Finance, investice, pozemek. Šly byste do koupi pozemku jako investice pro další generaci?

7. dub 2024

Holky, dotaz je spíš pro utrideni myšlenek. Nebo si jen přečíst nezaujaty názor případně zkušenosti jiných. Šly byste do koupě pozemku (stavební, se sítěmi atd.) jako investici pro další generaci (jedná se jen o jednu osobu, žádné dělení s nikým jinym). Úroky na sporacich klesají, terminaky taky půjdou dolů. Tak přemýšlím uložit peníze tímto způsobem. Tedy za cenu, že na to padnou veškeré úspory.... Řešila jste prosím některá takto uložení peněz?

candat
7. dub 2024

Pokud bych na to měla a cena je obvyklá v místě koupě, tak ano. Staveb. pozemků bude ubývat, cena, si myslím, jedině poroste.

autor
7. dub 2024

@candat cena je spíš nižší (bráno za metr) než se v této lokalitě nyní pozemky objevují. Právě si taky říkám, že pozemku asi časem bude ubývat. A když bude nejhůř, prodám to. Jen není to cosi za par korun, tak cervicek trosku hloda....

1pomnenka
7. dub 2024

Často bývá podmínka koupě zasíťované parcely, že se začne do 4 let stavět, když ne, platí se pokuta. Tady bylo jednorázově 160 000,-

autor
7. dub 2024

@1pomnenka děkuji za tohle info, slyším poprvé, tak se na to musím zeptat. Parcela je zasitovana už hodně let a majitel tam vůbec nejezdí, takže ani on tuhle podmínku nesplnil. Ale zjistím si to, díky.

cuuza
7. dub 2024

Ne, neinvestovala bych všechny úspory do jedné veci. Navíc pozemek vyžaduje většinou nějakou údržbu a žádné příjmy negeneruje.

linusha
7. dub 2024

Pokud bych měla vidinu že peníze zase ušetřím(e) za krátkou dobu aspoň na minimální úspory tak ano. Stavebních míst ubývá a prodat se dá vždy.

autor
7. dub 2024

@cuuza díky i za tento pohled. Údržba nebude moc nutná, soused si tam chodí sekat trávu pro zvířata.

@linusha no, to je důležitý aspekt, který mě trochu brzdí. Nemám žádné nadstandardní příjmy, ale žijeme relativně skromně, takže časem něco ušetřím, na takové ty nezbytné věci. Zbytné budeme muset vcelku omezit.

tereza0111
7. dub 2024

Zalezi na cene pozemnku. Pokud se tam nechystas zacit v dohledne dobe stavet, ale jde jen o ulozeni penez, dukladne koukni kde to je, co je v okoli. Pokud je to nekde v zastavene oblasti, pak se asi neni ceho bat. Pokud je to sice zasitovana parcela, ale nekde na okraji, tak se klidne muze stat, ze obec behem let zmeni uzemni plan a najednou tvoje misto nebude stavebni
Jestli je cena takova, ze by do toho sli vsechny uspory, tak bych do toho nesla. Jestli mas dostatek volnych penez a i po koupi ti zbyde dostatek na pripadne necekane situace a prezijes, kdyz se nezhodnoti tak jak ocekavas, tak bych do toho sla

autor
7. dub 2024

@tereza0111 cena za metr je spíše nižší, než se tam obvykle prodává. Ano, je to v zastavěné oblasti, z obou stran pozemku stojí domky/chaty. Nevydam se úplně až do koruny, rezervu si nějakou nechám. Ale sešup na účtu to samozřejmě bude. Díky I za tento pohled.

drep
7. dub 2024

Já bych do toho nešla a radši koupila startovací byt, ten bude generovat aspoň něco a až to bude potřeba, může tam jít bydlet dítě nebo já sama. Pozemek nebude generovat nic.

autor
7. dub 2024

@drep startovací byt zdědí také a já mám velmi špatnou zkušenost s pronájmem, to mě stálo tolik nervů a času, že do toho bych teď znovu nešla.

dandaa
7. dub 2024

My investujeme do nemovitostí, ale pozemky spíš jen na rychlou otočku. Ta cena jim už závratně neroste. Když si vezmu, že na jednom bytě udělám minimálně 300tis ,tak raději každý rok flipnu byt než koupit pozemek co leží a nejdou z něj peníze....

martinka_33
7. dub 2024

Podle me muzes ulozit penize do pozemku, jestli nechces na tom nejak vydelat, hodnitu ti tam ty penize asi neztrati a mas to vez starosti.
Byt na pronajem ti sice vynese penize, ale i starosti. Chytnes neplatiče a.máš z toho naopak výdaje, nez neplatiče cystehujes, nez najdes noveho najemnika, nez z neplatice penize dostaneš... V celem tom mezicase musis platit v tom byte zalohy na energie...

autor
7. dub 2024

@dandaa v tom tvém případě tomu rozumím. Já nemám v plánu koupit a následně prodat, to jen kdyby nastala nějaká blbá situace. Primárním cílem je uložení peněz do něčeho, co další generace může využít.

autor
7. dub 2024

@martinka_33 přesně tak, tudy se me myšlenky ubírají. Uložit peníze někam, co hodnotu neztratí (což v této lokalitě myslím tak je a bude, nebo v to aspoň doufam) a dítko si s tím pak může naložit jak bude chtít. Já právě byt pronajimala a ty starosti, to bylo fakt o nervy, jelikož jsem neměla štěstí na solventni lidi.

majaveja
7. dub 2024

@dandaa Můžu se zeptat, jak to děláš s tou daní (tuším 10 %), co se musí platit, když nemovitost prodáš za dřív než 10 let (nebo jak to teď přesně je)? Vyplatí se to i tak?

dandaa
7. dub 2024

@majaveja platím normálně daň (15 %),která se počítá ze zisku . Levně koupím,udělám rekonstrukci a se ziskem prodám. Ten zisk je pokaždé jiný .