Špatná cytologie před i v těhotenství. Poradíte? Zkušenosti?

andriys
14. říj 2020

Ahoj,
Ráda bych se zeptala, případně poradila s některou maminkou, co měla stejný nebo podobný problém.
V červnu 2020 jsem měla horší výsledek cyto. ASC-H. Teď v září jsem byla na kontrolním stěru, doktor mi doporučil konizaci čípku, že výsledky nejsou nějak hrozné, jen zhoršene. Zakázal mi tedy otěhotnět. Nojo, ale co se jako na potvoru přihodilo. Týden po jeho zákazu, jsem zjistila, že jsem těhotná. Teď v týdnu jsem u něho byla, výsledek z nového stěru nebyl opět dobrý H-SIL. Doktor naštvaný, že jsem těhotná, prý je to tedy velký problém. Vlatně mi na moje otázky moc neodpověděl. Prý mi vše řekne až za týden na uktrazvuku. Jen vím, že nebudu chodit k němu do poradny, ale posíla mě do naší fakultky, kde prý budu sledovaná. Mluvil o kolposkopii, případné biopsii, že oni si rozhodnou o dalším postupu. Víc nevím. Mám hrozný strach, nevim co mě čeká. Samozřejmě mě napadají nejhorší scénáře. Že se během těhu rozvine rakovina čípku, nepodchytí se, já umřu nebo se nevyléčím. Bojím se abych nemusela na potrat, bojím se o sebe i dítě. O našeho syna, aby nevyrůstal bez mámy. Místo toho abych se radovala že bude druhé mimi, tak jsem v hrozným stresu. Potřebovala jsem od doktora nějak uklidnit, ale toho se mi nedostalo. Na netu jsem četla všelijaké diskuze, ale nevím čemu věřit. Je mi 27, jsem v 7tt. , po porodu v r.2017 od kontroly po šestinedělí horší cyto.jednou horší, pak lepší, zase horší..a teď toto.
Díky za každou odpověď.🍀

goovana
14. říj 2020

@andriys já měla po porodu ASC-US byla jsem v květnu a za 14 dni jdu na kontrolní cytologii. Taky se bojím. Protože chceme hned po kontrole zkusit druhé mimco

kachna001
15. říj 2020

Docházím na kontroly na onkologickou gynekologii, stěry jsem měla špatné, ale už jsem byla těhotná... Teď mě sledují, ale paní doktorka říkala, že se nemusím bát, že rozvinutí rakoviny je hrozně dlouhý proces, nestane se to během půl roku... A že to nijak neovlivňuje miminko a ani těhotenství neovlivňuje ten nález 🤷‍♀️ a řešit to budeme po šestinedělí

nina004
15. říj 2020

@andriys Ahoj ja už som po jednej konizácii z minulého roku a teraz som bola na kolposkopii začiatkom štvrtého mesiaca, výsledky budú ďalší týždeň. Kolposkopie sa určite neboj a ani biopsie. To malému neublíži. Na kolposkopii pekne uvidia ako na Tom čípok je. Budú ťa sledovať častejšie, ak nebudú dobré výsledky počas tehu. Keby naozaj hrozila rakovina,tak ťa zoperujú aj ako tehotnú,len budeš na rizikovom a sledovaná,aby si dobre donosila. Pokiaľ to až tak zlé nebude,tak ťa objednajú po šestinedelí a bude sa to riešiť potom. Mne dr vravel ,že v tehotenstve sa telo ženy veľmi mení a tehotenstvo môže pomôcť ,aby sa nález na čipku zhoršoval rýchlejšie,ale aj pomôcť k tomu,aby boli výsledky lepšie. Skús na to toľko nemyslieť a zbytočne sa nestresuj. Viac ti môže ublížiť ten stres ako kolposkopia alebo konizácia.

rozitta
25. led 2021

@andriys četla jsem teď případech, kdy se dětem při vaginálním porodu dostaly přes jejicj ústa/nos do těla rakovinové buňky a ve dvou letech ( u druhého ve čtyřech letech) onemocněly rakovinou plic. Je to tak týden, co jsem to četla. Myslím že to bylo na Seznamu a stalo se to v Japonsku. Tak bych raději volila císaře.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru