Dědické řízení-jak dlouho může trvat, než se ozve notář?

atlhea333
12. kvě 2016

Ahoj,
prosím o vaše zkušenosti s dědickým řízením. Popíšu vám naší situaci, respektive situaci mého přítele:
V lednu zemřel příteli otec. Zanechal tu manželku (přítelova macecha) a dvě děti (mého přítele a jeho sestru). V dědickém řízení se počítá s nijak závratným majetkem. Původní předpoklad byl, že přítel i jeho sestra vyhoví žádosti macechy a dědictví se v její prospěch vzdají (to nebudu složitě vysvětlovat, ale údajně si to otec přál a ještě za života svým dětem určitý obnos dal, takže lidově řečeno by to za námahu a nervy v rodině nestálo). Situace se však nevyvíjí nijak. Notář údajně již oslovil macechu, to bylo někdy v březnu. Dosud se ale neozval ani příteli ani jeho sestře. Zatímco na začátku se macecha chtěla v klidu a rozumně domluvit, poslední týdny se chová trochu jinak, podezíravě. Nicméně ona sama jedná, jako by něco tajila. Nevím, jestli je to srozumitelné, ale jde mi o to, jaké máte zkušenosti vy, jak dlouho to notářům trvá, než se ozvou, co píší v oznámeních, které posílají a podobně. Děkuji.

kolibricek36
12. kvě 2016

Já byla u notáře 2x - ppo smrti mamky, a pak i tatky - Vždy přišel oznamující dopis, že se tehdy a tehdy všichni pozůstalí sejdou u notáře, a pak další dopis s potvrzením že jste se schodli a dědictví bylo rozděleno za přítomnosti notáře jak jste se dohodli. My bydleli v melém městě, tak ot bylo celkem rychle - ale nevím jak ve velkoměstě ....

carllin
12. kvě 2016

Ano přijde dopis. Po smrti otce to tak bylo. V tu dobu jsem nebyla ve styku s matkou. Už při setkání s notářkou (matka, já a sestra) mi přišlo, že už dříve spolu byly v kontaktu. Což se mi i potvrdilo, o část dědictví (životní pojistku psanou na moje jméno) jsem přišla, právě ve prospěch matky. Bylo potřeba ocenit podíl na nemovitosti ve vlastnictví otce ještě před první schůzkou u notáře. Proto byla asi matka (jeho manželka) kontaktována dříve než my se sestrou (v tu dobu jsem již byla plnoletá).

majkapb
13. kvě 2016

Nám před dvěma lety zemřela mamka. Notářka se dlouho neozývala a tak jsem tam volala, kdy se bude něco dít. Musíte si nejdříve zjistit, pod kterého notáře to vaše dědické řízení patří. Chvilku byla nepříjemná, ale pak mi oznámila, že toho mají moc a že se snaží to co nejrychleji řešit. První pozvání bylo jen pro toho, kdo zařizoval pohřeb ( kdo ho platil ) a až za nějakou dobu přišlo pozvání mě a mojí sestře. My jsme to vyřídily za jedno sezení, dědily jsme se sestrou vše napůl. Jinak mamka zemřela na začátku února a dědictví bylo vyřízeno až na konci května.

zmrz_lina
13. kvě 2016

Když zemřel táta, první výzva přišla pouze mámě, i přesto, že jsem byla vypravovatelem pohřbu já a veškeré informace o majetkoprávních poměrech jsem měla také já (protože naši spolu už několik let nežili, byť se nerozvedli). Máma tehdy musela k notářce nahlásit majetek atp. Vzhledem k tomu, že byl v dědictví byt, museli jsme doložit znalecký odhad jeho hodnoty (ta se počítá do majetku a z něj se vypočítává poplatek notáři, tzn. je dobré se se znalcem domluvit, aby tam napsal co nejméně to jde). A až poté, kdy měla notářka kompletní informace od nás o majetku, posílala dopis VŠEM dědicům s pozvánkou na projednání. Takže u nás to vzhledem k linknavosti mojí mámy trvalo cca 8 měsíců.

madinina
13. kvě 2016

Casto dedicke rizeni trva i pul roku, rok...i dele... Jde o to, jaky byl majetek, nez to vse notar zjisti, zda jsou nejake pohledavky atd... Nejcasteji jsem se v praci setkavala s obdobim pul roku az rok, v pripade zanedbatelneho majetku tak do dvou mesicu. Delam v jinem oboru, jen soudim dle usneseni a slov klientu.

madinina
13. kvě 2016

@carllin vite co nechapu? Jak vas mohli pripravit o pojistku? Ta preci, pokud jste obmyslena osoba, nevstupuje do dedickeho rizeni a vyplaci se mnohem drive nez po ukonceni rizeni... To by me zajimalo, jak je to mozne, ze k tomuto doslo... Sama mam za timto účelem v pojistce obmyslenou osobu, proto me to zajima.

