Změna chování v kolektivu. Jak bych mohla dcerce pomoci?

Zodpovězené
20. bře 2022

Dobrý den,

mám 5letou dcerku a chodí druhým rokem do školky a teď druhý rok chodí do třídy mezi menší děti, kde jsou 3-4leté děti. Před měsícem jsme bohužel s otcem dcerky měli hádku, u které dcerka byla - pak plakala, křičela.

Od paní učitelky jsem se dozvěděla, že dcerka je ve školce najednou taková afektovaná, když při cvičení nedostane svůj fialový podepsaný balónek, tak se urazí, popláče a odejde. Minule prý i dostala svoji žlutou značku a nějaká holčička jí tu značku sebrala a dcerka se "naštvala" a utekla do umývárny.

Nevím, jestli to je způsobené tou hádkou nebo prostě chce mít danou věc, kterou ona dostala a nechce ustupovat třeba mladším. Lakomá není, děti má ráda, doma je v pohodě, smutná není, do školky se těší a že by ji něco trápilo, tak to nedává znát a mě tvrdí, že ne. Když jsem se jí zeptala, proč se tak chová, proč začne křičet, tak mi odpověděla, že jí to řekl mozek. Snažila jsem se jí vysvětlit, že pokud nedostane svůj balónek, že to nevadí, že jí ho zase vrátí.

Nevím, jestli by potřebovala třeba do kolektivu, kde budou děti v jejím věku.

Od otce má dva sourozence, brášku - 2 roky a sestřičku - cca 4 měsíce a s otcem se vídají cca jednou za měsíc. Co mi dcerka říká, tak jí ten jeden víkend u nich stačí.

Nevím, jak bych jí mohla pomoct, aby byla teda ve školce klidnější a jestli to třeba není normální odezva dítěte, že když něco dostane svého, tak proč by měla mít pak něco jiného.

Děkuji za jakoukoliv radu nebo vysvětlení.

Hezký den, milá maminko,

jen si to sesumíruji, jestli jsem to dobře pochopila. S tatínkem malé spolu nežijete, vídá ho 1x za měsíc a tatínek má u sebe doma ještě 2letého brášku a 4 měsíční sestřičku.
Malá byla u hádky, která proběhla cca před měsíce a v podobném čase se dcerka začala chovat jinak, jak jsi psala.

První věc, co bych se tě na konzultaci zeptala, by byla, jestli to opravdu začalo až po té hádce nebo to bylo i dříve. Abychom mohli případně eliminovat nebo potvrdit ten spouštěč.

Každopádně, ať to bylo před nebo po, tak hádka mohla být jeden ze spouštěčů. Z toho, co píšeš, tak je to pro ni celkově náročné období z pohledu všech možných změn, vjemů a novinek.

Tatínek má další miminko TEPRVE 4 měsíce, takže je to pro ní úplně novinka, když jej viděla cca 4x. Určitě vnímá, že je u táty něco jinak, nemyšleno zle, ale je tam o človíčka navíc, tedy i pozornost na dalšího člena.

Ve školce taky změna, loni asi chodila se stejně starými a teď najednou jsou tam menší děti, takže jí asi odešli kamarádi někam jinam? Jen odhaduji, ale asi ano a to je obrovská změna. I když už je to několik měsíců, pro dítě to může být stále velmi podstatné.

Takže opravdu je tam mnoho mnoho neznámých a bohužel neumím takto z jednoho tvého dotazu posoudit, na co by bylo fajn se zaměřit.

Obecně je v tomto období normální, že si děti vymezují svůj prostor, zkoušejí kam mohou nebo nemohou zajít, chtějí vědět, co druhá strana udělá...zkrátka zjišťují, jak svět funguje. A ano, někdy testují i emoce své i okolí.

Tím určitě nechci tvrdit, že se s tím nemá nic dělat, jen spíše konstatuji, že se to děje běžně a vždy záleží, jak to dále s dětmi komunikujeme.

Zkusila bych pozorovat, jestli se tak chová i jinde než ve školce, třeba na hřišti, u táty, kde má taky mladšího brášku, s kamarády venku, atd.

Zkusila bych si s ní povídat o tom, co se děje ve školce, ale zcela obecně, jen takové povídání, žádný proč a co a jak. Zkus jí povyprávět svůj den, za tu dobu co jste spolu nebyly a meziřeči se zeptej i na ten její. Zkus to dělat každý den, třeba ti z toho něco vyplyne.

Více a přesněji ti teď a tady neporadím, protože by to nebylo relevantní, učitě se můžeme potkat na konzultaci, kde bychom společně šly hlouběji do celé situace, vyptala bych se podrobněji a zkusíme rozkličkovat více.

Posílám objetí a trpělivost ❤️. Budu ráda, když mi dáš vědět, jestli jsi v odpovědi našla, co jsi hledala. 🙂


Zuzka Janešíková
autorka projektu Životem s dětmi
web: www.zivotemsdetmi.cz
facebook: Životem s dětmi - sdílení rodičů