20. týden těhotenství

Pravděpodobně už cítíš pohyby svého miminka. Je to krásný pocit, že? Podívej se, jak se momentálně vyvíjí, proč se v tomto období chodí na tzv. velký screening a co ještě tě ve 20. týdnu těhotenství čeká.
20. týden těhotenství

Miminko ve 20. týdnu těhotenství.

Co se děje ve 20. týdnu těhotenství?

  • Pro dvacátý týden je typické, že pohyby14 cítí už i maminky, které čekají své první dítě a dosud žádný pohyb nezaznamenaly.
  • V tomto týdnu je placenta9, která dodává miminku živiny i kyslík a zároveň odvádí odpad, největší za celé těhotenství.
  • Pokud tě dosud netrápil vaginální výtok7, je možné, že se objeví právě v těchto dnech. Zpravidla za ním stojí hormonální změny, v horším případě infekce. Vždy o něm informuj svého gynekologa. Pokud je výtok žlutý či zelený a navíc zapáchá, zavolej mu okamžitě.
  • Bolesti, křeče a otoky nohou9 začínají být dost nepříjemné? Nepodceňuj strečink, odpočinek, chladivé zábaly a také pij více vody7.

Jak se vyvíjí miminko?

  • Nervový systém prošel od minulého týdne zásadním vývojem, a miminko tak nyní už zná chuť plodové vody2, rozeznává zvuky zvenčí a v pravidelných intervalech bdí a spí.
  • Polyká plodovou vodu, přičemž jde o vynikající trénink pro jeho trávicí soustavu.
  • Ačkoli se podkožní tuk tvoří už několik týdnů, stále ho je na malinkém tělíčku poměrně málo, a miminko tedy působí dojmem, že je velmi hubené.

Jak velké je tvoje miminko?
Na konci dvacátého týdne těhotenství (tedy 19 tt + 6) je miminko dlouhé asi 25 cm a vážit může okolo 300 gramů. Lékaři mu stále říkají plod a pro představu svou velikostí připomíná žlutý meloun.
20. týden těhotenství

Ve 20. týdnu těhotenství už je miminko tak velké, že tlačí na močový měchýř, a tak chodíš častěji na toaletu.


Těhotenská kalkulačka

Zajímavé informace o miminku i tvém těhotenství ti vypočítá naše těhotenská kalkulačka.


Na co se ve 20. týdnu těhotenství soustředit?

  • V rozmezí 20. a 22. týdne těhotenství tě čeká tzv. velký ultrazvuk, při kterém lékař zjišťuje správný vývoj miminka.
  • Pozor na přejídání se, hlavně nevhodnými potravinami. Ačkoli je vyšší váhový přírůstek ve druhém trimestru17 obvyklý, neměl by být abnormální. Kromě toho, že nadměrnými kily ohrožuješ sama sebe, rozhodně nejsou dobré ani pro miminko.
  • Do minulého týdne bylo miminko v břiše ještě natolik stočené do tvaru písmene C, že se do jeho délky započítávala jen vzdálenost od temene k zadečku. Od dvacátého týdne se ale jeho délka měří od temene k patám, proto se tedy „vytáhlo“ o deset centimetrů.

Vyšetření ve 20. týdnu těhotenství

1. Těhotenská poradna

V rozmezí 4 až 6 týdnů se do 34. týdne těhotenství (včetně) chodí do těhotenské poradny. Ideální interval mezi jednotlivými návštěvami je jeden měsíc.

Co tě čeká v těhotenské poradně?

  • měření krevního tlaku, zápis hmotnosti a hmotnostního přírůstku
  • gynekolog zjišťuje, zda nejsou přítomny otoky horních a dolních končetin
  • rozbor moči
  • gynekolog posuzuje stav dělohy, hodnotí nález na porodních cestách

2. Ultrazvukový screening druhého trimestru (tzv. morfologický nebo také velký ultrazvuk)

Ultrazvukový screening druhého trimestru je nejdůležitější ultrazvukové vyšetření v průběhu celého těhotenství, jehož cílem je zjistit, nebo vyloučit závažné vrozené vady.

  • Na obrazovce při něm uvidíš srdce, ledviny, mozek, pohlavní orgány (ty samozřejmě jen v případě, že chceš vědět, jestli čekáš holčičku, nebo chlapečka), počty prstů na končetinách atd.
  • Kromě ultrazvuku tě čeká také obvyklé měření tlaku, vážení, test moči a krevní rozbor. Jde o zásadní vyšetření, které by nemělo být opomenuto. Příjemné je, že na velký ultrazvuk často chodí i tatínkové a lékař vám navíc může na památku vytisknout ultrazvukový obrázek miminka.
  • Pokud čekáš dvojčata či vícerčata, lékař také zkontroluje, zda mají jejich hlavičky přibližně stejnou velikost. Jestliže to tak není, budou potřeba další vyšetření, aby se případně odhalily růstové potíže u jednoho z miminek.

Dobré vědět: Základní screeningové vyšetření je hrazeno pojišťovnou, ale existuje i rozšířená varianta – tzv. podrobné morfologické vyšetření, které si případně musíš zaplatit. Zeptej se svého lékaře, jaké jsou možnosti.


Velký ultrazvuk

Morfologický neboli „velký“ ultrazvuk je pro nastávající maminku mimořádnou událostí, protože při něm lékař miminko pečlivě prozkoumá. Pojď se s námi podívat, jak morfologický ultrazvuk probíhá a zda se ti vyplatí doplatit si jeho rozšířenou variantu.


3. Případná další vyšetření

Pokud se ukáže, že by tvoje miminko mohlo mít nějaký zdravotní problém, pak se přistupuje k dalším vyšetřením, které ho mají vyvrátit, potvrdit nebo upřesnit. Mezi nimi je například amniocentéza.

Amniocentéza

Asi každá nastávající maminka má strach, když jí lékař doporučí podstoupit amniocentézu, nebo jinak řečeno odběr plodové vody. Nejde totiž o rutinní vyšetření v těhotenství, proto si pojď přečíst, jak amniocentéza probíhá, jestli s sebou nese nějaká rizika a kdy se provádí.


Video: 18., 19., 20., 21. a 22. týden těhotenství

Rozhovor s odborníkem: MUDr. Petr Kolek

Co ve videu zaznělo:


20. týden těhotenství v číslech

20. týden těhotenství


Lékař píše: 19 týdnů + 0 dní až 19 týdnů + 6 dní (zkráceně 19tt + 0 až 19tt + 6)


20. týden těhotenství tvoří:

  • 19tt + 0 = první den 20. týdne těhotenství
  • 19tt + 1 = 19 týdnů + jeden den (druhý den 20. týdne těhotenství)
  • 19tt + 2 = 19 týdnů + dva dny (třetí den 20. týdne těhotenství)
  • 19tt + 3 = 19 týdnů + tři dny (čtvrtý den 20. týdne těhotenství)
  • 19tt + 4 = 19 týdnů + čtyři dny (pátý den 20. týdne těhotenství)
  • 19tt + 5 = 19 týdnů + pět dní (šestý den 20. týdne těhotenství)
  • 19tt + 6 = 19 týdnů + šest dní (sedmý den 20. týdne těhotenství)
  • 20tt + 0 = první den 21. týdne těhotenství
  • 20. týden od začátku poslední menstruace
  • přibližně 20 týdnů do porodu

20. týden těhotenství po dnech

Týden těhotenstvíPočet ukončených dní těhotenstvíPočet dní do porodu
19tt+0133147
19tt+1134146
19tt+2135145
19tt+3136144
19tt+4137143
19tt+5138142
19tt+6139141

Tip: Očekáváte miminko? Stáhněte si ZDARMA náš ebook. Modrý koník pro vás připravil ucelený návod, kde se dozvíte vše, co potřebujete vědět při přípravě na krásný zážitek mateřství. Co vás čeká a nemine, se dozvíte v bezplatném ebooku Připravujeme se na miminko.


Mohlo by tě také zajímat

Měsíce těhotenství

Obzvlášť jsi-li prvorodička, nemusíš mít přesnou představu o tom, co všechno tě v těhotenství čeká. Proto se v našem článku dozvíš, jak probíhá měsíc po měsíci – jakými změnami projde tvé tělo, co se kdy bude vyvíjet miminku, kdy tě čekají důležitá vyšetření a na co bys v jednotlivých měsících neměla zapomenout.

Káva v těhotenství

Názory na pití kávy v těhotenství jsou různé. Pokud je těhotná žena bez zdravotních komplikací, může si dopřát jeden až dva šálky kávy denně bez obavy ohrožení plodu. Pití vyššího množství kávy vede k retardaci růstu plodu. Náhradou kávy je bezkofeinová káva a nebo nápoj Caro.

Barvení vlasů v těhotenství

Zda je, a nebo není barvení vlasů v těhotenství škodlivé, je často kladenou otázkou nastávajících maminek. Pravdou je, že barvy na vlasy obsahují různé chemické látky. Za normálních okolností nejsou škodlivé pro člověka, i když prochází přes pokožku hlavy. Pokud žena barvení vlasů v těhotenství neodolá, je důležité provést si nejdříve test na alergii před samotným barvením. Na otázku, zda barvení je a nebo není škodlivé ale neexistuje stoprocentní jednoznačná odpověď.


Více o 20. týdnu těhotenství na Modrém koníku

Modrý koník je ti k dispozici, ať už potřebuješ odbornou radu, nebo si chceš přečíst o zkušenostech, jaké nasbíraly jeho uživatelky.

  • Polož otázku odborníkovi (zdarma a lze i anonymně)
  • Přidej se do uživatelských skupin
    • V tematických skupinách se můžeš potkávat třeba s uživatelkami, které jsou také ve 20. týdnu těhotenství, nebo mají stejné záliby. Piš si s nimi, případně jen sleduj, co rozebírají.
    • Tematické skupiny

<< 19.týden těhotenství19 / 21.týden těhotenství >> 20


Tento text má pouze informativní charakter, není reklamou, neslouží k podpoře užívání léků ani doplňků stravy a nenahrazuje poradu s lékařem či lékárníkem. V případě jakýchkoli pochybností o svém zdravotním stavu, neváhejte kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.


Text po odborné stránce zkontroloval:
MUDr. Petr Kolek
gynekolog a porodník FTN Praha
FTN Praha - gynekologicko-porodnické oddělení

Hodnocení a zkušenosti s 20. týdnem těhotenství

Máš zkušenost s 20. týdnem těhotenství?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
katarzyn  9. bře 2023

20. tt

Ahoj maminky!

Bříško roste jako z vody, už je na mě vidět a schovám ho jen v hodně volném oblečení. Nastal čas koupit si nějaké pěkné těhotenské šaty do práce.
Na toaletu chodím neustále, navíc mě trápí plynatost. Pocity hladu se střídají s nechutenstvím, chuť na sladké mám neustále, ať jím, co jím (snažím se zdravě a aby mě to zasytilo, ale ani to mě od chuti na čokoládu neuchrání. Tu mám pořád 😃).
Ačkoliv jsem před těhotenstvím hodně sportovala, teď mě při chůzi bolí kyčle, hned se unavím a do sebemenšího kopečku nemůžu dýchat.
Velký ultrazvuk nás čeká za 14 dní, ale doktor vše hezky viděl už na tom prvním, až se tomu divil 😊 Tatínek konečně taky uvidí miminko, tak se všichni těšíme. Jinak miminko je akční a v bříšku bývá pěkně živo 😄
halovabara  24. dub 2020

Utz

Ahoj maminy, chtěla jsem se zeptat, dnes jsem byla na kontrole u dr., kde mi také dělala ,,větší ultrazvuk," vše je v pořádku. Jen mi přijde divné, že mě od počátku těhotenství vyšetřovala vaginálně pouze jednou, je to normální? V prvním těhotenství mě dr. vyšetřovala každou kontrolu,což pro mě bylo překvapením a bylo mi řečeno, že se vždy musí podívat jestli se nezkracuje čípek apod., tak mi teď přijde divné, že mě vůbec nevyšetřuje. P.S.: Jsem strašný stydlín, tak mi bylo blbé, se jí zeptat :-D :-)
nikolatezka  26. srp 2019

Ahoj

Ahoj, chtěla jsem se zeptat. Doktor mě posílá ve 20. týdnu na ultrazvukové vyšetření. Doktor, který to dělá, mi řekl, že pokud jsem pojištěná, je to zdarma. Já teď ale nevím, co to znamená. Jestli jsem si šetřila pojistku nebo jestli jsem hlášena někde na pojišťovně?
2 lidé považují za užitečné
novale  31. bře 2019

Začátek 20. týdne

Jsem poprvé těhotná, čekáme kluka. Mám za sebou genetické vyšetření kvůli vyššímu věku, vše se zdá ok. Příští týden nás čeká 2. velký ultrazvuk. Už od minulého týdne cítím trochu pohyby, žádné šimrání, ale slabé kopanečky. Špatně mi bylo až do 18. týdne, jsem opravdu ráda, že už je to pryč, zato si teď užívám píchání v podbřišku (asi rostoucí děloha) a v noci bolest zad. Ale to už prostě k těhotenství patří. :-)
klarakozak  16. lis 2018

19+3

Termín mám v dubnu, jsem začátek 20. týdne (dle uzv) a že bych cítila kopance? To se říct nedá. Pohlaví už vím, ostatně jsem uhodla už podruhé jaké pohlaví 😀. Ten človíček, co je ve mě, tak jako má se tam asi hezky kvůli těm nekopancům. Je to mě druhé těhotenství a co zatím cítím, jsou tak akorát střeva. 😂
3 lidé považují za užitečné
kacenkadav  9. lis 2018

Kopání

Malá kope jak o život, asi z ní bude kickboxer či co. :-D Nehoní mě nijak chutě, spíš mám chutě na zdravé věci jako ryby, saláty, oříšky, ale byla jsem zvyklá jíst zdravě i dříve. Zatím mám přírůstek +2,5 kg a cítím se moc dobře. Je pravda, že větší fyzická aktivita mi dá dřív víc zabrat, takže poslouchám své tělo a odpočívám, když to potřebuji.

