Jak vylepšit jídelníček syna, který nemá rád ovoce a zeleninu?

Zodpovězené
11. zář 2023

Dobré ráno,

mám 7letého syna, který špatně jí. Má 122 cm a váží 22 kg. Papat nechce žádnou zelenou papriku, tak bude jíst paprikově zelenou. Z ovoce jí meloun, občas banán, jablko, potom mléko a vanilkové jogurty. Nejvíce mě trápí, že každý den před spaním si mlékem zalívá talíř čokolády nebo medové kuličky - kuličky kupované v Lidlu.

Je to v pořádku?

Je to sportovec, podává výkony, je zdravý.

V noci ho často bolí nohy - kolena. Říkám mu, že je to kvůli nevyvážené stravě. Krevní obraz má v pořádku.

Jak mu mám vylepšit stravu?

Děkuji

Dobrý den,

pokud syn ze zeleniny nechce jíst pouze zelenou papriku, jak uvádíte, tak ho nutit nemusíte. Jeden druh zeleniny se dá oželet. Třeba po ní může mít mírné trávicí obtíže (jako např. plynatost apod.). Nebo ev. mírnou intoleranci, mohou ho po ní pálit ústa. Zelenina je z výživového pohledu důležitější než ovoce.

Je-li vybíravý v ovoci, pak můžete zkoušet různé formy podání. Jako např. pyré (ev. i kupované dětské kapsičky, které jsou pro děti atraktivní). Nebo dávat nakrájené ovoce do jogurtu, pudinku, tvarohu apod. Ovocné shaky (mléčné koktejly, které jsou také pro děti velmi atraktivní). Vařit ovocná sladká jídla (knedlíky, nákypy, kaše). Péct sladké ovocné koláče nebo např. muffiny (které jsou svým tvarem také pro děti atraktivní) apod.

Co se týče zeleniny, kterou byste měla upřednostnit před sladkými jídly a ovocem, tak je postup obdobný. Můžete péct slané koláče, štrůdly, muffiny (spousta receptů je na internetu), aby to pro děti bylo atraktivnější. Nebo vařit zeleninové polévky, ve kterých děti obvykle tolerují i druhy zeleniny, které by v syrovém stavu nejedli.

Samozřejmě vybíravost dětí je velký problém, který je pro matky náročný zvládnout. Kupované křupky s mlékem mají téměř nulovou výživovou hodnotu a mají velké mnnožství sacharidů (cukrů), což pro děti není vhodné.

Strava by měla být rozmanitá. Každé jídlo by mělo obsahovat bílkovinu, tuky, cukry, vitamíny a minerální látky. Doporučené rozložení základních živin v jídle by mělo být 50-60 % cukrů, 20-30 % tuků a 10-20 % bílkovin. Doporučené množství jídel je 3-5 za den.


MUDr. Pavlína Koucká
dětská lékařka