Jak poradit dceři, když si s ní dvě nejlepší kamarádky nechtějí hrát?

verusa80
28. únor 2024

Holky potrebuju poradit nebo se spis ujistit, ze jsem udelala spravne a dobre dceri poradila. Zijeme v Anglii.
Dceri je 5.5 a ma dve nejlepsi kamosky ve skole. Na zacatku roku si vsechny tri hezky hraly, ale posledni dobou dcera obcas chodi domu smutna ( teda nekdy je herecka tak to bereme s manzelem s urcitou rezervou 🤗) dneska jsme si zacaly povidat a dcera mi rekla, ze ty dve si s ni nekdy nechteji hrat a ze ji i rekly , ze ona neni “ cool “ holka a ze ony dve jsou. Bylo mi ji az lito. Rekla jsem ji, ze priste az ji neco takoveho nekdo rekne, ze se jim musi postavit a rict DOST, to co rikate se mi nelibi a takhle se ke mne nechovejte, jinak si s vami nebudu hrat. Nekdo mi zase poradil, ze to s ni nemam resit a prikladat tomu vahu a jen mavnout rukou a rict ji, at nad tim nepremysli, ale mne by to asi pripadalo, jako ze ji nepodrzim a ze mi pak prestane takovehle veci sverovat. Nechci to zvelicovat, jen mne zajima jak kdo k takovymhle podobnym situacim pristupuje. Dekuji🤗

zuzanka_13
28. únor 2024

@verusa80 dcera občas ze školky taky přijde s tím, že jedna nebo druhá kamarádka ji řeknou, že si s ní nechtějí hrát... říkám ji, že to tak prostě je, ze si můžou hrát i s jinými dětmi, at si i ona hraje s nekym jinym... ale pokud na ni budou kamaradky vyloženě zle, ať jim řekne, že takto se k ni chovat nemají, že v tom případě si ani ona s nimi hrát uz nebude... většinou ale další dny nadsene vypráví, jak si vsechny hraly na to a tamto..
Myslim si, ze to u tech deti takto proste chodi ve skolkach... ale ráda si přečtu tipy ostatních, jak v této situaci reagovat. Mávnout rukou mi přijde jako ne úplně šťastné...to bych neudělala, přišlo by mi jakože mě vlastně nezajímá co se dceři ve školce děje..

alubif
29. únor 2024

Učím dceru aby byla nad věcí, tady to dětské jeden den ka druhý neka je na denním pořádku. Sama si na to pamatuju z dětství, nesnášela jsem to už jako dítě, některým tyto manýry vydržely až do dospělosti 😆. Takže ji říkám nevnucuje se, jdi si hrát s někým jiným a zítra bude zas všechno jinak. Říkám jí ať se kamarádi se všemi, sama nikomu ať to nedela. A pokud to holčičky budou dělat dál nejsou to dobre kamaradky a většinou pipkama zůstanou celý život 😁. Ony se ty vztahy pak vystribri. Dcera tohle řešila ve 2. třídě. Pochopila to a má teď nejlepšího kamaráda kluka, ti nejsou navíc tak přelétavi jako holky.

biciklissie
29. únor 2024

Mě přijde, že ty holčičí kolektivy ve školce už jsou důležité. Když si clovek vezme jaké jsou to slepicince a často zakerne v zenskem kolektivu, tak na to prostě trénují. U nás je to taky proměnlivé, ty kamarádství a je potřeba se naučit v tom existovat. Taky říkám, že si z toho nemá nic delat, ze ona si taky někdy chce hrát s tou a jindy zase s jinou. Ale že se nemá nechat dirigovat, dělat, co nechce nebo co se nemá. A že ten, kdo přátelství něčím podmiňuje (jakože udělej toto nebo s tebou nebudu kamarádit - u nás caste), tak to nejsou ty právě kamarádky. Taky se u nás srovnava s tím, že si některé holčičky často vymýšlí. Tam chápu, že je konfrontace fakt náročná, ani já často nevěděla, jestli rika pravdu nebo si jen něco plete, atd. Tak to se sama dcera naučila prostě ignorovat nebo odkyvat nebo spíš na to moc nereagovat.

kamimnichov
29. únor 2024

Dcera je velmi spolecenska, ma hodne pratel, ale uz od skolky obcas prijde s tim, ze si s ni nikdo nechtel hrat/ ta ci ona uz neni BFF… a do tydne je vse zase ruzove.
Dokonce mi jednou totez ukazala v realu. Byly jsme venku s hodne kamarady a vecer si stezovala, ze si s ni nikdo nehral. Realita? 1 hru nechteli, dle jeji volby, jinak byla porad v kurzu.

Takze podrzet, vysvetlit, zeholky zrovna nemely naladu, chtely hrat neco jineho. A neskladat se z toho.

verusa80
autor
29. únor 2024

@zuzanka_13 Ano taky ji rikam, ze si ma hrat i s jinymi detmi, ano je pravda, ze do skoly porad chodi nadsene tak to asi nebude tak zle, ale jsem rada, ze si tady muzu potvrdit a urovnat myslenky a vyslechnout si i jine tipy dekuji

verusa80
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
verusa80
autor
29. únor 2024

@biciklissie taky mi to prijde trenink na slepicinec ale jsem rada, ze je tohle v postate normalni, dekuji

verusa80
autor
29. únor 2024

@alubif soulasim, moje dcera mela ve skolce kolem sebe porad 5 kluku, sama jsem ji to vcera pripomnela a a byla to samy asi od 3.tridy. Mne ty kluci proste nejak lip sedli 🤗dekuji

verusa80
autor
29. únor 2024

@kamimnichov souhlasim nase je totiz taky trochu direktor a kdyz neni uplne po jejim tak je ublizena. Dneska sla do skoly s nadsenim jako vzdy. Jsem rada, ze je to tak proste normalni dekuji

veronikav31
29. únor 2024

@verusa80 tak jí poraďte , že když si s ní holčičky nechtějí hrát ať si jde hrát s klukama. Dcerka si ze začátku hrála s holčičkama, ale pak se proti ní obrátily, tři z nich uplácely bonbóny ostatní,aby si s ní nehrály,tak jsme jí poradili ať si hraje s klukama,na to nám řekla, že si kluci hrají s autíčky a že ona žádné nemá, tak jsem šla a autíčka jsme koupili a v pohodě, teď si stejně hraje víc s klukama, že holky jsou nafoukané(nyní 2.třída). Sama jsem se kamarádila víc s klukama, nehledě na to, že jsem na střední škole chodila do školy a do třídy,kde jsem byla jediná holka,takže jsem se s nimi opravdu víc kamarádila 🤣, to jsem řekla i dcerce.

biciklissie
29. únor 2024

@verusa80 Jo, prostě někde a někdy se to naučit musí. Ona třeba u nás stačí jedna holčička, co rada vymyslí, podmiňuje přátelství a pořád z někoho něco mámí. A o zábavu celého kolektivu je na pár let postaráno. Zase se na tom dá hezky budovat sebevědomí, prostě se nedat. Ale taky samozřejmě záleží na povaze dítěte, někoho to může i docela sejmout.

mjbkarol
29. únor 2024

Je to asi bezna situace. Taky jsme to prozivaly. Moje mamka tomu nevenovala extra pozornost, nejak na to ani nebyl cas. Hodne me to trapilo, ale nemluvila jsem o tom. Dodnes si pamatuju tyhle skolkovy ka a neka. Dodnes me to stve. Je ze me takova ta zavdecitelka, nikomu nereknu nic osklivyho, zadne ne, vsem jen lichotim a vyhovuji ikdyz nechci, jen abych mela kamarady a aby na me byli ostatni hodni. Desim se, az s timhle jednou prijdou moje deti, asi me to bude deptat vic nez je. Rukou bych nad tim urcite nemavala.

urtica
29. únor 2024

@verusa80 "O nic nejde" a "Nad tím nepřemejšlej" jsou asi nejhorší rady nejen dětem ale i dospělým..jinak souhlas s @alubif, jo dcera ve 2. třídě má taky nejstabilnější přátelství s klukem..

verusa80
autor
11. bře 2024

Moc vsem dekuji 🙏