Koupě domu. Poradíte, prosím?

23. kvě 2023

Dobrý den,
jsem v situaci, kdy potřebuji poradit..
Vlastním byt. Dostala jsem ho částečně od rodičů, část mi věnovali a část jsem jim splácela ještě po svatbě s manželem. Máme na to darovací smlouvu, tenkrát byl ještě družstevní, takže na mě převedli družstevní podíl. Vlastníkem podílu jsem byla jen já a nyní je v osobním vlastnictví, vlastníkem jsem opět pouze já. Manžel nikde nefiguruje, pouze je přihlášený jako osoba žijící v bytě, stejně jako děti. Byt mi rodiče dali ještě před svatbou.
Nyní jsme v situaci, že bychom byt z nějakých důvodů chtěli prodat a koupit si dům. Byt prodáme třeba za 5mil a dům bychom chtěli koupit třeba za 7mil. (částky jsou ilustrační). Na ten rozdíl bychom si chtěli vzít hypotéku (pokud to jde).
Nikdy jsem hypotéky neřešila, nevím jak se to dělá a nevím jak to běžně při takovémhle stěhování chodí. Předpokládám, že byt musím nejdříve prodat, dostanu peníze a až poté můžu jít do banky a žádat hypotéku na těch 7mil s tím, že 5mil jim dám. Je to tak? Abych šla do banky pro 7mil hypo bez předchozího prodeje bytu asi možné není, musela bych mít hodně našetřeno a to nemám. Existuje nějaká jiná možnost? Nevím co je třeba běžná praxe, co jsem se dočetla, tak hodně lidí byt prodá, nastěhuje se do nájmu a pak řeší dům. To se mi nelíbí, se dvěma malými dětmi a prací na plný úvazek shánět někde podnájem, stěhovat věci atp. Dá se to provést nějak jinak? Vím, že bych měla zajít do banky a zeptat se, mám to v plánu, ale nemám moc ponětí o těhle věcech, tak bych tam chtěla jít aspoň trochu připravená.
A má druhá otázka - v případě, že by to všechno proběhlo a my se do domu opravdu nastěhovali s nějakou hypotékou. Jak to bude v případě rozvodu? Ne že bych to chtěla přivolávat, ale byt jsem dostala od rodičů. Manžel tady samozřejmě bydlí, ale ví, že v případě rozvodu by byt byl 100% můj. Pokud ale uděláme tuhle rošádu, trochu nám i zmizí tahle skutečnost a nerada bych se pak při rozvodu handrkovala o to, co jsem dostala od svých rodičů.
Díky za každý poznatek!

levandule_k
23. kvě 2023

Dělám ve financích, tak se k tomu vyjádřím. Byt nemusíte prodávat, ale můžete dát do zástavy a vzít si úvěr. např. byt má hodnotu 4 miliony a vysněný dům 7 mil. Tedy si potřebujete půjčit 7 mil. Do zástavy dáte nemovitosti v hodnotě 11 mil. Tj. Když máš do zástavy další nemovitost, tak máš dostatečnou zástavu a můžeš si vzít úvěr na celou hodnotu nové nemovitosti. Nutno dodat, že byste museli mít nadstandardní příjmy. Splátka na 7 mil. hypotéku na 30 let by byla přes 40 000 Kč.
U prodeje bytu a koupě/výstavby domu je problém časový nesoulad. Byt se nějakou dobu prodává a záleží na lokalitě a kvalitě nemovitosti. Minimum na prodej bytu je 3 měsíce, ale klidně to může být i rok. Pak je otázka, máte vyhlédnutý svůj dům nebo ne? Ono také chvíli trvá než najdete ten pravý a vyřídí se papírování, proto část lidí to řeší tak, že bydlí v nájmu, nebo se nastěhují k rodičům, když mají tu možnost.

Běž se zeptat někam do banky, co ti řeknou a najdi si poradce, co dělá pro více bank a uvidíš, co ti řekne on. (Můj tip, vem si sebou blok a tužku a dělej si poznámky, co je pro tebe důležité, protože, když se v tématu finance necítíš jako ryba ve vodě, bude to pro tebe kvantum informací, které zapomeneš než dojdeš domů.)

Existuje cesta k bydlení ve stylu "nájmem k vlastnímu bydlení" je to poměrně novinka na českém trhu, v zahraničí to je rozšířené. Funguje to tak, že si vybereš nemovitost. Mooy ji za tebe koupí, ty platíš nájem Mooy a zároveň si spoříš. Je to pro lidi, co mají příjem, ale nevejdou se do tabulek banky. Až si na šetříš třeba na 20% k hypotéce, jdeš do banky a vezmeš si hypotéku a za předem dohodnutou cenu si tu nemovitost koupíš. Za projektem Mooy stojí BrokerTrust, což je největší firma v oblasti zprostředkování finančních produktů v ČR. Na trhu působí od roku 2001. Dalším partnerem je BO Holding (skupina firem, která se zaměřuje na realitní a finanční byznys.)

