Vícečetné těhotenství

Pokud se na ultrazvuku během kontroly v těhotenství namísto jednoho plodu objeví rovnou dva (nebo tři), je to pro nastávající rodiče nejspíš velké překvapení. Jak vlastně vznikají dvojčata či trojčata? A je víceplodové těhotenství vystaveno vyššímu riziku? V případě, že čekáš více miminek, určitě nepřehlédni tento článek, ve kterém se vícečetnému těhotenství detailně věnujeme.

Při vícečetném těhotenství narůstá i riziko vzniku komplikací.

Vícečetné těhotenství

  • Vícečetné těhotenství je takové, během kterého se v děloze vyvíjí více než jeden plod. Přestože je v živočišné říši tento model reprodukce přirozený, u člověka se stále považuje za poměrně výjimečný.
  • Víceplodové těhotenství se označuje za rizikové, protože je zde vyšší riziko komplikací než u těhotenství s jedním plodem, a to jak na straně nastávající maminky, tak i vyvíjejících se miminek. Hrozba komplikací se přitom úměrně zvyšuje s počtem plodů v děloze a také zde podstatnou roli hraje i fakt, o jaký typ víceplodového těhotenství jde (viz níže).

Klasifikace víceplodového těhotenství

Pro lepší srozumitelnost textu zmiňujeme v textu vždy jen dvojčata. Uvedené informace však platí i při vícerčatech, tedy trojčatech atd.

Podle počtu oplodněných vajíček

  • Jednovaječná dvojčata – monozygotní dvojčata – jedno vajíčko je oplodněno jednou spermií. Dvojčata vypadají úplně stejně, jsou stejného pohlaví, jejich genetická výbava je shodná a okolí bude mít problém je rozeznat. Tvoří přibližně 30 % dvojčat a podle stádia, kdy došlo k rozdělení jednoho oplodněného vajíčka na dvě embrya, mohou mít jednu společnou nebo dvě samostatné placenty, stejně tak jeden nebo dva oddělené plodové vaky.
  • Dvojvaječná dvojčata – dizygotní dvojčata – z vaječníku se do širší části vejcovodu během ovulace uvolní dvě vajíčka, která jsou oplodněna dvěma spermiemi. Dvojčata jsou rozdílná, mohou být odlišného pohlaví a co se týče jejich genetické výbavy, jsou jako běžní sourozenci s menším či větším věkovým odstupem. Častěji se rodí starším rodičkám.
    • Dvojvaječná dvojčata mají vždy samostatnou placentu i plodové vaky. Jen výjimečně se stává, že pokud se jejich placenty nacházejí blízko vedle sebe, mohou během těhotenství srůst.

Podle počtu placent

Klasifikace podle placentace (a následně i podle počtu plodových vaků) se týká pouze jednovaječných dvojčat. Dvojvaječná dvojčata mají vždy každou vlastní placentu a vlastní plodový vak.

  • Monochoriální dvojčata – vyvine se pouze jedna placenta, která během těhotenství zásobuje oba plody. S tím je spojeno vyšší riziko komplikací, například jedno dvojče může v růstu zaostávat, případně se může vyskytnout tzv. transfúzní syndrom dvojčat.
  • Bichoriální dvojčata – každé z jednovaječných dvojčat je zásobováno vlastní placentou. Díky tomu se snižuje riziko placentárních komplikací.

Podle počtu plodových vaků

  • Monoamniální dvojčata – dvojčata se nacházejí v jednom plodovém vaku a jsou vyživována jednou placentou9. Takové těhotenství se vyskytuje jen u 1–2 % všech dvojčat, přičemž je nesmírně rizikové, přičemž zde hrozí nejen placentární, ale také pupečníkové komplikace.
  • Biamniální dvojčata – dvojčata jsou „oddělená“ v samostatných plodových vacích, přičemž se mohou, ale i nemusí dělit o jednu placentu.

Existuje genetická predispozice ke vzniku dvojčat?

  • Často otázkou je, zda se predispozice k těhotenství s dvojčaty či vícerčaty může dědit po rodinné linii. Odpovědí je, že ano – tzv. familiární výskyt vícečetného těhotenství je 4 až 10násobně vyšší ve srovnání s rodinami, ve kterých se dvojčata nevyskytla. Pokud tedy pocházíš z dvojčat, šance, že se narodí dvojčata i tobě, je vyšší.
  • Nejčastěji se dvojčata rodí dcerám matek, které jsou z dvojčat, vícerodičkám a starším ženám – některé zdroje uvádějí, že nepsanou věkovou hranicí je 37 let. Přestože je výskyt dvojčat vázán i rasově a etnicky, v současnosti tyto statistiky ovlivňuje možnost umělého oplodnění. Právě při těhotenství, která vznikla umělým oplodněním, se zvyšuje šance, že se narodí více než jedno miminko.

