Estrogen

Estrogen je základní ženský hormon, který je pro ženy a jejich zdraví velmi důležitý. Přítomnost tohoto hormonu vás doprovází po celý život - může za růst prsou, rozšiřuje boky, pomáhá vyvíjet děložní sliznici.
Od první menstruace řídí ovulaci a podporuje zrání vajíčka, tvorbou děložního hlenu pomáhá spermiím k oplodnění a i během těhotenství hraje důležitou roli.

Produkce hormonu ovlivňuje vaše libido, chrání vás před řídnutím kostí a také před nemocemi cév.
V dalším období vašeho života, období menopauzy, kdy hladina estrogenu začne klesat, vám dodání estrogenu jako léku či pomocí správných potravin a bylin pomůže zmírnit příznaky klimakteria.

Druhy estrogenu

Estrogen má tři základní druhy - estradiol, estron a estriol. Produkují se v různých částech těla, jejich hladina se v různých obdobích cyklu i ženského života mění a společně tak dokáží vyvažovat zásobu hormonu přesně podle potřeby vašeho těla.
Estrogen, estriol a estron

Popis obrázku: Chemický vzorec základních druhů estrogenových hormonů.

Estradiol

Estradiol produkují vaječníky, konkrétně žluté tělísko, což je žláza, která pohlavní hormony přímo vytváří. Má vliv na růst ženských reprodukčních orgánů, během menstruace2, kdy jeho hladina začne stoupat a tak napomáhá zrání vajíčka a tvoří tak ovulaci6.
Estradiol
V období těhotenství se estradiol vytváří přímo v placentě, kde reguluje stav děložních cév a tím zajišťuje miminku normální krevní oběh.

Hladina tohoto hormonu během těhotenství stále stoupá. Vyšší hladina stojí za podrážděním a nervozitou, které nastávající maminky mívají.

Zapříčiňuje také vodnaté otoky, hlavně v nohách9, které se objevují v poslední trimestru13. Hladina estradiolu dosáhne vrcholu těsně před narozením miminka a tím snižuje krvácení při porodu.

Estriol

Estriol je další druh estrogenu, který je pro vás důležitý hlavně v období těhotenství24.
Estriol
U ženy, která není těhotná, se vyskytuje ve stejném množství jako u ženy po menopauze, a dokonce i u muže.
Vytváří se v placentě9 a jeho hladina nepřetržitě narůstá od osmého týdne těhotenství39do porodu29.

Hladina tohoto hormonu bývá měřena při tzv. Triple testu29 - testu na zhodnocení vývojových vad miminka, který se provádí okolo 14. týdne těhotenství18. Nízká hladina estriolu v krvi nastávající maminky může na vývojové vady poukázat.

Estron

Estron, další druh estrogenu, je produkován především nadledvinkami a podkožním tukovým mazivem a je ze všech druhů estrogenu nejslabší. Tento druh hormonu dominuje až v období menopauzy, kdy již nejsou aktivní vaječníky.
Estron
c7AoP19ymwDi

Funkce estrogenu ve vašem těle

Nejdůležitější a zásadní roli zahraje estrogen v ženském těle již v době, kdy ženství začíná.
Hladina hormonu začne stoupat s přicházející pubertou3 a díky němu se dívkám začnou rozšiřovat boky a růst prsa.

Estrogen má vliv i na rychlost metabolismu a spalování tuků a v kombinaci s růstovým hormonem působí na rychlejší růst - zde si můžete vzpomenout na vaše fotografie z šesté nebo sedmé třídy základní školy, kdy dívky o hlavu převyšují chlapce - díky estrogenu.

Podporuje také zadržování soli a cholesterolu ve žluči, který je pak důležitý pro tvorbu dalších sexuálních hormonů.

Estrogen může i za to, že oproti mužům máme méně tělesného ochlupení. Kromě změn na ženském těle má na starost průběh menstruace. V menstruačním cyklu je estrogen hlavní hormon, který přímo ovlivňuje plodnost a početí.

Hladina hormonu stoupá od prvního dne menstruace a tím zajišťuje růst děložní sliznice a její výživu živinami a krví - pokud byste otěhotněla, oplodněné vajíčko by mělo všechny potřebné živiny a podporu k růstu právě díky estrogenu.

Vysoké hladiny estrogenu sehrají svou roli asi dva týdny po menstruaci - mají vliv také na vytváření „přátelského“ prostředí pro spermie, tedy na produkci cervikálního hlenu.

Kalně bílý, hustý výtok cervikálního hlenu, podobný bílku ve vajíčku, zajišťuje spermiím ideální prostředí pro přežití. Spermie se v tomto prostředí dobře pohybují a mohou v něm žít i několik dní, což značně zvyšuje šanci každé z nich aby k oplodnila připravené vajíčko.

Estrogen vyskytující se v ženském těle napomáhá i k dostatečné vlhkosti poševní sliznice. K nedostatečné vlhkosti pochvy dochází, když se v ženském těle objeví nedostatek estrogenu a nadbytek prolaktinu3. Prolaktin, jak již jeho název napovídá, má největší vliv zejména na tvorbu mateřského mléka. Stav, kdy prolaktin nad estrogenem dominuje, nastává u žen nejčastěji v určitých fázích menstruačního cyklu, během těhotenství a po porodu, kdy žena začíná své dítě kojit70.

Estrogen v ženském těle také řídí tvorbu růstového hormonu a tím zabraňuje řídnutí kostí. Právě proto ženy po menopauze s osteoporózou bojují - trpí na bolesti zad a snadno utrpí zlomeniny, které se špatně hojí. Tento ženský hormon také zrychluje metabolismus a spalování tuků, bohužel ale také snižuje množství svalové hmoty.

I zde tedy v období menopauzy škodí tím, že ženy přibírají na váze - klesající hladina hormonu již tělu jen málo napomáhá se spalováním a udržet si váhu je těžší.

Spolupráce estrogenu se zadržováním soli a vody se projevuje při menstruačním cyklu známými otoky a nabíráním váhy těsně před začátkem menstruačního krvácení.
Vyvážená hladina estrogenu
Estrogeny jsou také možnou součástí léčby Alzheimerovy choroby, jelikož bylo v nedávné době zjištěno, že vyšší hladiny tohoto hormonu mají vliv na paměť a koncentraci a také že spolu s dalšími látkami brání poškození neuronů v mozku.

Dalšímu vědeckému pokroku pomohl výzkum estrogenů v oblasti vnímání bolesti - vědecké studie zde spekulují o tom, že estrogeny částečně blokují receptory přenášející bolest.

Estrogen je přirozeně obsažen také v mužském těle, kde má na starost vývoj spermií a podílí se na vývoji libida. Až vysoké hladiny tohoto primárně ženského hormonu zapříčiňují u mužů potíže, jako je rakovina varlat či nedostatečná tvorba a zrání spermií.

Popis obrázku: Vyvážená hladina estrogenu je stavební kámen vaší tělesné i psychické pohody ve všech obdobích menstruačního i životního cyklu.

Estrogen vám dobře slouží, pokud je jeho hladina vyvážená

Estrogen vás provází životem a často vůbec netušíte, jak dobře vám v těle slouží, pokud je tedy jeho hladina vyvážená. Vysoká i nízká hladina estrogenu s sebou nese nepříjemné fyzické projevy, které je obvykle zapotřebí léčit.

Potížím spojeným s nedostatkem či naopak nadbytkem estrogenu lze úspěšně předcházet zejména zdravým životním stylem a přístupem ke svému tělu.

Pravidelná a vyvážená strava v kombinaci s přiměřeným pohybem napomáhá udržovat hladinu hormonů v normě. V případě menších nevyvážeností v hladině hormonu lze estrogen vyvažovat i pomocí vhodné stravy a jeho doplňků z přírody.

Vysoká hladina estrogenu

Estrogen vám v případě, že ho máte v těle přebytek, dokáže způsobit nepříjemné pocity, ale i velké potíže.
Negativní vliv má dlouhodobě vysoká hladina například na vznik rakoviny prsu, kdy bylo zjištěno, že rakovinné buňky se estrogeny živí a díky nim rostou.

Jednou z léčebných možností rakoviny pak je hormonální léčba na základě snižování hladiny estrogenu, která by mohla rakovinné buňky vyhladovět a tím rakovinu léčit.

Vysoká hladina estrogenu se objevuje u žen, které nemají děti anebo je nekojily, jelikož těhotenství5 i kojení5 snižuje množství estrogenu v krvi.

S vysokou hladinou souvisí také nadváha, kdy zejména v době menopauzy je tuková tkáň hlavním producentem tohoto hormonu.

Přebytek estrogenu také může vzniknout užíváním hormonální antikoncepce3 či léčbou potíží spojených s klimakteriem pomocí uměle dodávaného hormonu.

Vysoká hladina estrogenu v těle má i své fyzické symptomy, které na sobě můžete pozorovat. Mezi ně patří:

Souznění s přírodou a hladina estrogenu
Vysokou hladinu estrogenu lze přírodní cestou mírnit hlavně vynecháním alkoholu, který v játrech narušuje funkci estrogenu a jeho hladina tím v krvi stoupá. S alkoholem tuto funkci narušuje i cukr. Známý je také vliv pesticidů, tedy hnojiv, používaných při pěstování potravin ve velkých produkcích. Je proto dobré vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a také například umělým osvěžovačům vzduchu, které tyto látky obsahují. Zařaďte do svého života i fyzickou aktivitu - díky poklesu tukových zásob můžete hladinu hormonu snížit. Je známo, že i obézní muži mají vysokou hladinu estrogenu.

Popis obrázku: S potížemi s nevyrovnanou hladinou estrogenu v těle vám může pomoci i samotná příroda.

Nedostatek estrogenu

Nedostatkem estrogenu může žena trpět, i když se nenachází v období klimakteria. Nízké hladiny estrogenu ale naopak mohou vést k předčasnému přechodu u žen. Brzký příchod klimakteria postihuje hlavně ženy velmi štíhlé až hubené. Neočekávaně brzo tak postihuje přechod například modelky nebo vrcholové sportovkyně nebo ženy, které trpí některou z poruch příjmu potravy.

Hladinu estrogenu razantně snižují i některá onemocnění a jejich léčba, například některé autoimunitní choroby a onemocnění štítné žlázy. Léčba radioterapií nebo chemoterapií zase obsahuje pro estrogen toxické látky, které jeho produkci omezí či úplně zastaví. Je známo, že některé chemické látky mohou tvorbu estrogenu narušovat, zejména některé druhy pesticidů.

Nízkou tvorbu hormonu je pak třeba léčit - správnou výživou či za pomoci výživových doplňků nebo léků.

Pokud je hladina hormonu nízká, můžete na sobě pozorovat následující potíže:

  • nepravidelnou menstruaci - ta může být zpožděná, nepravidelná nebo zcela vynechaná, anebo velmi bolestivá5.
  • míváte návaly horka a noční pocení, spojené s poruchami spánku.
  • vaše kůže je suchá s příznaky akné, vypadávání vlasů, řídnutí vlasů nebo růst vousů.
  • všímáte si problémy s pamětí - špatně se soustředíte, často vás bolí hlava5 či máte dokonce migrény7 a závratě.
  • nemáte dostatek energie - cítíte se unavená a oslabená, i přesto, že dbáte na dostatek kvalitního spánku.
  • problémy s kostmi - problémy s osteoporózou, bolestmi zad3
  • problémy s otěhotněním
  • problémy v sexuální oblasti - snížený zájem o sex (snížení touhy, ztráta libida), může se u vás objevit poševní suchost, která způsobuje bolest při pohlavním styku.
  • zvýšená tělesná hmotnost

Pokud na sobě pozorujete některý z výše zmíněných příznaků, je vhodné navštívit lékaře, který vám stanoví léčbu. Hladina hormonů se dá přesně měřit odebráním krve a následným laboratorním vyšetřením. Na základě výsledků vám pak lékař může doporučit užívání estrogenových tablet či hormonální antikoncepce.

Nedostatek estrogenu můžete řešit i přírodní cestou za pomocí takzvaných fytoestrogenů, což jsou rostlinné látky podobné hormonům estrogenům, které dokáží ovlivňovat správnou hladinu hormonu ve vašem těle. Ty jsou přirozeně obsaženy v některých bylinách a lze je užívat ve formě čajů nebo tablet. V lékarně se dají zakoupit i přírodní potravinové doplňky.

Mezi byliny, které fytogestrony obsahují, patří například jetel luční - ten vám dokáže pomoci zejména s nespavostí, návaly horka a potížemi s kůží, nebo andělika lékařská, která mírní nervové potíže a léčí poruchy trávení.

Dalšími pomocníky z přírody jsou potraviny, které obsahují látky zvané polyfenoly. Ty mírní příznaky spojené s nedostatkem estrogenu v klimakteriu i mimo něj a jsou obsaženy v zeleném čaji, hroznovém vínu a zelenině.

Estrogen v potravinách

Estrogen se nejčastěji vyskytuje ve výrobcích ze sóji, v obilninách (lněné semínko22, proso, ječmen) nebo luštěninách3. Estrogen mohou lidé najít také v rybím oleji nebo tuku, které jsou bohaté na vitamín E.

Potraviny obsahující estrogen:Kapusta jako zdroj estrogenu

  • sója,
  • proso,
  • ječmen
  • žito,
  • oves (ovesné vločky),
  • pšenice,
  • lněné semínko,
  • dýňová semínka,
  • sezamová semínka,
  • čočka,
  • jetel,
  • ledvinové fazole,
  • lima fazole,
  • fenykl,
  • cizrna,
  • mrkev,
  • lilek,
  • rajčata,
  • brokolice,
  • kapusta,
  • růžičková kapusta,
  • zelí,
  • květák,
  • řepa,
  • zavařeniny.

Více o estrogenu na modrykonik.cz:

Použité zdroje

  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Estrogen
  2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Estradiol
  3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Estriol
  4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Estron
  5. http://www.jukl.cz/estrogen-nedostatek/c-1306/
  6. http://fibromyalgik.webnode.cz/news/potraviny-s-vysokou-urovni-estrogenu-/
  7. http://www.extrakrasa.cz/zdravi/trpite-nizkou-hladinou-estrogenu/
  8. https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/282503-nejcastejsi-problemy-pri-milovani-se-kterymi-odbo...
  9. http://www.cs.rowland98.com/materinstvo/62318-estradiol-pri-beremennosti.html
  10. http://www.spektrumzdravi.cz/prirodni-estrogen-pomaha-zenam-udrzet-rovnovahu-bez-medikamentu
  11. https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2000/cislo-12/estrogeny-pamet-bolest-ochrana-neuronu...

Použité zdroje obrázků:

  1. https://pixabay.com/cs/holky-ženy-šťastný-sexy-407685/
  2. https://pixabay.com/cs/káva-ženy-pít-strom-příroda-2318975/

Hodnocení a zkušenosti s estrogenem

Máš zkušenost s estrogenem?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce