Přelétavá "kamarádka" mé 4leté dcery. Co si o tom myslíte?

21. srp 2020

Zajimal by me nazor mimo okruh rodiny a mych znamych. Dcerka ma kamosku na chate, ktera je kamoska uplne vsech. Je ji 7. Jednak je docela nevychovana - vleze na zahradu, kdyz tam nejsme, je potreba ji neustale opakovat at neleze na drevo, pobliz rybnika, neozira maliny, pokud chce jit do chaty, at zatuka (vse nase na nasi zahrade). Dost se teda tez vytahovala - takovyto ja umim tohle lip a tohle lip a to uz ji moje 4 leta vysvetlila, ze ji to mrzi a at to nedela a prestala. Prijde mi, ze ma dceru rada, ale kdykoliv se naskytne nekdo jinej a zajimavejsi, tak rekne cau a mizi. S ostatnima detma funguje uplne stejne. Vsechny holcicky z ni jsou paf, myslej si, ze je jejich nejlepsi kamaradka, tak jako moje dcera. Je to takovy divny. Uprimne by me i zajimalo, jak to ta potvora dela🙂 Pritom na ni nic zajimavyho neni.. Budu jeste pokracovat s dotazem v textu...

autor
21. srp 2020

Me je tedy po 14ti dnech pobytu na chate dost protivna🙂 Kazdopadne ty holcicky v okoli ji bez vyjimky milujou. Me by zajimalo, jestli byste dceri to nejak vysvetlovali a podobne. Ona totiz vzdy pribehne s placem, ze se na ni rekneme Annicka vyprdla a sla rekneme za Marenkou na zahradu a ji nevzala. Ale kdykoliv na ni "Annicka" piskne, tak za ni zase bezi a rika o ni, ze je jeji nejlepsi kamaradka atd. atd. Jednak je to pro nasi rodinu docela obtizny, protoze dite to je celkem bezprizorni, nema zadny program ( kdyz jsou na chate) a je proste u nas nekolikrat denne na zahrade - takze nekolikrat denne rev. A druhak me to mrzi kvuli dceri a uprimne nechci, aby se fixovala na nekoho, kdo ji vlastne zneuziva. Dneska jsem ji to vysvetlovala, a srovnavala s jinejma jejima kamaradka, kde je ten vztah oboustranej, aby pochopila, kdo je kamarad a kdo je nekdo s kym muze byt zajimavy pohrat si, ale na koho se nemuze spolehnout, ze se bude zajimat o to, jak se citi a ze se na ni nevyprdne pokazde, kdyz prijde neco zajimavejsiho. Resil jste nekdo neco podobnyho?

bassetlady
21. srp 2020

Aaa seriál z chaty pokračuje ☺️ nejsem zastánce přílišného rovnání vztahů mezi dětmi, takže jen úměrně věku vysvětlit, že si cácora jen honí ego a není žádná hvězda.

mimco
21. srp 2020

Jsou to děti a řekla bych, taky dost běžný jev, teď tady mám několik holek z vesnice v bazénu, každá má jinou povahu, některá je klidná, jiná zase oprsklejší atd.
Chvilku se hádají, pak se milujou a nejhorší je, když jsou 3, to je vždycky jedna chudàk....
Ty drzejší, co mi jsou např. schopné líst do baráku mokré prostě vyprovodím, už se s nima nepárám, na tvrdo je okřiknu, pokud se jim nelíbí a nejsou ochotné dodržovat pravidla (pro jejich bezpečnost), jako třeba zákaz skákání do bazénů, koupat se nebudou. Jó a bordel na terase si taky pak po sobě uklízejí, nejsme hotel.
Udělám pití, malou sváču, klidně a ráda, ale dělat tady bordel a ničit mi to tady nebudou.
Holku srovnejte, co se týká vlezlosti, ale s tou přelétavostí neuděláte nic, bylo to odjakživa, já si to tedy z dětství moc dobře pamatuju👍

autor
21. srp 2020

@bassetlady Jojo, to bude telenovela😂

krutak1fle
21. srp 2020

Jaka je jeji mama?
Jednu takovou sestiletou znam taky.
Jeji mama ukazkovej manipulator a citovej vyderac a mlada jeji mala kopie.
Vidi na mamince, ze ji to na slabsich funguje a plynou ji z toho vyhody pro ni samou a svoje "obeti" si zpracuje tak, aby k ni vzhlizely a delaly co ji na ocich uvidi.
Mlada pouziva reci typu: "kdyz mi tohle nedas, nebudu te mit rada" nebo "kdyz nebude po mym, nebudeme se kamaradit" nebo "reknu to na tebe..." a hned je z ni kapo party.
Vase mala na to nema dost zkusenosti a rozumu a bude to porad stejny.
Bud ji budete muset zakazat se s ni kamaradit, nebo se s tim budete muset smirit.
A nebo budete muset, ale hodne tvrde, nastavit pravidla, trvat na jejich dodrzovani (bez vyjimky!) a tim zapracovat i na sobe. Neciti z Vas silnou osobnost a nebere Vas jako autoritu. Muzete se trenovat a posilovat treba zrovna na tomhle oprsklym smradeti😉.
A muzete to brat jako jistou vyhodu.
Tohle uz je jen na Vas.

autor
21. srp 2020

@krutak1fle Myslim, ze jsi uderila hrebicek na hlavicku s tou jeji mamou. Jestli je manipulator, to nevim, dobre ji neznam, ale nekolikrat se mi s ni stalo, ze te vyrusi u nejake cinnosti a zavola te prez celou zahradu k plotu a tam ti oznami, ze od tebe neco potrebuje. Pri sekani travy tesne pred odjezdem me to hodne stve. Taky ji zacaly lidi rikat vyzirka a vterka - protoze se vzdy nachomejtne k nejake grilovacce a tam se "zdarma" naji.
S tou autoritou nevim, pro ni neni nikdo autorita. Ona vzhlizi jen k tem, kteri davaji nejake dary a neco pro ni delaji - kdyz tak o tom premyslim. Vzdycky kdyz prijedou odnekud z vyletu, s nejakym strejdou ( mama jich ma asi vic naraz), tak o nem pak basni, co vsechno uzasnyho delali. V podstate chudak dite. Laska zadna☹

jade85
21. srp 2020

Já bych řekla, že pro vaši dceru je to určitě zajímavá lekce z oblasti vztahů. Nezasahovala bych do toho, nevysvětlovala, nehodnotila, pokud se vás dcera sama nezeptá na radu. A rozhodně bych neřekla, že jí ta holčička "zneužívá". Hraje si s ní, jen když nemá něco zajímavějšího, to mi přijde celkem normální, já mám taky blízké a méně blízké přátele a pokud by se se mnou víc kamarádek chtělo vidět jeden večer, taky si vyberu tu nejbližší, což ale neznamená, že s méně blízkou se ráda neuvidím někdy jindy...

autor
21. srp 2020

@jade85 To mas pravdu, to bude asi nejlepsi. Ja myslim, ze uz stacilo, co jsem ji rekli a ted at si to sama ozkousi a udela nazor.

krutak1fle
21. srp 2020

To k nim ale nevzhlizi.
Dobre ji poslouzili, tak je vychvali, aby si je vytrenovala a dala jim najevo, ze takhle by to slo.
A aby ostatni videli, jaky chovani je zadouci.
Manipulativni je.
Nenecte se strhnout tou jeji hrou.
Nebudete slouzit malymu zkazenymu smradovi a jeji posahany matce.
Ta se nudi a tak leze po lidech a parazituje.
Vlastne ji (i tu mladou) nabiji vysavani lidi, zatimco ostatni to uzira.
A matce se naucte rikat, ze ted nemuzete.
Jinak vam preroste pres hlavu driv nez mrknete.
A zacneze na chatu jezdit neradi nebo budete travit cas jen premyslenim nad tim, jak se jim vyhnout nebo na co se vymluvit.
Pekne narovinu a od plic "dneska ne" nebo "ted nemam cas" nrbo "ted mame vlastni program"😉
Casem ji to prestane bavit.

krutak1fle
21. srp 2020

Ja bych ji v tom vymachat teda nenechala.
Sama si s ni neporadi.
Ta holka je starsi a je uz jinde. Krom toho je nevychovana a zkazena. Tedy alespon podle toho co pisete.
A vase mala ceka oporu od vas.
Krom toho si musite srovnat i tu jeji matku.
Jinak vam poleze jak domu i ona a budete jen otraveny a nechate si skakat po hlave a jeste se kvuli tomu zacnete hadat spolu.
Alespon tak to vidim ja a pisu z vlastni zkusenosti.
A jestli to cely tedy chapu spravne, tak bych to nenechala jen tak plynout.
Zdaleka ne kazdy ma v sobe prirozenou slusnost, prirozene zabrany a vi co se hodi a co uz je prescaru.
A uz jen to, ze to tu resite uz podruhe svedci o tom, ze tam je neco spatne.

izz76
22. srp 2020

Mezi 4letou a 7letou je docela rozdíl, takže asi té 7lete je tvá dcera dobrá, dokut se neobjeví jiná ji bližší kamarádka.. V podstatě zažíváme na chatě něco podobného, moje dcera má dvě kamarádky s jednou si rozumí víc, ale nepohrdne ani tou druhou, samozřejmě když se objeví ta oblíbenější, tu méně oblíbenou by nejraději poslaly domu a hrály si sami. Holt pořád vysvětluju, že je to neslušné a že to té holčičce může být lito a snažím se aby si hrály všechny tři. Jinak co se vlezlosti týká, děti sousedů, pokud mě to otravujou, klidně je pošlu domu, ne vždy chce mít člověk na zahradě 3hodiny cizí dítě, jezdíme si tam odpočinout, ne se strat o jiné děti.

zelenaesmolda
22. srp 2020

@izz76
taky si myslim,ze ten vekovy rozdil mezi nimi dela hodne.

pincola
22. srp 2020

Bude tam hodně hrát ten věkový rozdíl i povaha té starší holky. Je celkem jasné, že když se objeví vrstevnice, jí to víc baví s vrstevnicí. Ona to asi nebere tak, že něco dluží té malé, když s ní kamarádila včera. V 7 letech je taky ještě malá.
Na druhou stranu jí nikdo doma nenaučil, že se nemá vytahovat. Takových dětí je dnes strašně moc. Dcera taky měla starší kámošku a já byla zoufalá. Mojí dceru peskovala, poučovala, furt na ní za mnou lezla žalovat, prozradila jí, že neexistuje Ježíšek, na výletech si furt o něco říkala, že chce koupit. Stála mě hrozných peněz. Neustále otravovala, vác, než tehdy má 4 letá. Byla prostě zvyklá furt otravovat dospělé.chtít to, pak to nejíst. Potřebovat tohle a tamto. Dceru strašila a přede mnou pak lhala, že si to má dcera vymýšlí. Přitom, já je slyšela z balkonu, jak spolu mluví.

Řešila jsem to tak, že jsem dceři hodně říkala, že jí má říct, že se jí to nelíbí. To dělala a nepomáhalo to. Nakonec jsem musela holce situaci vysvětlit sama. Že má dcera je mladší a že má v noci pak zlé sny a jestli se takto k ní bude chovat, že už by si spolu prostě nemohly hrát.
Ano bylo to cizí dítě, ale doma mu to neřekli. Tak jsem to brala tak, že sourozencům (svým dětem ) bych to taky řekla. Nejde nechat staršího, aby v podstatě šikanoval mladšího.

A jak psaly holky, celkem nás to omezovalo celou rodinu. Furt jsme se jim přizpůsobovali, furt jsme od její matky měli 10 zpožděných hovorů. Slavili jsme výročí svatby na zámku, kde jsme se brali a chodili nám sms, že ta holka brečí u našich dveří a že jsme jí mohli den před tím říct, že nebudem doma. A říct to jim, že by jí udělali nějaký program oni!!!Zašlo to prostě všechno příliš daleko.

zelenaesmolda
22. srp 2020

@pincola
a jak jsi to vyresila?utnula jsi kontakt?

pincola
22. srp 2020

@zelenaesmolda Přestalo to fungovat, když jsem zabránila, aby to jelo ve starém schématu. Moje dcera se nenechala už tak, jako dřív. Já když jsem něco ošklivého slyšela, tak jsem řekla, že tohle se nedělá. Moje dcera už si s ní nechtěla moc hrát. A ta starší holka, když nemohla být za tu lepší, co peskuje, ztratila o mou dceru zájem. Spontánně se ty dvě přestaly stýkat.

zelenaesmolda
22. srp 2020

@pincola
tak to nakonec dopadlo vlastne dobre

autor
22. srp 2020

@krutak1fle Diky, mluvis mi z duse. Kdyz jsem hodne nasr...🙂 Ona telenovela pokracuje bohuzel. Jina sousedka mi rekla, ze musela byt na malou hodne zla, aby pochopila. A ze se preci nedaji terorizovat 7mi letou holcickou. No ja tu zla byt nemuzu, protoze jeji matka to za plotem slysi. Obcas si to dovolim, ale zkratka drzim se trochu zpatky. Ja se bojim, aby se matka nenastvala a nevim, jak to zaonacit. To je asi jadro pudla.
@izz76 Jo, to budes mit pravdu s tim vekovym rozdilem.
@pincola Zasnu z tvych zkusenosti. Toho ja se prave desim, aby to u nas neprerostlo. Me prave prijde, ze uz to prerusta. Ta matka bohuzel vubec nechape nejake zaklady slusneho vychovani a dite je vlastne chudak, ktery se ridi tim, co vidi u matky. A mas pravdu, ja si tez rikam, ze se k ni chovam stejne jako ke sve dceri, tu bych taky sprdla, za takove chovani. Jenze s dcerou mam i hezke chviky, ale holcicku vlastne jen peskuju. Takze mam i pocit viny, ale abych s ni travila vic casu a jeste se ji venovala, abych ji pak mohla sprdnout, kdyz je poteeba, tak to taky nejsem ochotna. Chci si tu odpocinout, ne tu vychovavat cizi dite, ktere stejne na 99,99% skonci jako maminka. A nejsilenejsi na tom je, ze moje dcera zacina chytat od te holcicky jeji styl vyjadrovani, jeji ton mluvy, takze holcicka odjede a jeste tu s nami vlastne 3 dny je v podobe me dceri a ja uz jsem z toho uplne silena😂 Tak snad se to taky nejak spontanne vyresi...

camelinka
22. srp 2020

Nedá mi to....Co nejhoršího se stane, když to matka holky uslyší?...Tohle bych vůbec neřešila, v nejlepším případě, srovnáte cizího nevychovanýho spratka, aby se u vás choval podle vašich pravidel, a zbavíte se sousedky vyžírky 😎😉

zelenaesmolda
22. srp 2020

@camelinka
taky si myslim

krutak1fle
22. srp 2020

Ja bych neresila, jestli to uslysi. Naopak. Jen at to slysi. V "nejhorsim" se zbavite i ji. O co prijdete?
A absolutne bych neresila, jak casto jsem hodna na svoji dceru a jak casto na na ni. Neni to vase dite a chova se nevhodne. Tak at to vi. Az se bude chovat jak ma, zaslouzi si pochvalu. To je jednoduchy. A je to spravedlivy. Nenechte si vsugerovat, ze jste na ni zly.
Na nejaky promysleny komedie bych se vyprdla.
Tocite se porad v kruhu "abych nekoho neurazila". Ony to citi a tlaci vas do situace, kdy ustoupite, abyste je neurazili. A vy akorat budete skripat zubama.
Jezis, proc s nima porad jednat v rukavickach, kdyz ony to samy nedelaji? To jsou porad samy ohledy a vy budete mit vyzranou lednicku, rozbity veci, uplakanou dceru, zadny soukromi a do hlavy nality samy sracky od ty stary, ktery nikoho nezajimaji.
Kvuli tomu jezdite na chatu? Tesite se na to?

autor
22. srp 2020

@camelinka
@zelenaesmolda
@krutak1fle Jo, je to pravda. Ja se ji asi bojim, ze nas pomluvi a nejak nam jeste vice zavari a navsteva chaty se pro nas stane nocni murou. Ale mate pravdu. Proste na ni budu jecet, pokazdy kdyz porusi po XYte nejake jednoduche pravidlo. A spusedce peiste reknu s usmevem na tvari, az na me bude volat od plotu pri nejake me cinnosti na zahrade, ze pokid nejde o zivot, tak se za ni zastavim pozdeji.

krutak1fle
22. srp 2020

Hele a kdyz te pomluvi, tak co?
My jsme se pristehovali na vesnici a poridili jsme 5 koni, osla a nejaky drobny zvirata. Jsme az na kraji s vybehy mimo ves.
Kazdej byl medovej zezacatku. Kdyz zjistili, ze sem nepolezou jak domu, ani jejich deti a ze nase zvirata jsou nase a ne vsech a ze jim deti vozit nebudeme, tak si zaprskali, placali se u toho po ramenou a pak je to prestalo bavit a hledali zase jiny senzace.
Pomluvy jsou to posledni co resim. A kdo pomlouva, tak ten mi nestoji za zadny starosti a fakt me nemrzi, ze nepatri mezi my pratele.
Jestli se ji neco nebude libit, tak je to jen jeji problem a ne vas.
Normalne si chran dceru, majetek a soukromi a nemej z toho vycitky. To je tvy pravo a nikdo ti ho nema co porusovat.
Byla bys jen nestastna a nespokojena.

krutak1fle
22. srp 2020

Krome toho jo tam stejne kazdej zna, tak bych se toho nebala.

autor
22. srp 2020

@krutak1fle Aha, takze vesnicke pomery znas. Mas pravdu, kazdy rok je tu jina senzace, to taky rikam. Navic tu pomlouva kazdej kazdyho a clovek se tomu nevyhne ani kdyby byl svatej. Zrejme budu muset zacit bejt vic kruta. Navic teda vim, ze holcicka obtezuje nejenom nas.

heligona
22. srp 2020

Já bych ani nejecela, nerespektuješ, odchod. Vyhodit za vrátka, zamknout a hotovo. Zajistit plot proti prelezeni a je klid. Může přijít, až bude ochotná se chovat slušně.

autor
22. srp 2020

@heligona Hm, ja si dneska taky rikala, kdyz dite klepalo asi 10 minut na dvere a ja zamerne neotevrela a ona nakonec do domu vlezla a za chvili zase oziracka zahradky, ze ji uz vyrazim☹ Jenze ono bude moje dite brecet, protoze holcicku miluje. Dneska jsem i svymu diteti rekla, ze pokud tu chce mit takove kamaradky a ony pravidla domu a zahrady nejsou schopne pobrat odemne, tak jim je musi vysvetlit sama. Ja to teda sama citim, kdyz to pisu, ze se vlastne vytacim a ze bych proste mela razneji jednat a neresit, kdo.vsechno bude nestatnej.

heligona
22. srp 2020

To je blbý, no. Ale u tohoto už bych se i bála, ze vlastní vidí, jak cizi dítě s maminkou orá a bude ho v tom dřív nebo později následovat

heligona
22. srp 2020

A možná bych zkusila oslovit i další sousedy, pokud s ní mají stejné problemy, tak se v tomhle podpořit a spojit.

autor
22. srp 2020

@heligona Hm, to mas asi pravdu. Se mnou i obcas nekdo zaora, takze to opravdu hrozi. Se sousedkou jsem o tom prave mluvila, ale zase nechci pomlouvat. Kazdopadne jdu do toho🙂

krutak1fle
22. srp 2020

Jednat musis ty.
Klidne bez revu, ale s hodne vaznou tvari a dusledne.
A nesmis dopustit ani jedno poruseni.
Proste rict pravidla a kdyz je porusi, tak pujde domu.
A kdyz je porusi, tak ji vyprovodit.
Nenechate prece sebou cloumat sedmiletym parchantem.
A nenechat se zviklat hysterickym divadlem.
A kdyz nastoupi matka na zaklade zalovani mlady, tak ji rict to samy. Ze u vas plati pravidla bez vyjimky a ze vedela co nastane, kdyz je porusi.
Taky bez revu. Ale rict, ze u vas to chodi takhle a jestli si tam chce chodit hrat, tak za vasich podminek.
Na me porad pusobis, ze se ti do toho strasne nechce. A nejradeji bys, aby samy pochopily. Ale nepochopi. Nebo spis nechteji.
Hele jestli to neprekonas, tak zavaris akorat sobe a dceri. A ty dve na vas budou dal vesele parazitovat.
Vy budete vytoceny, nestastny, omezovany a vysavany a ony spokojeny.
Takovou slepici bych snad i chtela urazit, aby uz neprisla. A mlady aby to nakonec sama zakazala a byl by klid.
Tak pred deseti lety jsem byla stejna jako ty. Ted uz si srat na hlavu nenecham. Na to nikdo nema pravo. Ja nikoho neobtezuju ani neomezuju a to samy ocekavam od ostatnich. A kdyz to nehodlaji respektovat, tak ja je k zivotu nepotrebuju.