Dvouleté nemocné dítě neji. Jak dlouho to takhle dcera dokáže zvládnout?

Zodpovězené
7. dub 2024

Dobrý den,

nevím, na koho se obrátit. Dcera (2roky) je 3. den nemocná a druhý den nechce jíst a já začínám být zoufalá. Zkoušela jsem polévky, těstoviny apod. věci co má ráda a nejsou tak těžké na to je polknout. Nechce sníst už ani kokinka, no prostě nic. Po jogurtech se nadavuje, přesnídávku odmítá, i když je zdravá. Když už si vezme třeba hrozno do pusy, rozkouše a vyplivne. Jakžtakž pije, cca 600 ml čaje a +- 150ml UM mléka. Váží 15 kg.

Jak dlouho to takhle dcera dokáže zvládnout?

K doktorce ji nedostanu, je to nevyšetřitelné dítě 🙈 a nenechá se prohlédnout.

Děkuji moc.

Dobrý den,

nyní je důležité hlavně monitorovat její stav a zajistit, aby nebyla dehydratovaná. Pokud to bude možné, dočasně zvyšte nabídku UM tak, aby byla pokrytá i částečně kalorická potřeba. Dítě v tomto věku, obzvlášť při nemoci by mělo vypít alespoň 1 litr tekutin za den.
Při nemoci je nechutenství velmi časté a nutit dítě k jídlu mívá často spíš opačný efekt. Je užitečné zkoušet nabídnout menší porce jídla častěji během dne, ale bez nátlaku. Spíše jako udržení běžných jídelních návyků než naplnění nutriční potřeby.

Přestože ji momentálně nemůžete dostat k doktorce, měli byste se snažit udržovat komunikaci s pediatrem a informovat jej o situaci Vaší dcery. Může vám poskytnout rady, jak dále postupovat. Pokud situace přetrvává a Vaše dcera se nezačne zlepšovat, bude nezbytné najít způsob, jak se k lékařské péči dostat.

Hodně štěstí.

Jitka


tel.: +420 792 309 830
web: www.skolapapani.cz
mail: jitka@skolapapani.cz