Stavební spoření. Poradíte, prosím?

2veverka
29. říj 2023

Holky, ráda bych se poradila, zda má smysl držet několikero stavebních spoření v rodině. Mám ho pro všechny tři děti i pro sebe. Měla bych nyní potřebu spíš část těch peněz použít na bydlení, část na investici a nechat třeba jen 2 stavebka. Prosím vás, kdo tomu rozumíte, můžete mi nabídnout nějakou srozumitelnou radu? Klidně základní info sem a více do IP. Děkuju!

zuzkasim
30. říj 2023

Tak pokud jsi našla lepší zhodnocení jinde a část peněz chceš použít, asi to smysl nemá, ne?

levandule_k
30. říj 2023

Dělám ve financích, klienty tu nelovím. Doporučení nedávám.

Jako první otázka, kterou by sis měla položit je, co od toho očekáváš, jaké máš cíle?

Píšeš, že část peněz potřebuješ použít na bydlení, to zní rozumně, to je přece důvod, proč jsi si spořila. Cíl tedy máš. Za mě je rozumné použít čas peněz na bydlení.

Část na investici, za mě je investování smysluplnější než stavebko, ale tady musíš pečlivě vybírat produkt. Chápat riziko, vědět, že to kolísá. Dodržet investiční horizont, mít rezervu na krátkodobé cíle. Dala bych si třeba velký pozor, aby tě někdo nenavezl do nějakých pofiderních dluhopisů. Dluhopis může vydat každý a ne každý projekt je ekonomicky smysluplný. Tím neříkám, že neinvestovat do dluhopisů, ale pečlivě si vybírat dluhopis a brát v potaz riziko, že dluhopis znamená, že někomu půjčuji peníze a může se stát, že mi je nevrátí.

Zároveň bych na stavebko nespořila víc jak 20 000 Kč za rok za dobu 6 let. Pokud spoříš na stavebku třeba osmý rok, tak bych peníze vybrala a zvážila, jestli vůbec má smysl pro mě začít nový cyklus stavebka.

2veverka
autor
30. říj 2023

@zuzkasim No, měla jsem investování v eurech, které jsem ukončilo v příznivém bodě, a pak mám jedno pravidelné další, kam posílám pravidelně částku. Ale hledám další, kde bych třeba peníze mohla nechat ležet, bez toho, že to musím týden co týden sledovat vývoj trhu...

2veverka
autor
30. říj 2023

@levandule_k Ano, já tam dávám každý rok max. 20 000 tisíc na člověka. Ale teď, když to chci využít na bydlení, bych právě měla tendenci aspoň jedno zrušit. Poradila bys mi prosím ohledně toho investování v IP? To, co jsem měla dosud, bylo posílání pravidelných částek u velké banky. A věřím tomu, že mě nechceš k něčemu lanařit...