Jak se počítá ppm na druhé dítě po rd?

jeanny13
8. kvě 2019

Prosim o radu, byla jsem zamestnana pred prvni ppm na trech prac. smlouvach. Z techto tri mi dohromady vypocetli ppm na prvni dite. Jednu ze smluv mi ukoncili nastupem na materskou s prvnim (srpen 2017), zbyle smlouvy byly na dobu urcitou do konce roku 2019. Od konce dubna 2019 jsem dobrala RP a nastoupila materskou na druhe dite (do ochranne lhuty po skonceni prac. pomeru jsem se vesla). Cekala jsem ze mi dojde vymer ppm nizsi nez na prvni dite o ten ukonceny uvazek (tj. ze se to bude pocitat z tech svou zbyvajicich ktere byly ukonceny az na konci roku 2019), coz ale nesedi s tim, co mi vypocetli na ossz (predtim byla davka 900 denne, ted 240 denne. ukonceny uvazek byl na par korun jen 5hodin mesicne). Z ceho se to teda pocita?

lnk84
8. kvě 2019

@jeanny13 podle te castky bych rekla, že z minimalniho platu..

lnk84
8. kvě 2019

@jeanny13 Ochranná lhůta však neplyne z některých pojištěných činností (např. z dohod o provedení práce, ze zaměstnání malého rozsahu). Takže jestli jste jednu z tech prací mela na dohodu, tak se nepočítá..

jeanny13
autor
9. kvě 2019

@lnk84 nene, byl to 1.5 uvazek hpp....

zahodila
9. kvě 2019

Hlavně pokud jsi na druhou materskou nastoupila do 4 let veku ditete, nemel by se vymerovaci zaklad brat podle toho prvniho?

jeanny13
autor
9. kvě 2019

@zahodila část (ale malou) mi ukončili nástupem na první mateřskou, takže prac. poměr, ze kterého by se to mělo počítat už byl menší. Ale je to celé divné. A na mssz to nikdo nebere, volám tam od osmi od rána co chvilka a pořád jsem se nedovolala :(

zahodila
9. kvě 2019

@jeanny13 Nejsem expert, ale brala jsem to tak, že je to ochrana pro maminky v tom prvním roce, pokud nastoupí na nižší úvazek třeba kvůli školce. Takže je-li splněna podmínka nároku na PPM a nástup na ni do 4 let prvního dítěte, druhá mateřská nesmí být nižší než první.

jeanny13
autor
13. kvě 2019

Protože se na sociálku nedařilo dovolat, dnes jsem tam byla osobně a napíšu výsledek...třeba pomůže do budoucna někomu, kdo bude ve stejné situaci. Bohužel chyba tam nebyla. Ono totiž ochranná lhůta je brána dvojsmyslně. Tj. pokud skončí zaměstnání a v ochranné lhůtě se nastoupí na druhou mateřskou, DOSTANETE mateřskou. ALE nedostanete ji ve stejné výši jako první (jak by tomu bylo kdyby prac. poměr trval), ale vypočtou ji z příjmu za poslední rok. Protože poslední rok jste ale byli na mateřské a většinou po ní vám zaměstnavatel proplatí dovolenou a pak nastoupíte na rodičák, vypočtou vám ji z příjmu tj. Z PROPLACENÉ DOVOLENÉ...což je výsměch, u mě to bylo necelých 11 tis a proto necelých 8 tis bude druhá mateřská (podotýkám, že první mateřskou jsem měla 24 tis).

swan42
16. kvě 2019

@zahodila do 3 let věku dítěte, ne 4

jeanny13
autor
16. kvě 2019

@swan42 do 4 let veku ditete se pocita jako na prvni pokud pak by nebyla vyssi (treba kvuli castecnemu uvazku). Je to primo info ze socialky.

jeanny13
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
swan42
17. kvě 2019

@jeanny13 já mam info taky ze sociálky že do 3 let věku dítěte,protože to ti končí RD, pak musíš buď do práce, výpověď, pracák nebo neplacený volno,takže se ti to z toho před RD počítat nemůže...
Tak jako to aby se blbej vyznal...🙄

jeanny13
autor
17. kvě 2019

@swan42 spatne si rozumime 🙂 Do tri let veku ditete je povinnen vam zamestnavatel drzet misto. Tady jde o vypocet vyse druhe ppm a to pokud ve trech letech nastoupite do prace zpet na sve misto ale napr. zkraceny uvazek a do 4 let veku ditete otehotnite a nastupujete na materskou, nebude se vam pocitat z toho zkraceneho uvazku (ze byste mela min penez nez na prvni materske) ale bude stejna jako prvni. Pokud si vydelate naopak vic, pocita se to z toho ;)

swan42
17. kvě 2019

@jeanny13 nene,chápu jak to myslíte,jen mě to řekli jinak...
Dokonce na emiminu snad teď je diskuze, kde se to jedný mamince tak stalo, že to nestihla do 3 let,tak jí vyměřili tu nižší (dokonce asi o 11 000)

jeanny13
autor
17. kvě 2019

@swan42 achjo. to je teda dobry. kdo se v tom ma vyznat. mi zase rekli toto a stejne mi taky vymerili silene malo zase z jinych duvodu. i kdyz si myslim ja i moje ucetni ze to je blbe :(