškozují.

Pokud lubrikant využíváte, poraďte se svým gynekologem o tom, jak vybrat ten správný.

Sex by se neměl stát rutinou

Popis obrázku: Při snaze o početí dítěte upřednostňujte kvalitní pěkné milování, než několikrát denně opakovaný rutinní sex.

Přípravky a doplňky stravy na podporu mužské plodnosti

Existují přípravky a doplňky stravy, které můžete zakoupit v lékárně, které jsou přímo určeny na podporu mužské plodnosti. Tyto doplňky obvykle díky svému složení z více vitamínů a podpůrných látek působí ve více oblastech zároveň a komplexně tak plodnost, ale i libido, podporují. Obsahují obvykle zinek, selen, vitaminy skupiny B a C. Jejich užívání ve formě kapslí je pak pohodlné.

Mezi ně patří například:

  • FertilAid for Men
  • FertilMan
  • FertilMan Plus
  • Maca (tabletky a nebo prášek)
  • PROFERTIL

Podpora mužské plodnosti tedy souvisí nejen ve dbaní na správnou výživu, ale v komplexním přístupu k životu. Obecně lze říci, že mužská plodnost, pokud neutrpěla zásahem například po úrazu nebo operaci, odpovídá jeho celkovému zdraví.

Pokud se tedy snažíte o miminko a potřebujete zlepšit spermiogram, jděte na to ze všech stran.

Video: Vymře lidstvo z důvodu mužské neplodnosti? (SK)

Více o podpoře mužské plodnosti na modrykonik.cz

Profertil

Maca

Použité zdroje

  1. http://www.papa-werden.info/wie-werde-ich-papa/richtige-ernaehrung/ernaehrungstipps.php
  2. http://www.fertilaid.com/male-fertility-and-supplementation
  3. http://www.clevelandclinic.org/reproductiveresearchcenter/docs/agradoc384.pdf
  4. https://www.celostnimedicina.cz/potraviny-vhodne-pro-zvyseni-plodnosti.htm

Použité zdroje obrázků

  1. https://pixabay.com/cs/varle-rakovina-varlat-penis-2790218/
  2. https://pixabay.com/cs/pár-vyhotovení-mladý-šťastný-lidé-731890/
  3. https://pixabay.com/cs/bolest-hlavy-obrázek-člověk-stres-1557802/

Hodnocení a zkušenosti s podporou mužské plodnosti

Máš zkušenost s podporou mužské plodnosti?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
janeckovadenimarie  8. pro 2019

Plodnost mužů

A co má muž dělat z plodností, když nekouří ani nepije, nekoupe se v horké vodě a prostě byl nemocný kvůli nezhoubnému nádoru na mozku, který způsobil neplodnost.
Co se poradí takovým mužům?
janeckovadenimarie  8. pro 2019

Plodnost mužů po operaci nezhoubného nádoru na mozku

Dobrý den holky, prosím Vás, máte některá přítele po operaci nezhoubného nádorů na mozku? Chemo neměl a je po operaci od letošího května. Ptám se, jak je to z plodností? Chápu, že spermiogram ukáže víc, ale ptám se na zkušenosti. Děkuji moc.
adenka84  5. led 2016

Doporučuji Energyman od Swisu

Nám energyman doporučili na imunologii. Ihned jsem ho zakoupili a po půl roce díky němu měl manžel spermiogram úplně v pořádku.
1 člověk považuje za užitečné
lucijete  1. pro 2014

Reproman

Manžel nekuřák, sportovec, občas pivo a stejně problémy se spermiemi. Byl nám doporučen doplněk stravy Reproman, užívat po dobu 3 měsíců. Za tu dobu manžel zcela omezil alkohol, začal se stravovat zdravěji - ovocné džusy, zeleninové saláty. Reproman nám ale bohužel vůbec nepomohl.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce