Rada ortopeda - dávejte ji boty naopak. Řešili jste někdo?

13. srp 2021

Ahojky, dcera 3 roky vtaci při chůzi špičky k sobě. Ortoped mi řekl, že ji máme dávat boty naopak, pravou botu na levou nožku a levou botu na pravou nožku. Prijde to na hlavu jen mě? Resil jste někdo podobný problém? Pomohla třeba fyzioterapie?

kvmatonka
13. srp 2021

Určitě navštivte fyzioterapeuta, problém může být např.ve slabém středu těla atd. Tuto prehistorickou číčovinu ála kozí nohy rozhodně nepraktikovat. Máš správný úsudek 😁

prejeta_zaba
13. srp 2021

Ať si dá boty naopak ortoped a běhá s nimi celý den, chytrák. To snad není možné, co z huby vypustí studovaný odborník. 😣 Problém je v postavení svalů středu těla, takže logicky, odírat dítěti palce na nohách kvůli tomu nepomůže.

malenka3
13. srp 2021

Bože můj, bych ho snad donutila to nosit sama 🤦‍♀️ když jsem volala fyzioterapeutovi kvůli dceři, že vtáčí při chůzi špičky, tak jeho druhá věta po té první (no, to jdete pozdě 🙈) byla, hlavně jí prosím vás nedávejte boty obráceně.
Oslabený svalový korzet, špatné postavení kyčlí jako důsledek špatného sklonu pánve, ano, to se vskutku obrácenými botami vyřeší 🙈
Zajdi si k dobrému fyzioterapeutovi, přeju, ať máte nápravu ne na dlouho.

mamikry
13. srp 2021

@malenka3 A da se to jeste napravit? Syn vtaci taky, je mu 4,5 a objednala jsem ho na podiatrii. Doktorka mi tvrdila, ze je to plocha noha a ze se to do sesti let srovna. To uz si ted ale skutecne nemyslim. Pohybu ma dostatek, svaly posili, ale spicky vtaci porad. Jsem na sebe nastvana, ze jsem to neresila driv.

malanoha
13. srp 2021

To je prehistoricka kravina, ktera se detem delala pred padesáti lety 🤦‍♀️ Zmen doktora.

tulikiss
13. srp 2021

@malanoha hele zas tak stara nejsem, takze to neni 50 let zpet, jen asi 35 😀. ja je tak musela nosit. a bylo to k cemu... no to asi vime vsichni..

malenka3
13. srp 2021

@mamikry záleží, co je u vás příčinou. Já ti můžu říct jen naši anabázi. V roce jsem si toho u malé začala všímat, bylo to extrémní. V roce a čtvrt jsme se dostali k fyzio..pozdě. Pozdě proto, že vtáčení špiček dovnitř je obvykle už špička ledovce, prapůvod potíží je mnohem dřív, v době, kdy to laik nevidí, ale pediatr má. U nás ty potíže patrně vznikly už někdy kolem pasení koníčků, kdy docházelo k nepřirozenému zaklánění. Kvůli tomu došlo o oslabení hrudních a břišních svalů, rychlé postavení a chůze v 10 měsících tomu vůbec nepomohla. Pro stavění a chůzi to zapříčinilo špatný sklon pánve, kvůli tomu se blbě točí kyčelní klouby a proto dítě vtáčí špičky dovnitř. Toliko k laickému vysvětlení, jak jsem to pobrala u nás. Cílem nápravy je srovnat to břišní a hrudní svalstvo, pak se dorovná ostatní. Pozdě jsme přišli proto, že v mladším věku bysme cvičili Vojtovku. V roce a čtvrt už nám to nedoporučuje, protože malá je už velká a brání se. Takže máme dva cviky na doma a navíc tejpujeme bříško. Za půl roku už vidím konečně výsledky. Fyzio řekl, že náprava bude dlouhá, cvičit pořádně začneme, až začne malá spolupracovat (cca kolem dvou a půl až tří) a že v náš prospěch hodně hraje i přirozený vývoj, protože řada špatných postojů a návyků se růstem může sama zlepšit - do šesti let je to nejvíc patrné, po šestém roce už se na přirozený vývoj moc spoléhat nedá a náprava je pak mnohem delší.
Moje rada pro tebe - zrušit teď tu podiatrii a počkat si nejdřív na případné doporučení fyzioterapeutem. Najdi špičkového fyzioterapeuta, co dělá děti a zajdi k němu a uvidíš. Mně pediatra taky tvrdila, že je malá moc malá a že se to zatím neřeší. Já se objednala prostě na vlastní triko a s tím, že si to zaplatím. Po první schůzce mi pak napsala už poukaz na pojišťovnu, protože fyzioterapeut dal jasně najevo, že je to u holky sakra třeba a čekat znamená si prodloužit dobu nápravy. Kdybych měla někdy další dítě, zařadím si sama návštěvu fyzioterapeuta v určitých fázích života, aby dítě zkontroloval, že se vyvíjí správně. Protože čím později se to řeší, tím je pak ten vopruz horší. A pediatři tohle prostě neřeší, staré školky, fyzioterapie je pro mnohé z nich skoro sprosté slovo. A o ortopedech snad ani nemluvit 🤦‍♀️ čest zářným výjimkám.

mamikry
13. srp 2021

@malenka3 wow, no tak to mame hodne skluz. Bych si na fackovala za to. Cekaka jsem, ze se to srovna, ale upravilo se to strasne nepatrne. U nas je na podoatrii i fyzioterapeutka prave, takze se to bere komplexne. Ale dekuji za radu, zkusim se podivat ciste po fyziu.

malenka3
13. srp 2021

@mamikry jestli tam je fyzio, tak to neruš, to je dobře, že to tam vezmou komplexně 😉 nemusíte mít totéž co my. Ale nás fyzio říkal, že za vtáčením špiček je ve velké většině případů oslabený svalový korzet.

mamikry
13. srp 2021

@malenka3 Prave to se mi na te podologii libi, ze na nej mrknou celkove. Jeste si rikam, ze bych mohla s malym zacit cvicit jogu, sama ji cvicim, tak zaklady mam, a neznam na drzeni tela nic lepsiho.

malenka3
13. srp 2021

@mamikry já bych počkala. Na józe určitě nebude nic špatného, ale nevíš, co s ním bude třeba posilovat, v jakém pořadí, tak ať nejste s tou jógou třeba kontraproduktivní. Nevím, kdy tam jdeš a odkdy ty špičky vtáčí, ale teď už to asi nespasíš.

mamikry
13. srp 2021

@malenka3 To urcite ne. Uteklo mi to, ma chyba, ze jsem verila pediatricce. 🙄 Kazdopadne moc diky za sdileni zkusenosti.

malenka3
13. srp 2021

@mamikry to si nevyčítej. Není v tvých silách vědět, jak má vývoj vypadat. A když pediatr něco řekne, tak je těžký pro laika to nebrat vážně. Já si to taky vyčítala, co kde jsem přehlídla. Ale fyzio mě ubezpečil, že ten prapůvod fakt laik nevidí. A že nemá smysl se babrat v minulosti, důležité je to, co je teď. A já díky té zkušenosti poslala k němu kamarádku s miminkem v šestinedělí, se stejným problémem - začalo to extrémním zakláněním při pasení. Kdyby tam nešli, za rok skončí hůř než my. Ale je fakt, že u nich to byl extrém, mně takhle dcera nezakláněla. Taky jim pediatra řekla, že je vše v pořádku 🤦‍♀️

autor
13. srp 2021

Maminky, moc děkuji za vaše komentáře. Objednám dceru na tu fyzioterapii. Mě právě také pediatricka už jakou dobu tvrdí, že se jí to srovna, až přestane nosit pleny, až nebude jezdit na motorce-odstrkovadle atd. Pleny už dávno nemá, na motorce nejezdí a stále žádná změna.