Proč má 13měsíční dítě bolesti bříška?

Zodpovězené
23. srp 2023

Dobrý den,

mám 13měsíční dcerku, kterou často trápí bolesti bříška. Začalo to již od jejího 2. - 3. měsíce. Nebyly to klasické koliky, spíše to mohlo být z mé stravy. Dcera byla a stále je kojena. Vyprazdňuje se ale normálně, a to i několikrát za den.

Po zavedení příkrmů se to ještě zhoršilo. Ve dnech, kdy papá mrkev a brokolici jí automaticky dávám Espumisan před spaním. Přesto se budí ze spánku kvůli bolestem bříška, má křeče, kope nožičkami atd.

Je to normální, nebo je vhodné nějaké gastro vyšetření či jiná opatření?

Děkuji

Dobrý den,

potřebovala bych si odebrat podrobnou anamnézu, abych mohla posoudit, o jaký problém by se mohlo jednat. Příčin může být několik. Také bych si potřebovala dítě (především bříško) podrobně vyšetřit. Ev. provést nějaká laboratorní vyšetření (z krve/stolice/výtěr z rekta a pod.).

Může se jednat např. o nějaké infekční střevní onemocnění (tj. bakteriální/virový/parazitární zánět). Ev. by se mohlo jednat o nespecifický neinfekční zánět střeva. Případně o nějakou potravinovou alergii či intoleranci.

Doporučuji tedy tento problém řešit s Vaším PLDD, který doplní anamnézu a dle toho může provést další vyšetření.

Můžete ještě zkusit podávat nějaká probiotika (např. z řady BebaCare od firmy Nestlé). Ev. podávat vlákninu (též. např. z řady BebaCare od firmy Nestlé) ke zvýšení frekvence odchodu stolice. Také doporučuji zvýšený pitný režim.


MUDr. Pavlína Koucká
dětská lékařka