anelamates
13. kvě 2016

U nás pokaždé byly dopisy dva - nejprve jenom pro mne, kde se ověřovala rodina, sourozenci, zda jsme uvedeni všichni pozůstalí, adresy, a dále majetek. Pak dostali všichni - většinou tak do dvou tří měsíců, pozvánku k řízení, kde se probírala pozůstalost, tam jsme se většinou přímo domluvili, komu co necháme a tak. No a pak už došlo jenom vyrozumění o vypořádání.

carllin
13. kvě 2016

@madinina stálo se to. Díky tomu,zr jsem už nežila ve společné domácnosti s matkou, tak jsem neměla přístup ke smlouvě a ani jsem neměla kopii. Bohužel z nepozornosti mého otce došlo k chybě mého jména ve smlouvě (záměna jednoho pismena) a i když vše ostatní souhlasilo, tak pojistku vyplatila pojišťovna matce a se mnou se nikdo nebavil. Neznalá zákona jsem byla ujištovaná, že pojistku můžu uplatnit až po ukončení řízení. I u tohoto důvodu jsem přesvědčená, že to zrovna "čisté" nebylo. Klamavou informací od notářky měla matka dostatek času vše vyřešit ve svůj prospěch. Jo v 19 člověk prostě slepě věří a nepředpokládá, že jó odborník může oklamat.

pabka
13. kvě 2016

Řízení po mém tátovi trvalo téměř rok a to ve svém majetku měl pouze chatu a společný účet (víceméně bez penez) s mámou. I přes to to trvalo fakt dlouho. Ja se sestrou jsme u notáře nebyly, jen máma, žádný dopis na začátku nepřišel, nikdo nás nikam nezval, jak čtu výše, písemně jsme se zřekly dědictví a pak nám jen přišel dopis s ukončením řízení.

madinina
13. kvě 2016

@carllin no tak to je hrůza, je smutné, že se takové věci dějí...

vineta
14. kvě 2016

@atlhea333 Pracovala jsem u notáře. V první fázi se osloví - obešle vypravitel pohřbu, který se dostaví na předběžné šetření, při kterém se zjišťuje okruh možných dědiců, zůstavitelův majetek a případná existence závěti nebo vydědění. Děti zůstavitele notář ví z centrální evidence, nemovitosti z katastru, z evidenci závětí pak závěť/prohlášení o vydědění, pokud byly pořízeny nebo uloženy u notáře. Po předběžném šetření následuje fáze, kdy notář obesílá nahlášené instituce (banky atp) a zjišťuje stav k době úmrtí, trvá to tak 2 měsíce. Poté připraví závěrěčné jednání, obešle zjištěné dědice a když to jde dobře, první jednání je i posledním. Záleží však na vytíženosti notáře, spolupráce rodiny (když se bude každý měsíc nahlašovat nový případný majetek, protáhne se řízení) a procesních úkonech dědiců.
Bude-li přítel z dědictví nenabývat ničeho, doporučuji předtím uplatnit výhradu soupisu. I když ničeho nenabude, nechá vše matce, a dědictví neodmítne, stále bude dědicem a tudíž solidárním ručitelem za veškeré dluhy zůstavitele.

vineta
14. kvě 2016

@carllin Tak to je asi problém pojišťovny, pokud jste byla obmyšlenou osobou vy a vyplatili pojistku matce. Jinak tyhle pojistky s obmyšlenýma osobama vůbec nejdou do dědictví.

atlhea333
autor
15. kvě 2016

@vineta Dobré dopoledne, děkuji za odpověď. Mohu se zeptat na te poslední odstavec? Co je to výhrada soupisu?

vineta
15. kvě 2016

@atlhea333 Viz odkaz od @digydigy . Oni to notáři nedělají zrovna rádi (víc práce + nový institut), ale dnes, kdy se dědí všechny dluhy, nejen do výše zděděného majetku jako tomu bylo dříve, bych bez výhrady soupisu dědila jen v případě totální jistoty, že žádný dluhy nejsou. Při tom soupisu se prostě sepíšou zjištěné dluhy a ty potom tvoří jakýsi strop pro odpovědnost za dluhy zůstavitele, nicméně je třeba počítat s tím, že se tím řízení protáhne.

atlhea333
autor
15. kvě 2016

@vineta Ach, děkuji za vysvětlení. Hele, u nás je to spíš tak, že se přítel se sestou obávají, jestli se jim macecha nesnaží zatajit aktiva.Dluhy na 99,99% táta neměl. Ale protože od nich chce od začátku, aby ještě než se jim notář vůbec ozve odmítli dědictví... Nehledě na to, že sestra už má dítě, takže nevím, jak by to s odmítnutím dědictví dopadlo... No uvidíme. Každopádně děkuji všem za odpovědi, minimálně mě to uklidnilo stran toho, jak dlouho to trvá 🙂

vineta
15. kvě 2016

@atlhea333 Dopředu bych nic neodmítala. Ono pokud má dítě, musí pak odmítnout i za něj a schvaluje to opatrovnický soud, což by neměl, pokud aktiva převažují. Většinou se právě tohle 'necháme matce' dělá tak, že dědické právo je vyhlášeno všem, závěrečným usnesením se pak schválí dohoda dědiců, že všechno zdědí matka a děti tzv. "z pozůstalosti nenabývají ničeho", tady je právě to riziko, že málokdo chápe, že i v takovém případě je dědicem a odpovídá tak za dluhy.
Můžete se zkusit spojit s notářkou, jak to vypadá, popřípadě dojít nahlédnout do spisu. Ale určitě nemůže být přítel obejit tak, že by o tom ani nevěděl- to by musel sám učinit nějaký procesní úkon, kterým by se z toho vyloučil. Pokud ovšem pozůstalost není nepatrné hodnoty nebo bez hodnoty, to by bylo řízení zastaveno a majetek vydán vypraviteli pohřbu. Nicméně to připadá v úvahu ve chvíli, kdy hodnota pozůstalosti odpovídá plus mínus nákladům pohřbu.
Pokud se vám to zdá už dlouho, zkuste kontaktovat notáře. Po telefonu vám teda skoro nic neřekne, ale můžete si zkusit domluvit to nahlížení.

vineta
15. kvě 2016

Dopředu neodmítala - tím mám na mysli, že bych s případným odmítnutím radila počkat na výzvu notáře.
@atlhea333

atlhea333
autor
15. kvě 2016

@vineta To je jasné, ono když ti přijde v obálce bianko formulář na odmítnutí dědictví a macecha po tobě chce ověřený podpis, aniž by byl v hlavičce uveden notář a aniž by se notář jakkoliv ozval, čili aniž by byl byl přítel a jeho sestra jakkoliv poučení.... Je to divný. Ještě chvilku počkáme, tak měsíc, a pak se začneme více zajímat.
Moc ti děkuji za srozumitelné rady, opravdu jsi nám pomohla!!!

vineta
15. kvě 2016

@atlhea333 To jsem ráda 😉. Pokud nevíte, který notář to má na starosti, měli by vám to sdělit na okresním soudu v místě posledního bydliště. Přeji hladký průběh, nejsou to lehké situace.. Držte se!

terchal
18. led 2018

@atlhea333 Dobrý den, můžu se zeptat, jak to nakonec dopadlo? Máme něco podobného. Otec zemřel v listopadu. Měl manželku (moji macechu - má 4 syny z předchozího manželství) a dvě vlastní dcery. Počítá se do děditví i movitý majetek? Jak se pak řeší v dědictví společní jmění manželů? S macechou jsme se předem domluvili, že jí vše necháme (krom nářadí), ale bohužel to nakonec dopadlo špatně. Momentálně začala prodávat tatkovi věci bez našeho svolení :(

viki999
18. led 2018

@terchal do dědictví se počítá úplně vše, u notáře se dělá soupis všeho co zemřelý vlastnil i s hodnotou (i třeba zvířata, oblečení po pozustalem). Je tam zahrnuto SJM a z toho se pak řeší polovina, alespoň pokud se správně pamatuju po otci..

terchal
18. led 2018

@viki999 Já jsem si to myslela, děkuji

viki999
18. led 2018

@terchal jinak je to smutné ze se někdo k tomuhle sníží a myslím si, ze se to da napadnout, ze manipuluje s vecmi po pozustalem bez vyreseneho dědictví..

kolibricek36
18. led 2018

holky, pozor, do pozůstalosti patří i umělé zuby - byla jsem překvapená - jelikož včera zemřel manželův dědeček, tak je to prý novinka

guinea
18. led 2018

@kolibricek36 :-O to snad ne? A jen ty vyndavací? Nebo se nebožtíkovi v rámci platného dědického řízení vyrvou i implantáty? 🙄

kolibricek36
18. led 2018

@guinea to asi ne, jen ty vyndavaci

lenicka2323
4. kvě 2018

Dobry den, chtela bych se zeptat zda je mozne se odvolat v ded. Rizeni? V papirech je uvedeno ze ano a do 15 dnu ale notar tvrdi ze to nelze.

hanka_12345
4. kvě 2018

@vineta muzu se zeptat pokud zemre clovek a ma treba 2 dedice a pohreb zajistuje pouze jeden z nich,.tak to predbezne "predvolani" na to je pozvan jen ten co zajistuje pohreb a nebo oba? a pripadne prijdou zaraz nebo postupne? diky

lenicka2323
4. kvě 2018

@hanka_12345 nam zemrela babicka a byl prvne volan ten kdo zajistil pohreb