Předškolačka se straní kolektivu. Jak jí pomoci?

14. říj 2020

Ahoj, dcerce bude příští týden 6 let a chodí tudíž do posledního ročníku školky. Příštím rokem by měla nastoupit do školy. Ale i po dvou letech školky tam chodí hodně nerada a často se to ráno neobejde bez pláče. A to chodí domů po obědě. Dneska ji vyzvedával po o manžel a učitelka (a ředitelka v jedné osobě) se s ním dala do řeči. Malá se ve školce dětí straní, všeho všudy si hraje jen s jednou holčičkou a když ta si s ní hrát nechce, sedí v koutě a brečí. Do společných aktivit se nezapojuje, ale pracovní listy si plní. Prostě do kolektivu nechce a učitelka už manželovi dnes řekla, že to se školní docházkou vidí bledě. Doma je to při tom úplně jiné dítě, hraje si, zpívá, poskakuje, zlobí... Je jedináček, takže žárlivost na mladšího sourozence v tom není. Když jsme se ji na to ptali, proč je taková, tak že se ji po mě styská. Vysvětlujeme horem spodem, proč chodí do školky, každé ráno ji říkáme, kdo ji vyzvedne a stejně. Když nemůžeme my dva, chodí pro ni tchán, které ji zbožňuje a ona jeho taky. Na psychologii je objednaná až v únoru. Jak ji do té doby pomoct? 😔

bassetlady
14. říj 2020

Každý není kolektivní zvíře. Doma jsem taky celkem veselý člověk a v openspace v práci bych si taky nejraději sedla do kouta a brečela 🤷‍♀️zvlášť když mě tam nutí mít ráda lidi, který bych v životě nejraději ani nepotkala.

codal
14. říj 2020

Jestli je introvertní, tak s tím nic moc nenaděláš. Synovec byl stejný, nejraději si sednul do kouta a hrál si sám a sledoval ruch kolem. A vlastně je takový uzavřený pořád, ne že by neměl kamarády, to má, ale třeba distanční výuka mu úplně vyhovuje, kolektiv mu nechybí, nejradši je sám a někde si čte. Na táboře byl ale v pohodě, normálně se zapojoval. Ale je už v osmé třídě, když byl mladší, tak byl opravdu hodně sám pro sebe, má to po tátovi. Nemyslím si, že by to nutně musel být důvod pro odklad.

kikimas
14. říj 2020

Nevím proč by to se to se školní docházkou mělo vidět bledě, naopak si myslím, že ve škole pokud už teď si plní nějaké ty listy, tak jí to půjde dobře. A bude se třeba více věnovat škole než kamarádům. Neviděla bych to tak špatně 😉

jaja01k
14. říj 2020

Je prostě taková, s tím nic nenaděláš. Dnes se očekává, že budou děti společenské, komunikativní, průbojné, asertivní... Ale každý takový prostě není. Se školní docházkou vůbec problém mít nemusí. Náš syn byl ve školce taky takový, teď nastoupil do 1. třídy, měla jsem z toho velké obavy, ale úplně zbytečně. Syn je tam mnohem spokojenější než ve školce (a to měl ve školce velké štěstí na úžasné učitelky), škola ho baví, našel si kamarády. Jen chodí nerad do družiny. Prostě ten organizovaný program mu vyhovuje, ale jak si má něco vymyslet sám, tak se před ostatními stydí.
A já jsem jako dítě byla taky taková. Ve školce jsem si s nikým nehrála, s dětmi ani učitelkami jsem nemluvila. A nástup do školy mi hodně pomohl, i když do dneška jsem introvert a nijak zvlášť nevyhledávám společnost.

autor
14. říj 2020

@bassetlady
@codal
@kikimas
@jaja01k
Holky, moc díky za uklidnění 🙂 Je fakt, že mi taky dneska řekla, že si ráda hraje sama a baví ji učitelkám pomáhat s různými přípravami... Ráno půjdu do školky s ní já a promluvím si s tou učitelkou i já - samozřejmě v klidu a v dobrém. Přeci jen mi to dneska tlumočil chlap 😉

kikimas
14. říj 2020

Určitě to nebude tak černý jak se možná na oko zdá😉 držím palce 🍀

autor
14. říj 2020

Na tu psychologii stejně docházíme preventivně kvůli nedonošenosti - to jen pro vysvětlení.

katkagabinka
14. říj 2020

Dcera je taky taková. Jít na hřiště u nás znamenalo sedět na lavičce a koukat na děti, ve školce plakala ráno pořád, i když taky chodila po o. Nejraději je sama doma, čte si v encyklopedii, miluje ptáky a koně. Ve škole kamarádky má, ale nepotřebuje s nimi být pořád a teď jí ani nechybí. Do školy šla na doporučení od MŠ učitelek i PPP o rok déle a myslím že to tak bylo správné. Takže nevěs hlavu, když chce být sama nebo s tebou, je nás takových víc. 🍀🍀🍀🍀🍀

antoinet
14. říj 2020

Víš jak hrozně by jí bylo, kdyby šla o rok později a její kolektiv by byla sama "mimina"? Už takto půjde skoro v sedmi a nedovedu si představit, jak by skoro osmileté dítě zapadlo mezi šestileté.

autor
14. říj 2020

@antoinet Já o tom odkladu taky ani neuvažuju a jsem proti. Písmenka i čísla ji zajímají, umí se už podepsat a před pár dny nás překvapila sčítáním a odčítáním. A vůbec je šikovná. Jen mě to prostě rozhodilo.

autor
14. říj 2020

@katkagabinka Tak ona už půjde vlastně o rok později, když je říjnová. Další rok už ji ve školce nechat nechci.

inkheart
14. říj 2020

Já jsem byla taková, kdyz jsem v 10 nastoupila na osmilety gympel. Asi půlrok jsem neměla kamarády, s nikým jsem si nepovidala a jen jsem se učila. Máma byla z toho na prášky, ale holt to bylo jen tím, že jsem se styděla v novém kolektivu. Tvoje dcera je tam už déle, tak tam to vidím spíš v tom, že je introvertni (introvert a stydlivy člověk není mimochodem to samé). Pokud ale náhodou je opravdu extrémně stydliva a touží se zapojit do kolektivu, jen jí to nejde, tak tam možná pomůže psycholog, případně si o tom něco přečíst a aplikovat doporučené postupy ve výchově.

veruuu_kubesovic
14. říj 2020

Moje 6letá dcera rozhodně nebude ve školce "panáčkovat" jak si učitelky zamyslí, už několikrát mi to bylo vyčítáno, že si hraje nejraději sama a nejčastěji s legem, dokonce mi předhazovali jestli jí nemůže něco být?
a co jim mám na to říct? že má doma mladšího bráchu, takže je doma furt kravál a boj o hračky, tak to využívá ve školce, že si může klidně hrát a nikdo jí nic nesebere??? hold je taková, a co s tím zmůžu, pracovní listy plní tak co po ní teda chtějí???

autor
14. říj 2020

@veruuu_kubesovic Čím víc o tom přemýšlím celé odpoledne, tím víc si říkám, o co jim vlastně jde. Každý jsme nějaký... A pokud plní pokyny v pracovních listech, tak ať ji ve volném čase nechají být.

95newmommy2020
14. říj 2020

Tak tohle je upřímně moje noční můra. Ne ze by to bylo špatně, ale se svoji povahou tomu nedokážu rozumět. Každopádně synovec od manžela (11) taky nesnášel školku, šel teda až v pěti, ale byl věcně doma. Do kolektivu nikdy nebyl ani neni. Nejradši je sám se sebou. Distanční výuka mu hrozne moc vyhovuje. Nemá rad velkej kumul lidi, nemá rad když je moc hlučno, když se jen tak tlachá. Je těžký z nej cokoliv dostat, aby se vykecal. Ale je normální, jen introvertni, a je inteligentní. Paradoxně pro nej je tahle situace super, on se mnohem víc naučil i ho to víc bavilo, když ho nerusili spolužáci. Takže v tomhle bych byla opravdu v klidu. Jen by mě zajímalo, jestli jste třeba taky s mužem takoví povahy nebo jste rádi mezi lidma ? Docela by mě zajímalo, jestli na tohle má vliv to v čem dítě vyrůstá nebo se s tím už narodí.

autor
14. říj 2020

@95newmommy2020 My s mužem takoví nejsme. Lidi nevyhledáváme, pracujeme v obchodě, takže když nejsme v práci, chceme mít klid. Školku jsme zvládli normálně jako děti. Ale babička mi říkala, že přesně tohle ji dělala ve školce moje máma. Takže to je u nás ob generaci.

netyka
Autor odpověď smazal
Zobraz
veruuu_kubesovic
14. říj 2020

přesně tak, pokud jim tam plní to, co se po ní chce tak víc neřeším...
Beli je prostě ten typ, co miluje děti, ale ne u řízené činoosti, máš jí vidět třeba na hřišti, tam se baví i s dětmi mnohem staršími než je ona sama, jen ve školce je raději "neviditelná"...

veruuu_kubesovic
14. říj 2020

@95newmommy2020 to ti klidně potvrdím, školka je moje noční můra, dceru to tam sice baví, ale mi vadí i ty akce navíc co byly odpoledne (smažené bramboráků, dýňobraní atd), nechci se družit víc než je pro mě přijatelné...nestačí besídky?

autor
14. říj 2020

@veruuu_kubesovic Na ty nechodíme kromě besídek. Když mám ranní, jsem ráda, že mám volné odpoledne, když mám odpolední, tak jsem prostě v práci a když mám volno, tak mám volno a nechci nikoho vidět. Zvlášť když některé matky ve školce jsou na pěst 😉

veruuu_kubesovic
14. říj 2020

Pro ně bylo prioritou vyzvednout odpoledne dceru ze skolky, ne se víc angažovat byť jsem na rodičáku s mladším synem...
O tom jak strávím odpoledne... mám úplně jiné plány než tlachat o ničem s dalšími maminkami ze školky... Utuzeni kolektivu? Proc?