Nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Budu mít? V jaké výši?

Zodpovězené
19. říj 2021

Dobrý den,

v zaměstnání mám prac. smlouvu na dobu neurčitou. Asi po 5 letech v práci jsem otěhotněla, odešla na pracovní neschopnost a 6 týdnů před TP jsem nastoupila na MD. Následně jsem čerpala rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte a RP čerpám (mám naplánováno čerpat do 4 let věku dítěte).
Jelikož moje dítě nebylo přijato do mateřské školy, v zaměstnání mi vyhověli a schválili neplacené volno do 4 let věku dcery.
Dcera bude mít 4 roky 1.12. 2021, tedy 2.12. bych se měla navrátit do zaměstnání. Čekám ale druhé dítě, termín porodu mám 12.4. 2022. Termín nástupu na MD mám mezi 15.2. a 1.3. 2022.

Zajímalo by mě, zda mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství a v jaké výši (nebo z čeho se bude vypočítávat) v případě, že:
A) dobu mezi 2.12. 2021 a nástupem na MD strávím v pracovní neschopnosti
B) na dobu od 2.12. do nástupu na MD bych se vrátila zpět do zaměstnání.

Nebo na PPM nárok mít nebudu a musím hned začít pobírat rodičovský příspěvek?

Děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám hezký den.

Dobrý den,

děkujeme Vám za Vaši otázku. Pokusíme se na ni co nejlépe odpovědět.

Z Vašeho dotazu chápeme, že u vás nedošlo k ukončení pracovního poměru. Za tohoto předpokladu budete mít v každém případě nárok na PPM. Je možné před nástupem na MD zvolit místo nástupu do práce odchod na nemocenskou (pokud k tomu bude lékařský důvod). V případě, že nastoupíte na nemocenskou, výše PPM se Vám bude počítat ze mzdy v posledních 12 odpracovaných měsících před nástupem na nemocenskou u prvního těhotenství.

Pokud nastoupíte na několik měsíců do práce, bude se výše PPM počítat buď z aktuálního příjmu nebo z příjmu před prvním těhotenstvím. Využije se vyšší z obou příjmů.

Přejeme Vám příjemný den a pěkný čas těhotenství a hodně zdraví celé rodině.


Tým Poradny Na počátku

Na počátku, o.p.s.
www.napocatku.cz
tel.: 774 440 821
e-mail: poradna@napocatku.cz