Investice. Dům nebo pozemek?

21. led 2024

Holky, omlouvám se za anonym, ale je to tak pro mě lepší. Pokud byste se měly rozhodnout mezi těmito variantami, která by to byla? Vybrat si starý dům po částečné rekonstrukci nebo pozemek? Obojí se nachází ve stejné vesnici. Samostatný pozemek je větší než pozemek u domu. Dům je obyvatelny od jara do podzimu a každý víkend se v něm schází celá rodina (i diky velmi dobrym vztahum), pozemek by byl spise asi investice, pripadne na nej dat napr. mobilheim. Vím, že dotaz je typu, že se stejně musím rozhodnout sama, ale ráda bych si přečetla jiný názor/pohled. Kudy by vedly vaše myšlenky ohledně rozhodování?

llluckaaa
21. led 2024

Rozhodovala bych se podle toho, co je cílem. Mám peníze a chci je utratit za něco, co neztratí hodnotu? Chci na tom vydělat? Nebo se vypořádává dědictví a mám se rozhodnout, jestli chci pozemek nebo dům? Za mě pozemek - nebude s tím tolik práce, nebudou z něj vznikat náklady. O dům je nutné se víc starat a dávat do něj peníze, aby neklesla jeho hodnota.

autor
21. led 2024

@llluckaaa je to kombinace bodů jedna a tři. Investice, aby peníze jen neležely na účtu a zároveň rodinné vypořádání (naštěstí ne dědictví)....

llluckaaa
21. led 2024

O dům se budeš muset starat a pokud ho nemůžeš pronajmout (jakože asi ne, když je tam rodina zvyklá se scházet), tak nebude z čeho platit údržbu a jeho hodnota bude klesat. Potřebuješ na to čas. Záleží samozřejmě, v jakém je stavu a jestli je v atraktivní lokalitě. Pozemek hodnotu neztratí - záleží, co je zač, ale můžeš ho někdo nabídnout k pronájmu za částku, který ti zaplatí daň.

autor
21. led 2024

@llluckaaa na údržbu asi finance budou, má zateplení, fasádu, novou střechu. On je vlastně obyvatelny celoročně, jen náklady na vytápění by se musely promyslet. Nyní je tam plynový kotel + krbová kamna. Lokalita je velmi atraktivní. Pro mě je to ale i hodně srdeční záležitost, vzpomínky na dětství, na dědu s babičkou apod. Dům by se jen převedl, pozemek je klasická koupě od majitele (za finanční vypořádání za ten dům). Pozemek je na pěkném místě, se sítěmi, ale pokud bych tam chtela jezdit na víkendy, musím tam nechat něco menšího postavit, jinak je to max na stan.

exbordelar
21. led 2024

Ja bych si vybrala urcite pozemek. Jak je psano vys, o barak se musis starat, navic jsou k nemu jiste moralni zavazky, jestli se tam pravidelne schazite cela rodina. V pripade nouze ho nebudete moci jen tak prodat, aniz byste brali ohledy na pribuzne. Pozemek je pozemek, da se s nim mnohem flexibilneji nalozit a neni potreba do nej extra investovat, kdyz ho nechate ladem. Muzete je pronajimat napr. i na ruzne jednorazove akce a pod.
Takze za me jednoznacne pozemek 🙂

angelinie
21. led 2024

Jednoznačně pozemek 😎

levandule_k
21. led 2024

Když vezmeš pozemek, ztratíš možnost jezdit do domu?

jiss
21. led 2024

A pozemek je určitě stavební?

tereza0111
21. led 2024

Chybi celkem zasadni informace, jestli se jedna o stavebni pozemek. Jestli ano, tak je to jasna volba. Opravy starych domu jsou hrozne tezka vec, je to drahe, stejne to nebude presne tak jak byste si prali - clovek musi ustupovat oknum a nosnym stenam a jako bonus se obvas objevi nekdo blizky s citovou vazbou na to ci ono..
Na stavebnim pozemku si jednou udelate presne co budete chtit, bude to odpovidat vasim potrebovam, nebude problem pripadny domecek postavit jako velmi usporny / dobre zatepleny. Toho u stareho domu moc nedosahnes

autor
21. led 2024

@levandule_k časem asi ano. Ne, ze by mi to nekdo zakazal, ale rozhodně tam nebude pak vhodné trávit každý víkend jako doposud. Takže bych musela něco vymyslet na pozemku, abych tam s prckem mohla trávit čas o víkendech.

@exbordelar prodávat dům určitě nechceme a doufám, že ať ho nakonec bude mít kdokoli, stále zůstane v rodině. Pronajimat na akce to nevím, to by asi sousedi neměli radost 🙂 Někteří jsou i naši příbuzní a tam jsou fakt zvyklí na klídek 🙂

@jiss
@tereza0111 pozemek je stavební, sice jsou tam nějaká omezení, ale postavit se tam "neco" dá. Ale problém je to, že na stavbu domu, co je v řádech milionů, peníze mít nebudu. Fakt tam max na ten mobilheim či pidi chaticku. A u domu je zase přesně ten problém s dispozicí, kdy na víkend to člověk kousne, na celoroční bydlení nevím nevím....

levandule_k
21. led 2024

Pokud je to starší dům, kde se v zimě netopí, tak tam časem stejně vrazíš majlant. Za mě lepší pozemek s tím, že si tam dám časem pidi chatičku.

dandaa
21. led 2024

Investuji do nemovitostí. Mám jich desítky . Dům bych brala jen kdyby se pronajímal - klidně i dlouhodobě,jinak ne . Pozemek jedině kdyby šlo o velmi nízkou cenu, ale o pozemky je aktuálně úplně minimální zájem, pro mě tudíž ne úplně zajímavá investice pokud na něm nechci v budoucnu stavět nebo vystavět fve. Teď se dají zase dobře koupit byty kde je i slušný výnos vzhledem k cenám nájmů . Jestli řešíš jen uložení peněz tak to už je jen a tobě co pořídíš. Dům bude větší starost, pozemky už moc neporostou .

autor
21. led 2024

@levandule_k přes zimu je tam nastavena zamrazka na urcity stupeň, aby dům netrpel. Tohle mají rodiče dobře pořešené. Kdyby si člověk zvykl na nižší teploty doma (než mám v zateplenem paneláku), dá se v něj fungovat celoročně. Dům je suchý atd., takže v horizontu třeba 20 let nebude potřeba žádná velká investice. Naši se na něm dost nadřeli. A právě i z tohoto důvodu je to těžké rozhodování.

@dandaa tak v téhle lokalitě je jak o pozemky, tak o domy velký zájem. A cena za metr pozemku je dobrá, nižší než nabídky, které lze najít na realitních portálech. A dům určitě pronajimat nechci, pokud bych se rozhodla, že si ho nechám, budu tam jezdit na víkendy.

dandaa
21. led 2024

Ceny na realitních portálech jsou dost nasazené, skutečná cena je nižší. Tím bych se neřídila. Kvůli práci mám přístup do dat, takže vidím za kolik se nemovitost skutečně prodá. Sama si musíš říct co chceš. Uložit peníze? Něco na tom vydělat? Jestli chcete chatu na víkend jak píšeš, tak bych vzala dům, ač tam ty peníze za běžnou údržbu budou lítat .

autor
21. led 2024

@dandaa tady se zobrazené ceny od těch prodejních fakt vyrazne neliší. Sama jsem se o pár nabídek tam zajímala a byla v jednání. Ale ráda jsem si přečetla postřehy všech, co se na to mohou nezaujate podívat jinýma očima než já.

levandule_k
21. led 2024

Nejsem úplně chatařský typ, ale ty to využiješ víc než já. Pro mě by to byl trest jezdit tam víkend co víkend, ale tobě by to chybělo.

dyechampion
24. led 2024

ze svych zkusenosti, kterymi ted prochazim pri staveni domku uplne od nuly na pozemku, bych asi byla radsi za postaveny dum :D over si na urade jestli je pozemek skutecne stavebni, jestli ma prijezdove cesty a tak.

helen_h
24. led 2024

Ono z toho dotazu nevyplývá, jestli je to čistě investice (ideálně bez starostí) nebo jestli pozemek/dům chcete využívat na víkendy jako chatu, v tom případě by bylo potřeba na pozemku něco postavit. To mi taky přijde zásadní zmínit, myslím, že spousta holek to spíš pochopila, že Vám jde čistě o investici, aby peníze neležely ladem

autor
24. led 2024

@levandule_k taky nejsem úplně krtek, co se rád hrabe v hlíně, ale mít možnost odjet z města někam do klidu do svého, je pro mě hezká představa. Asi je to i dané, že jsem na to zvyklá od rodičů

@dyechampion na úřadě jsem byla a pozemek znám, jezdila jsem tam celé dětství. Takže po technické stránce je pozemek v pohodě. Držím palce a hlavně přeji pevné nervy při stavbě 🙂

@helen_h když ona je to spíše kombinace obojího, jak investice, tak vytvoření místa, kam můžu s prcem jezdit na víkendy. Což do domu se dá, ten je plnohodnotný a na pozemku by se muselo "něco" postavit....

kometkak
24. led 2024

Pokud bych v domě nechtěla bydlet ani ho pronajimat, tak rozhodně pozemek, pokud je stavební.