Rizika víceplodového těhotenství

Obecně se mezi rizika vícečetného těhotenství řadí tyto skutečnosti:

  • Spontánní potrat – riziko spontánního potratu při vícečetném těhotenství se bohužel zvyšuje. U dvojčat s jednou placentou je riziko potratu vyšší o 10 %, u dvojčat se samostatnými placentami o 2 %.
  • Odumření jednoho z plodů – může se jednat například o tzv. syndrom mizejícího dvojčete nebo syndrom mrtvého plodu. Až 20 % těhotenství, které začalo jako vícečetné, končí porodem jen jednoho dítěte.
  • Předčasný porod – zvyšuje se riziko, že novorozenci budou klasifikováni jako nedonošení, s čímž je spojeno celé spektrum zdravotních komplikací.
  • Nízká porodní hmotnost – je úzce spjata s předčasným porodem. Novorozenci s nízkou porodní hmotností často nemají plně vyvinuté plíce a jejich adaptace je v porovnání s donošenými dětmi mnohem komplikovanější.
  • Nedostatečná výživa jednoho nebo více plodů v děloze – nejčastěji tento problém vzniká, když jsou plody vyživovány jednou společnou placentou. Jedním z takových příkladů je transfúzní syndrom dvojčat.
  • Vyšší riziko vrozených vývojových vad – při těhotenství s dvojčaty nebo vícerčaty, se zvyšuje i míra rizika vzniku vývojových vad plodů.
  • Preeklampsie – jedná se o těhotenské onemocnění, pro které jsou příznačné vysoký krevní tlak a zvýšená bílkovina v moči. Preeklampsie a její další stádia, jako jsou například eklampsie či HELLP syndrom, ohrožují nejen vyvíjející se plody, ale také život matky.
  • Hospitalizace rodičky v průběhu těhotenství – při těhotenství s více než jedním plodem narůstá počet hospitalizací nastávajících maminek.
  • Operační vedení porodu – vaginální porod s vícerčaty představuje velké riziko, proto se ve většině případů přistupuje k rozhodnutí provést sekci.

Dvojčata nebo trojčata?

Čekáš dvojčata nebo trojčata? Prohlédni si naše samostatné články, kde se dozvíš, jak probíhá porod s dvojčaty nebo trojčaty, jaké komplikace mohou nastat a který typ dvojčat/trojčat je ohrožen největší mírou rizika?

Dvojčata

Zaskočil tě lékař zprávou, že místo jednoho děťátka to budou rovnou dvě? Potom máš určitě spoustu otázek, které se týkají toho, jak probíhá těhotenství s dvojčaty, zda tě čekají speciální vyšetření a je-li vyšší pravděpodobnost komplikací. Vše se dozvíš v našem článku.

Trojčata

Uvidět na ultrazvuku rovnou tři plody namísto očekávaného jednoho představuje pořádně šokující moment. Nastávající rodiče tehdy ani možná ani netuší, zda pociťují spíše radost nebo obrovské obavy. Patříš mezi ně i ty? Pak určitě nepřehlédni náš článek, ve kterém jsme si na těhotenství s trojčaty podrobně posvítili.


Mohlo by tě také zajímat

Vývoj plodu po týdnech

Jak se v průběhu těhotenství vyvíjí miminko a ve kterých týdnech v jeho růstu nastávají výrazné pokroky? Jak je to s vývojem pohlaví, mozku a plic plodu? Pokud tě tohle všechno zajímá, podívej se na náš článek, v němž se věnujeme vývoji dítěte po týdnech – od početí až po okamžik, kdy je připraveno na porod.

CRL plodu

Co znamená zkratka CRL v těhotenské průkazce a proč je tento údaj důležitý? Jak souvisí s velikostí a vývojem miminka a kdy tě lékař může poslat na doplňková vyšetření? Pojď s námi najít odpovědi na tyto otázky a také zjistit, jak miminko během těhotenství roste a proč je důležité to v prvních týdnech pečlivě sledovat.

Nitroděložní růstová retardace plodu

Informace, že děťátko zaostává v růstu a je o pár týdnů menší, než by mělo být, vystraší každou nastávající maminku, která si tuto informaci od lékaře vyslechne. Co to znamená, pokud děťátko trpí růstovou restrikcí či růstovou retardací, a jaké mohou být příčiny?


Více na Modrém koníku

  • Napiš odborníkovi –⁠ zdarma a s možností anonymity

Hodnocení a zkušenosti s vícečetným těhotenstvím

Máš zkušenost s vícečetným těhotenstvím?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce