Dvouleté dítě je extrémně vybíravé. Proč tomu tak je, když nás vidí jíst všechno, ráda nás pozoruje při jídle, ale sama neochutná? Jak ještě motivovat?

Zodpovězené
27. únor 2022

Dobrý den,

předně chci říct, že jsem hrozně ráda, že tato poradna vznikla, protože tento problém mě trápí dlouho a bohužel jsem zatím nedostala uspokojivé vysvětlení kromě "ono to přejde".

Dcera nebyla kojena a s příkrmy jsme začali mezi 4. - 5. měsícem na doporučení pediatra. Všechno papala a moc jí chutnalo. Chutnalo jí to tak moc, že se mi na konci 8. měsíce úplně odstavila od mléka. Nicméně, když měla dcera 10. měsíců, tak přišel zlom. Začaly první náznaky vybíravosti, ale nic dramatického. Po 1. roce pomalu a postupně začala být čím dál vybíravější, ale jedla alespoň teplé obědy, většinou všechno, co dostala, tak alespoň ochutnala a v 70 % případů snědla alespoň půlku z celé porce (250 - 300 g).

Chleba/rohlík se šunkou, sýrem nejedla, pouze s máslem nebo lučinou. Vajíčka (míchaná, natvrdo, volské oko) vůbec, z toho se jí dělalo blivno, ale alespoň většinu z nabízeného jídla ochutnala.

Sladké a slané pochutiny nejedla - dávala jsem akorát domácí pečené buchty, bábovky atd... a z kupovaného BeBe sušenky a máslové sušenky. Zeleninové polévky, omáčky, maso - nebyl problém, ale muselo to být na malé kousky nakrájené nebo rozmačkané nebo rozvařené. Nejedla např. brambor a maso, musela to být vždy trochu šmakuláda, jestli mi rozumíte.

Takhle to nějak šlo, ale bohužel před 4 měsíci přišel ten největší zlom. Přestala jíst úplně všechno z vařených potravin. Nic se nezměnilo v rodině, žádná změna ani ve vaření, prostě vše stejné a jednoho dne, když jsem jí udělala její oblíbené kuře na paprice s tarhoňou, nechtěla jíst. Občas se to stalo i předtím, tak jsem to neřešila a namazala jí rohlík, ale od té doby nechce žádné vařené jídlo, ani neochutná a dostane hned hysterický záchvat, když přinesu talíř s vařeným jídlem. Od začátku nejí žádnou čerstvou zeleninu ani ovoce (i banán přestala jíst kolem 14. měsíců), takže jsem byla ráda, že nějakou zeleninu jí alespoň v tom vařeném jídle. Teď už vůbec nic. Takže jediné, co teď sní, je rohlík s máslem, kakao (vypije 750 ml za den), sem tam nějakou domácí buchtu a donedávna jogurty a sem tam ovocnou přesnídávku.

Bohužel před pár dny se stala věc, že jsem omylem vzala neslazený krém pro děti Olma (tvaroh+smetana) a dala jí to k svačině, ale bohužel jsem si prostě nevšimla, že to je natural. Ochutnala to, zjistila, že to je neochucený, takže řekla blé a od té doby nechce žádný jogurt a ani Lipánek, nic prostě. Žádné jídlo nechce ani ochutnat. Nabízím jí, co jím já - nechce. Má úplně hysteráky, když jí nabízím jiné jídlo než to, co ona jí. Jsem opravdu zoufalá a mám strach, aby nestrádala.

Jinak má 2 roky a 4 měsíce, 98 cm a 14 kg. Proč tomu tak je, když nás vidí jíst všechno, ráda nás pozoruje při jídle, ale sama neochutná?

Poradíte mi prosím, co mám dělat, jak jí motivovat?

Zkoušela jsem snad už vše.

Děkuji moc.

Dobrý den,

bohužel to, co popisujete, je velmi častý jev a je to opravdu stresující proces, obzvlášť pro rodiče dětí, které papaly bez obtíží. Těch důvodů, proč se děje to, co se děje, může být mnoho.

Vím, že je to velmi stresující situace, ale velmi záleží i na Vaší psychické vyrovnanosti a přístupu. Děti se silně řídí našimi emocemi a často je zrcadlí. Pokud jste nervózní a potřebujete, aby dítě rychle usnulo, je velmi pravděpodobné, že budete uspávat trojnásobek běžné doby...

Servírujte jídlo bez originálních obalů. Pokud nabízíte jogurt, nenoste celý kelímek s pejskem na obalu, ale dejte jednu lžičku na talířek spolu s rohlíkem, kouskem jablíčka a k tomu do hrnečku trochu kakaa. Nebránila bych se v častějším podání, ale vždy kakao podávejte spolu s jídlem a v menším množství, ne na vyžádání. Kakao je sladké a v tomto množství může výrazně ovlivňovat apetit!

Dále pracujte na negativních reakcích. Reaguje stejným způsobem (emočním výbuchem) i v jiných situacích během dne? Myslím třeba mytí, oblékání, šněrování bod, když chce Váš hadr a ne svůj… Často jsou tyto projevy spojeny s posouváním hranic a v jídle se děti velmi rychle naučí, v jak výborné vyjednávací pozici jsou, protože Vy byste byla pravděpodobně schopná udělat cokoliv proto, aby se najedla. Tedy se tato chování u jídla daleko více projevují. Pokud se však takto nechová i v jiných činnostech, tak je potřeba se podívat přímo na úzkost z jídla a jak jí zabránit. Obecným pravidlem je, že ne všechno servírované jídlo se musí ochutnat, natožpak jíst!!

Zkuste i změnit fyzické prostředí. Udělat si piknik venku (teď už by to i šlo), nebo samozřejmě můžete i doma v domečku z dek. Pokud máte ještě vysokou židli, odhoďte pultík a přisuňte ji k běžnému stolu. Nebo ještě lépe, pořiďte rostoucí židličku a přivítejte ji jako běžného člena u stolu.

Do jídla ji nenuťte, to nikam nepovede. Pokud máte pocit, že na to nestačíte, vyhledejte odbornou pomoc.

Hodně štěstí a pevné nervy!

Jitka


tel.: +420 792 309 830
web: www.skolapapani.cz
mail: jitka@skolapapani.cz