Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    itchyx
    25. lis 2015    Čtené 1343x

    Odplenkovávání dětí aneb časté otázky a problémy

    Sepsala jsem nejčastější dotazy maminek které jsem vyhledala zde na koníku a především ve skupině odplenkovávání dětí. Odpovědi jsem našla ať už zde nebo jsem napsala něco z vlastní zkušenosti a také jsem hledala na internetu.

    Proč nám to nejde? – Možná ještě nenastal čas. Na každé dítě přijde jeho čas v jiném věku. Některé jsou už ve dvou letech bez plen a některé jsou bez plen až po třetím věku. Není se čeho bát, každé dítě na to jednou přijde. V žádném případě nenutit, nechat dítě aby se vše naučilo samo a pomalu svým tempem. Některé dítě na to přijde hned a některým dětem to hold trvá pár dní.

    Sedíme na nočníku, ale nic se neděje – Některým dětem to chvilku trvá, než přijdou na to, že do nočníku se čůrá. Nejdůležitější je na dítě mluvit a naznačovat mu co má dělat do nočníčku.

    Kdy a jak odhodit plenku na noc? – Asi nejdůležitější je aby dítě už nějakou dobu mělo přes noc plínku suchou. Nejlepší je na noc nedávat moc pít. Většinou to nastane potom, co se naučí přes den ovládat čůrání a kakání. Některé děti se vše naučí najednou.

    Bojkotuje nočník. – Některé děti na nočník vůbec nesednou a vyhovuje jim hned posazovat na toaletu (ať už s nástavným prkénkem pro děti nebo i bez něj). Z osobní zkušenosti syn nechtěl sedět na nočníku a říkal si na čůrání, ale na nočníku mi brečel a vztekal se, až jsem ho zavedla na toaletu a on se vyčůral, párkrát jsme s ním musela chodit a po nějakém čase se to naučil sám. Když dítě odmítá i toaletu je vhodné ho vždy před nebo po čůrání/kakání dovést k toaletě a vždy mu ukázat kam se to dělá. Je vhodné si děti brát s sebou když jdete i vy na toaletu. Nestydět se a vždy mu říkat co právě děláte. Z osobní zkušenosti to chvilku trvalo, ale pochopil to po pár dnech.

    Čůrání do nočníku chápe, ale stejně se počůrá – Některé děti vědí, že se jim chce čůrat, ale zase nepochopí, že si musí říct dřív, než vykonají potřebu. Hold si řeknou, až když je pozdě. Je potřeba to dětem připomínat a snažit se jim to vysvětlit. Vše má svůj čas a už to, že řeknou že se něco stalo je znamením že chápou co se po nich chce, jen ještě se musí naučit říkat si včas.

    Chodí na nočník, ale nechce si sundat kalhoty - Některé šikovnější děti zvládnou sundat kaťata, na jiné je to ještě brzy, spíš jde o to, aby si začal sám říkat, že potřebuje.

    Chodili jsme krásně na nočník a najednou nočník bojkotuje – Většinou se to stává dětem které se učí na nočník příliš brzo (do 1.roku). Říkají si krásně vždy, když mají potřebu. Ale po nějakém čase nočník bojkotují. Doporučuje se vrátit plínu, nechat nočník na viditelném místě a zkoušet posazovat ráno a po denním spánku. Důležité je netlačit. Spousta dětí to tak má i v jiném věku.

    Čůrání zvládá na 100% ale s kakáním je problém – Nehrotit to, každé dítě do toho dozraje. Rozhodně tomu nechat volný průběh, klidně plenku na kakání dávat, pokud to dítko vyžaduje. Kakání je kapitola sama pro sebe, dost dětí s tím mívá problém a je jen krůček k tomu, aby to potom začalo zadržovat… pak začne šílený kolotoč, dítě si může vypěstovat psychogenní zácpu a strašně těžko se toho zbavuje. Takže určitě netlačit na pilu a nechat tomu čas. Je to normální. Z osobní zkušenosti vždy jak se syn pokakal (ať už do plíny nebo kalhot) odvedla jsem ho na toaletu a to kakání hodila do toalety a vysvětlovala jsem mu, že kakání patří tam. Trvalo to celkem dlouho, až jsem z toho měla nervy, že se to snad nikdy nenaučí, ale stalo se. Jednoho dne sám od sebe seděl na záchodě a od té doby chodí pravidelně.

    Jak dítě udržet na nočníku? – Když dítě z nočníků utíká, je lepší u něj sedět a zabavit ho ať už vyprávět mu, hrát si s ním nebo číst knížku. Já osobně jsem říkala ,,pssst posloucháme, jestli se v tom nočníku něco děje,,

    Za jak dlouho to vyjde? – To je individuální. Každé dítě má svůj čas. Chce to trpělivost a plná podpora je velmi důležitá

    Zadržuje čůrání/kakání co s tím a jak se tomu vyhnout? – Je spousta příčin díky kterým se toto stává. Většinou se to stane, když se na dítě příliš spěchá. Dítě je zmatené a samo neví, jestli čůrání a kakání je správné. Proto se většinou blokne a odmítá čůrat i kakat. Z osobních zkušeností vím, že je pak velice složité dítě přimět aby samo čůralo a kakalo bez zbytečného zadržování. Nám to trvalo pomalu měsíc, než si syn uvědomil, že čůrat a kakat se musí a nemůže zadržovat. Dosáhli jsme k pozitivním výsledkům, že jsme se u toho hodně smáli, vždy jak se počůral nebo pokakal tak jsme ho hodně chválili, že to nedrží v sobě a nebude ho bolet bříško. Naštěstí i s tímto se odnaučoval být bez denních plen. Vadilo mu když byl počůraný a postupně si začal říkat a už to jelo samo

    Jak s čůráním venku? – Některým dětem se velice zalíbí čůrat na věci (stromy, kamení, kytičky apod) já vždy synovi říkala ,,honem jdeme počůrat kytičku,, synovi se to strašně líbilo a šlo to hladce. Spoustu dětí motivuje, třeba když venku čůrá táta nebo jiné děti. Vědí. že to není nic špatného a že se venku může čůrat i mimo nočník.

    Doma čůráme, ale na návštěvě ne – Spousta dětí se stydí je proto nutné se stále dětí ptát a i přes to že vám odpoví ne, je potřeba dovést je na toaletu nebo nočník (nejlépe aby tam v tu chvíli nikdo nebyl) a být s dítětem dokud se nepokusí vykonat potřebu. Je vhodné si děti brát s sebou když jdete i vy na toaletu a postupně dítěti vysvětlit že na návštěvě se také musí chodit.

    Jak odplenkovat dvojčata? Nejednou nebo každé zvlášť? – Říká se, že je lepší obě najednou. Posadit každé ve stejnou dobu na nočník tak aby navzájem na sebe viděli.

    Když se dítě počůrá tak jak na to zareagovat? – V žádném případě netrestat ve zlém. Některé děti se učí velice pomalu. Není vůbec vhodné děti plácnout nebo ve zlém zařvat atd. Děti by to pak mohli nést špatně a pochopili by, že čůrání a kakání je velice špatná věc a zbytečně by to v sobě zadržovali. Je vhodné vždy jak se dítě počůrá nebo pokaká upozornit ho ale ne se zlým hlasem.

    itchyx
    25. lis 2015    Čtené 6386x

    Odplenkovávání dětí aneb co je pro začátek dobré vědět

    Kdy je nejvhodnější začít s nočníkem?

    Velmi častý dotaz snad každé maminky. Každá maminka by měla chápat, že každé dítě má svůj čas a začít jen protože okolí nebo dokonce rodina vyčítá, že dříve byly děti už v jednom roce 100% odplenkovaní není dostatečný důvod děti nutit na nočník. Dříve byla jiná doba a starší generace byla na nočník posazována někdy od 8. měsíce, jestli ne i dřív. Dnes je ale jiná doba a podle řady psychologů a pediatrů proto není vhodné děti na nočník nutit. Nejvhodnější je začít až po 18.měsíci nebo mnoho lidí radí začít s nočníkem co dítě umí zcela samo chodit, ale asi nejlepší je dítě nechat dokud není samo připraveno.

    Kdy je dítě připraveno?

    Každé dítě je v jiném věku dost připravené vzdát se plínky. Na dítě není dobré spěchat. Spěcháním docílíte spíš jen toho, že se nočník pro dítě stane nepřítelem. Můžete ale pozorovat signály, díky kterým poznáte, že je vhodné pomalu začít s nočníkem.

    Nejčastější signály jsou:

    • Dítěti se nelíbí být v mokré pleně (brečí, je velmi nespokojené)
    • Vydrží už alespoň 3 hodiny suché díky zvýšené kapacitě močového měchýře. Svěrače začínají plnit svou funkci, udrží moč i stolici.
    • Chce sedět na nočníku nebo toaletě.
    • Potřebu může ukazovat (svléká se táhá si za plenu)
    • Dítě může během potřeby ztichnout, přerušit hru, nebo odejít stranou a vykoná svou potřebu.

    Jak začít?

    Nejvhodnější je nejdříve dítě pomalu seznámit s nočníkem. Nechat ho aby si ho samo prozkoumalo, hrálo si s ním. Ukázat mu třeba nějakou oblíbenou hračku, jak také hačá na nočníku a pomalu to zkoušet i s dítětem. Pokud si je dítě nejisté není vhodné ho nutit a je lepší ještě počkat. Nejvhodnějším posazováním je hned po ránu co se dítě vzbudí. Posadit na nočník a snažit se ho zabavit hraním nebo vyprávěním a důležité je chválit, i když nic nevykoná, tak je velmi vhodná pochvala aby dítě vědělo, že sedět na nočníku není nic špatného. Není dobré, aby dítě sedělo na nočníku příliš dlouho, stačí tak 5-10 min. Snažit se dítě posazovat vždy, když je vidět jeho potřeba. Pokud však jeho potřebu nepoznáte tak je vhodné posazovat každé 2hodiny.

    Také musíme myslet na vhodné oblečení, především jde o kalhoty. Musíme volit nějaké, které jdou rychle dolu, dítě ze začátku si většinou začne říkat těsně před tím, než potřebu vykoná. Proto je lepší mít kalhoty volnější bez zbytečného zavazování. Nevhodné jsou také bodýčka, která se musí mezi nožičkama zapnout, přeci jen máte na to několik vteřin dítě svléknout a posadit. Vhodné je dítě nechat i v plínce ať v jednorázové nebo v látkové a také jsou k dostání i odvykací plenkové kalhotky. Látkové plenky jsou asi nejlepším způsobem odplenkování už z toho důvodu že když dítě vykoná svou potřebu snadněji cítí mokro a uvědomí si, že se vyprázdnilo.

     Jakmile dítě stále křičí, vzteká se a nebo z nočníku utíká, tak ho netrapte a odložte nočník o pár týdnů. Nic vám neuteče a vyhnete se zbytečným problémům, které mouhou nastat (většinou se stane že se díte zcela blokne a přestane vykonávat potřebu, drží to v sobě násilím).

    Když se dítě počůrá, v žádném případě netrestejte tím, že mu vynadáte ve zlém, je lepší ho chvilku nechat v mokrém, aby si dítě uvědomilo, co se stalo a že je mokré. Dětem se to po čase přestane líbit být v mokrém a později i samy od sebe požádají o nočník. Chce to jen trpělivost, každé dítě se to naučí v jinou dobu a některým dětem to trvá dlouho a některým to trvá jen pár dní.

    Doporučuji skupinku zde na koníkovi Odplenkovávání dětí