Chybí mi sport, chci zkusit plavání a lehčí cvičení doma.
tereziaok  7. dub 2017

Kopance

Jsem poprvé těhotná a už jsem párkrát cítila i větší kopance, a to dnes začínám 20. týden (19+0) no asi čekáme fotbalistu :D (první pohyby mám zaznamenáné 17+3).

Přibrala jsem skoro 6 kg, což mě vyděsilo, ale podle toho, co se všude píše, je to nejspíš ok.

Velký ultrazvuk nás čeká až koncem 22. týdne. Taky jsme už koupili kočárek - našli jsme skvělý inzerát i s vajíčkem. Pomalu dostávám krabice s oblečením od známých a kolegů z práce. :D
2 lidé považují za užitečné
makymak  1. lis 2016

Ještě se schovává

Včera jsem byla na UTZ, mám radost, že je mimi v pořádku, zkontrolovali obvod hlavy, obličej, páteř, ruce a nohy, délku stehenní kosti, žaludek, ledviny a močový měchýř. Ale zjistit pohlaví miminka se nepodařilo. Mám placentu vpředu a přes ten velký polštář nebylo prostě nic vidět. Tak si musíme počkat na další prohlídku za celý měsíc..

Před 2 týdny jsem cítila pohyby mnohem víc než poslední týden, doktor to připisuje změně polohy miminka a placenty, takže teď opravdu jen lehounké šimrání, někdy to ani za celý den nezaznamenám. Ale jsem v klidu. Mám 6 kilo nahoře a uklidňuju se, že je to v pořádku. :-D
3 lidé považují za užitečné
irenka84  27. říj 2016

Ve 20tt

Už cítím pohyby, je to mé druhé těhotenství . Teď se těšíme na ultrazvukové vyšetření, snad mi potvrdí pohlaví, osobně si myslím, že to je holka - už jednou jsem měla pravdu. 😀😃😀
svatka81  4. říj 2016

Ultrazvuk ve 20. týdnu

Včera jsme s přítelem absolvovali 2. velký ultrazvuk a přes to, že čekám už třetího rošťáka, bylo to něco naprosto neskutečnýho. Při předchozích dvou těhotenstvích, což je už víc jak 10 let, si tak podrobná vyšetření nepamatuju.

Pan doktor potvrdil pohlaví miminka, které nám sdělili s poměrně velkou jistotou už při prvním screeningu. Je to kluk! Takže jméno, do teď "pracovní", už mu určitě zůstane. Kontrolovala se hlavička, vel. bříška, srdíčko, žaludek, ledviny, nožičky, ručičky. Počítaly se prstíčky. Páteř nám moc ukázat nechtěl - byl neustále v pohybu. Poměrně krásně byl vidět celý obličej.

Výsledek: je to tabulkové dítě a pěkný neposeda. Máme se na co těšit! 😊
1 člověk považuje za užitečné
kariii  1. únor 2016

20 tt

Ve 20. týdnu jsem navštívila genetiku. Zde se kontroluje miminko, srdíčko, mozek. Dítě se měří a váží. A konečně jsme se dozvěděli i pohlaví. :-)
1 člověk považuje za užitečné
7of9  27. led 2016

Škytavka

V článku se píše, že škytavku má teprve od minulého týdnu. Nesouhlasím. Na screeningu ve 12tt naše dítko škytalo jak o závod. :-D
4 lidé považují za užitečné
martanka007  19. led 2016

Drobné pohyby miminka

V tomto týdnu konečně cítím jisté projevy našeho miminka. Sice ne silné kopanečky, ale takové silnější lehtání či mravenčení v břichu. Je to krásné. Škoda, že je ještě nemůže cítit manžel. Nevolnosti už nemám, unavená nejsem, přibrala jsem kolem 6 kg.
3 lidé považují za užitečné
dagmarj  7. říj 2015

Bříško vykouklo

V tomto týdnu jsem už vypadala jako těhotná a ne přejezená. Dr. mi už s jistotou řekl pohlaví miminka a udělal první velký ultrazvuk. Celého si ho změřil a zvážil. Udělal odběry a za odměnu mi dal fotku .
3 lidé považují za užitečné
gracinka7  7. říj 2015

Screening

Ve 20.týdnu jsem byla na druhém screeningu. Prcek je zdravý, schovával si obličejík, ale za to roztahoval nožky. Škoda, že se pohlavím chceme nechat překvapit. ;)

Jinak mi pan doktor zjistil vcestnou placentu na stupni 2-3, takže byl nařízen klidový režim. Ach jo. :(
2 lidé považují za užitečné
kubicek11  7. říj 2015

Opravdu chlapeček?

Na tenhle velký ultrazvuk jsem se s přítelem moc těšila. Zhruba v 11. týdnu těhu mi gynekoložka sdělila, že to vypadá na chlapečka, ale že je moc brzy říct to s určitostí. Takže na velký ultrazvuk jsme jeli napnutí jak kšandy. Bude to opravdu chlapeček? Je zdravý? No, pan doktor nám to potvrdil s určitostí, je to chlapeček, my konečně mohli začít vybírat jméno, spočítali jsme mu všechny prstíky, no prostě všechno bylo v pořádku. Byli jsme šťastni jako blechy. :-D Dnes je to náš šikovný Kubík.
lenulab  6. říj 2015

Screenind ve 20. týdnu

2. screening opět s manželem.
Je to holka!!! :-) Milý pan doktor se ptal, jestli je naše první holčička hodná, že druhá bude určitě taky, bylo to krásné. Máme opravdu krásnou fotku z UTZ, to jsem v 1. těhotenství nepoznala. :-(
1 člověk považuje za užitečné
iveta93  5. říj 2015

Potvrzení pohlaví

Opět jsme pro tento ultrazvuk zvolili Karlovy Vary. Po 1. screeningu přítel viděl podruhé a do porodu asi naposledy naší slečnu. Zeptali jsme se, jestli naší údajné holčičce něco nepřirostlo a na 99% je to slečna - což jsme chtěli oba.

Podle doktora je akční - jak by ne když maminka před vyšetřením měla kávu, aby přítel z ultrazvuku něco měl. :-D Spočítal prsty, zkontroloval průtok krve srdcem, vše bylo v pořádku a my se vraceli domů s hromadou fotek. :-)
3 lidé považují za užitečné
leniczka23  5. říj 2015

Je to kluk!

Kolem 20tt už to bylo krásné, cítila jsem pohyby já i manžel, začalo mi růst bříško a čekal nás velký UTZ se zjištěním pohlaví.

Na velký UTZ jsem vzala s sebou i manžela, absolvovali jsme ho v Gennetu. Jejich UTZ byl kvalitnější než v ordinaci mého gynekologa a bylo naprosto úžasné sledovat jeho orgány, pohyb ručiček a i prstíků.

A je to kluk! Manžel jíííícháá na celou ordinaci a já jsem šťastná za něj a hlavně, že je vše v pořádku!
2 lidé považují za užitečné
andrejka_86  12. únor 2015

Velký UTZ a zjištění pohlaví

Ve 20. týdnu jsme byla objednaná na odloučené pracoviště mého gynekologa, kde mi provedli tzv. velký ultrazvuk. Všechny naměřené hodnoty odpovídaly tabulkám a my se těšili na zdravé miminko.

Pak paní doktorka najela sondou níže a zeptala se, zda chceme vědět pohlaví - manžel nadšeně vyskočil ze židle a zakřičel, že ano. Když nám řekla, že kluka, manžel se rozbrečel. Snad 3 krát se jí ptal, jestli se nespletla. :-) Když říkala, že jestli se nám narodí holčička, že vrátí diplom, odcházel spokojeně a s úsměvem domů. :-)
7 lidí považuje za užitečné
oktarina  10. únor 2015

Druhý "velký" ultrazvuk

U obou těhotenství jsem se na toto vyšetření těšila, navštívila jsem specializované pracoviště a vybavena hromadou informací si užívala hovor s ošetřující dr o velikosti našich "plodů". :-) Z vyšetření tak nebylo jen strohé hlášení "sestro pište FL 6,2 - ale pobavili jsme se nad tipováním, jak velké budou děti, a u druhého těhotenství nad srovnáváním. Vvýhodou je, že na toto vyšetření si obyčejně žena bere s sebou partnera, mnohdy je to první mužova příležitost za decentního vyšetření vidět své dítě. :-)
2 lidé považují za užitečné

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce