Peněžitá pomoc v mateřství po rodičovské

klarka711
23. lis 2017

Dobrý den maminky, mám dotaz...jelikož jsem se toho nikde nedočetla a nikdo z mých známých toto neví jistě, potřebovala bych vědět, jak to je s peněžitou pomocí v mateřství hned po mateřské. Plánujeme s přítelem 2. miminko a tak nevím, zda bych na tento příspěvek měla nárok, když bych do té doby, než mi skončí mateřská s našim 1. dítětem měla nárok. A nebo po jaké době bych na tento příspěvek měla nárok když bych po mateřské nastoupila zpět do práce a otěhotněla později? Snad mi některá z vás poradí 🙂 děkuji Klára

rebe
23. lis 2017

Pokud jsi při prvním dítěti měla nárok a tento pracovní poměr trvá, případně jsi měla pracovní poměr, který trvá, i když jsi poprvé neměla nárok, tak dostaneš znovu mateřskou vypočtenou z předchozího příjmu. Pokud jsi OSVČ nebo ti pracovní poměr skončil, musíš podmínky splnit znovu. Pokud nastoupíš znovu do práce, tak do čtyř let věku dítěte platí, že další mateřská je tak, co je pro tebe výhodnější, buď znovu stejná jako poprvé, nebo vypočtená z nového příjmu.

terry1512
23. lis 2017

No asi si pletete pojmy trošku. Peněžítá pomoc v mateřství = PPM je dávka která se pobíra 28 týdnů, a mají na ni nárok zaměstnané ženy,nebo ženy v ochranné lhůtě.
Pak se pobírá RP.

klarka711
autor
23. lis 2017

Aha takže kdybych se třeba vrátila do práce, byla bych třeba už ve 4. měsíci těhotenství a šla na 4 měsíce pracovat tak bych na PPVM měla nárok? Chápu to správně? Jinak pracovní poměr stále trvá a mám smlouvu na dobu neurčitou

klarka711
autor
23. lis 2017

@terry1512 no právě ze se to hodně plete a já jsem v tom úplně zamotaná 🙂 mám na mysli pouze PPM

rebe
23. lis 2017

@klarka711 Pokud jsi poprvé měla nárok, poměr trvá a dítěti je míň než čtyři roky, tak máš nárok, ať už půjdeš pracovat, nebo ne.

t_lori
23. lis 2017

No,mate podle mě spíš na mysli to RP,pokud jsem to správně pochopila 😉. Není to složité,když se v tom zorientujete,ale chápu,že někdy je té teorie moc ☺️.
Peněžitou pomoc v mateřství,tedy PPM,tedy mateřskou,pobíráte 28 tydnu,jak už někdo psal. Nastoupit na ni můžete 6-8 tydnu před termínem a pak se tedy vyplácí do 20-22.tydne dítěte. Počítá se z platu (pokud jste byla zamestnana). Po mateřské nastupujete na RP,tedy rodičovský příspěvek,který si vyberete vyplácet do 2,3 nebo 4 let věku dítěte. Pokud hned z tohoto rodicaku nastoupite opět na mateřskou,bude se Vám nová mateřská počítat stejně jako ta předchozí 😊

rebe
23. lis 2017

@t_lori Paní je na rodičovské a ptá se, jestli bude mít nárok na PPM, protože plánují druhé miminko. S tou druhou mateřskou to není tak jednoduché, jak píšete, jsou tam další podmínky a omezení.

j.a.n.i
23. lis 2017

@rebe Tak pokud trvá pracovní poměr, tak má nárok bez ohledu na to, zda dítku byly nebo nebyly 4 roky...

kika266
23. lis 2017

@rebe A jake dalsi podminky a onezeni tam jsou prosim? to by me do budoucna zajimalo 🙂, mi kamaradka tvrdila, ze kdyz skoncim rodicak a pujdu znovu na materskou treba za tri mesice, tak ji zase dostanu, ale jak se pocita pak ten odpracovany rok? A z ceho by se vyplacela materska? z predchozich prijmu nebo z novych? Protoze mi stoupl prijem asi o 7tisic a to uz je velky rozdil 🙂

rebe
23. lis 2017

@kika266 Nárok na stejnou PPM po druhém porodu je pouze, pokud trvá pracovní poměr u stejného zaměstnavatele. Pokud zkrachoval nebo skončil pracovní poměr na dobu určitou, nárok není. Pokud je žena OSVČ, tak i pokud podnikání nepřerušila, nárok nemá a musí podmínky splnit znovu.
Pokud máš nárok na řetězení PPM, pak je jedno, jestli v mezičase pracuješ nebo ne, má to pouze vliv na výpočet. Pokud ti stoupl příjem, tak pro tebe bude výhodnější varianta, že se výše mateřské spočítá znovu z pojistného odvedeného zu posledních 12 měsíců, kdy jsi pojistné platila (tedy příjmy před první mateřskou plus ty současné, aby to dalo 12 měsíců).
@j.a.n.i Můžeš prosím uvést zdroj? Podle mých informací máš nárok na řetězení PPM pouze v případě, že porodíš do 4. narozenin dítěte. Pokud později, už musíš splnit podmínky znovu. např. https://www.penize.cz/materska-dovolena/319505-...

j.a.n.i
23. lis 2017

@rebe Podmínky musí být splněny kdykoliv, tedy i do těch 4 let předchozího... ty 4 roky hrají roli pouze to, aby se porovnal aktuální vyměřovací základ s tím předchozím a vyšlo se z toho většího, na nic jiného to vliv nemá. A jinak zdrojem je zákon o nemocenském pojištění.

rebe
23. lis 2017

@j.a.n.i Asi si nerozumíme. Pokud před prvním dítětem měla nárok na PPM, tak do 4 let věku staršího dítěte může znovu pobírat PPM, aniž by musela znovu splnit podmínky. Pokud bude na druhou mateřskou nastupovat později než do 4 let věku dítěte, tak musí podmínky splnit znovu. Tedy i když jí trvá stále stejný pracovní poměr, tak pokud budou před nástupem na druhou mateřskou staršímu dítěti víc než 4 roky a žena v mezičase znovu neodpracovala dostatečný počet dní, tak na PPM mít nebude.

j.a.n.i
23. lis 2017

@rebe Ale to není pravda, podmínky musí být splněny vždy, tedy i do těch 4 let... a pro splnění podmínek stačí, že ten pracovní poměr trvá.

rebe
23. lis 2017

@j.a.n.i Pokud měla před prvním porodem nárok na PPM, tak logicky podmínky splnila. Pokud pracovní poměr trvá, nemusí je splnit znovu, tedy pracovat během rodičovské nebo po ní. Pokud nastoupí na druhou mateřskou do 4 let věku dítěte, dostane PPM automaticky znovu. Navíc rodičovská se počítá jako náhradní doba pro nemocenskou, takže pokud před prvním porodem podmínky nestihla splnit, ale pracovní poměr trvá, tak ten nárok vznikl, aniž by maminka pracovala.
Pokud maminka čeká druhé dítě, které se narodí později než do 4. narozenin prvního dítěte, tak nestačí, že trvá pracovní poměr, ale je potřeba získat dostatečný počet započtených dní. Když bude ale maminka mít třeba neplacené volno, tak se může stát, že je nezíská a na PPM nárok mít nebude. A to ani když pracovní poměr trvá.

j.a.n.i
24. lis 2017

@rebe Ale to právě není pravda, i když bude mít neplacené volno, tak podmínky normálně splní, i neplacené volno se do těch 270 dnů počítá.

rebe
24. lis 2017

@j.a.n.i Během neplaceného volna nemá započitatelný příjem a není tedy nemocensky pojištěná, tak jak by se to mohlo započítat?

j.a.n.i
24. lis 2017

@rebe Během RD taky nemá započitatelný příjem... a v obou případech stále trvá nemocenské pojištění, to, že v té době nemá nárok na nemocenské dávky je něco jiného a na nárok na PPM to nemá žádný vliv - nastuduj v zákoně.

rebe
24. lis 2017

@j.a.n.i RD je ale náhradní doba pojištění, to náhradní volno není.
No nic, my dvě to zjevně nevyřešíme, pro tazatelku to podstatné není a komukoli jinému, kdo by tuto diskusi četl a bylo to pro něj aktuální, doporučuji poradit se přímo na správě sociálního zabezpečení.

kika266
24. lis 2017

@rebe Takze pokud jsem to dobre pochopila, tak je pro me lepsi mezi dalsim miminkem rok pracovat a pak jit na materskou, cmlouvu mam na dobu neurcitou, takze se vracim, kde jsem byla.

zmrz_lina
24. lis 2017

@kika266 pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, můžeš nastoupit z RD rovnou na MD

rebe
24. lis 2017

@kika266 Pokud budeš mít výrazně vyšší příjem a nevadí ti miminko odložit, tak to pro tebe bude nejspíš výhodnější. Také ale záleží, v jaké platové kategorii se pohybuješ, protože mateřská má (pokud se nepletu) stejně jako nemocenská maximální výši.

kika266
24. lis 2017

@zmrz_lina jj to vim, ale ja bych prave chtela materskou vypocitat z te vyssi mzdy, predtim jsem mela asi 13 tis a ted bych mela pres 20tis.

kika266
24. lis 2017

@rebe Jak to myslis? Jako ze i kdyz bych mela na vyplatu 20tis, tak se mi to z nich stejne nebude pocitat? Delala jsem prodavacku a zastupce.

rebe
24. lis 2017

@kika266 Tak to ne, s tímhle příjmem se tě ta omezení netýkají a bude to pro tebe každopádně výhodnější 🙂

j.a.n.i
24. lis 2017

@rebe A to si nasla kde, ze je to nejaka najradni doma nemocenskeho pojisteni, nejlepe odkaz na zakon, neb je to blbost.

rebe
24. lis 2017

@j.a.n.i Vzhledem k tomu, že mi během rodičovské vznikl nárok na PPM ze zaměstnaneckého poměru, z nějž jsem před prvním porodem nárok neměla kvůli krátké době pojištění, vím, že to není blbost, naprosto jistě, ale není problém přidat ani odkaz:
http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/ucast...

j.a.n.i
24. lis 2017

@rebe No, ten ti ale nevznikl protoze by RD byla nejaka nahradni doba, ale protoze ti dostatecne dlouho trval pracovni pomer, Rd na to nema zadny vliv, narok by ti uplne stejne vzniknul i pri neschopence nebo neplacenem volnu.

j.a.n.i
24. lis 2017

@rebe A jinak tedy ten odkaz je uplne mimo, neb duchodove pojisteni fakt nema s narokem na ppm nic spolecneho.

rebe
24. lis 2017

@j.a.n.i Dobře, můžeme tu diskusi už ukončit? Jsi přesvědčená o své pravdě, já zase o své. Nikomu neublíží, když budeme dál přesvědčeny o svém, a nikomu v této diskusi neublíží, když ji ukončíme. Bude-li někdo takovou situaci řešit, nejlépe mu poradí na sociálce.

j.a.n.i
24. lis 2017

@rebe Ne, já vím, že na rozdíl od tebe tu pravdu mám. A vadí mi pokud jsou na diskuzi chybné informace, pak se jimi někdo bude řídit.