Novou nemovitost byste kupovali v režimu společné jmění manželů, pokud by to nebylo notářsky upraveno jinak.

Pokud cítíš, že jsi přinesla větší část financí, což jsi přinesla, a nebýt bytu od rodičů, tak máte o dost horší startovací pozici, tak bych to konzultovala s právníkem, jak ochránit své finance a nevymazat hodnotu toho bytu a v případě rozvodu neodcházet s holým pozadím. Pak je otázka, kolik vyděláváš, kolik vydělává partner, jak spolu hospodaříte (odděleně, společně), máte i přes formální sjm, každý to svoje, nebo o penězích přemýšlíte jako o společných? Máte děti? Plánujete, kdo půjde na mateřskou, rodičák? (To jsou věci, co si promysli ve vztahu k hypotéce a tak obecně popřemýšlej, jak zacházíte s penězi, jak o nich komunikujete. Psát to do diskuze nemusíš, ale ujasnit si to musíš ty sama.)

pabka
23. kvě 2023

Poradím možnost z vlastní zkušenosti - prodávali jsme dům rovnou s podmínkou, do kdy v něm chceme ještě bydlet. Za tu možnost jsme novému majiteli dali slevu. Mezitím jsme dostaveli druhy dům a stěhovali se rovnou do nového.

zelenaesmolda
23. kvě 2023

Ja bych neprodavala neco co je jenom moje s tim,ze za to poridim spolecny majetek.Co budes delat kdyz se rozejdete?

xcassiopea
23. kvě 2023

Pokud na to společně dosáhnete, vyplatilo by se vzít si hypotéku na dům, v klidu se do něj přestěhovat a byt pronajímat, splátky hypotéky financovat z pronájmu bytu. Pokud se přecijen rozhodnete poté prodat, dá se myslím 25% s ročním výročím hypotéky splatit bez poplatku jestli to ještě nezrušili. Pokud na dům nedosáhnete a je potřeba to financovat z prodeje bytu, v první fázi bych kontaktovala hypotečního poradce, který má přehled co se aktuálně na trhu pohybuje a udělá Vám předběžnou nabídku (schválený úvěr se může čerpat s odkladem, až po prodeji nemovitosti). Co se týče stěhování, lze se domluvit s kupujícím bytu, zvlášť pokud bude například v nájmu s tříměsíční výpovědní lhůtou, že může dojít k prodeji a domluvíte se na sjednaném nájemném, které mu budete platit než se vystěhujete do nového. Celý proces hypotéky také chvilku trvá, sehnat nemovitost a sehnat kupce na byt je také zvlášť vzhledem k aktuální situaci docela časově náročné. Ale pokud bude kupec bytu mít byt například jako investici, může Vás v něm klidně nechat bydlet například na rok s domluveným nájemným do té doby než si vše vyřídíte, nebo nájem na dobu neurčitou a domluvíte se na výpovědní době. Další varianta je prodat, bydlet pár měsíců někde jinde a pak se přestěhovat do nového.
Co se týče manžela - v případě pronájmu bytu by to nebylo potřeba řešit, při prodeji a koupi se to určitě bude dát nějak podílově vyřešit, ale to bych si nechala navrhnout a vyřešit u právníka.

areh
23. kvě 2023

Kamarádka prodala byt s tím, že tam asi 3 měsíce byla v nájmu. Jinak by se musel sladit prodej bytu a koupě domu. Jde všechno. Zajdi se informovat do banky. Můžou předschvalit hypo a až seženete nemovitost, tak ji podepsat.
Pokud chceš do společného domu investovat svoje peníze a mít to ošetřené, tak jedině súžit sjm a barak mít v podílovém spoluvlastnictví - ty třeba 3/4, manžel 1/4. Jestli s tím bude souhlasit...

emamaira
23. kvě 2023

Jen k té otázce, co by se týkalo rozvodu. Kupte dům jako podílový spoluvlastnici, kdy ty budeš mít např. 3/4 a manžel 1/4. Podíly budou odpovídat podle toho, kolik zaplatíš ty z peněz z prodeje bytu. Není nutné kupovat dům do společného jmění manželů. Zajdi za právníkem, tam ti poradí jak to konkrétně provést.

fyii
24. kvě 2023

dojdi za pravnikem jde to upravit podilem, a pak k financmimu poradci a nemusis obihat x bank..pekne ti to porovmaji. Ja byla v Partners a usetrila si dost casu obihanim.bank..

levandule_k
24. kvě 2023

@xcassiopea To je správná poznámka, že se dá dneska schválit úvěr na nemovitost, i když ještě nemáš vybranou danou nemovitost, ale tohle mělo smysl, když byly nízké úrokové sazby. Nyní jsou úrokové sazby vysoké a čeká se, kdy začnou klesat. Je celkem nepravděpodobné, že začnou klesat letos, ale příští rok by lehce klesnout mohly, když budeme mít štěstí. (Odvolávám se na hlavního ekonoma Delloite Davida Marka.)