Několik týdnů problémy po RCUI. Poradíte, prosím?

Zodpovězené
8. kvě 2024

Zdravím,

v 10. tt mi zjistili zamlklé těhotenství. Asi 10 dní mě lékař nechal s Ergotaminem, Diclofenacem, jestli se mi vyčistí děloha sama. Nevyčistila. Musela jsem na vakuovou revizi.

Pak to začalo. Týden po zákroku strašné bolesti do podbřišku a zad. Nemohla jsem ani chodit. Lékař napsal opět Diclofenac, Ergotamin - na dočištění Mydocalm, vzal stěry, odebral krev na CRP. Zhruba během týdne došlo k úpravě stavu. CRP hraniční a mikrobiologie z výtěru negativní. Už jsem se chtěla konečně vrátit do práce.

Za dalších 14 dní se mi objevily bílé povlaky na jazyku a v krku. Tam pomohly pastilky Orofar. Další týden jsem začala mít bolesti podbřišku a zad znovu. Začala jsem krvácet. Byl to už měsíc od revize, tak se dostavila menstruace. Jako by mě probodli mečem. Léky proti bolesti nezabíraly + se přidal průjem. Skončila jsem na pohotovosti a tam mi Dr řekla, že přišla menstruace a ať to zvládnu. Na UZ nic nenašla. Za dalších pár dní kontrola u gynekologa. Vše ok. Za další asi 2 dny opět průjmy, bolesti podbřišku, zad, třísel, nechutenství, bílý povlak na jazyku. Byl svátek, skončila jsem u chirurga, jestli to není např. slepák. Krev, moč, ultrazvuk negativní… další den opět gynekolog. Po vyšetření uznal, že mám možná zánět vejcovodu. Tak mám 2krát denně Biseptol a probio vag. čípky a Algifen 3krát denně 50 kapek a vzal další stěry.

Tak to je teď… Vrátila jsem se do práce, klidná směna a mne bylo asi po 3 h do breku, protože to břicho začalo hrozně bolet - i přes Algifen. Do toho pulzace a svědění v konečníku, pálení v okolí poševního vchodu. Jsem hrozně unavená, ale zároveň nemůžu spát, nemůžu dlouho sedět, chodit, fungovat. Stále nemohu nic pozřít, mám jazyk jako koberec a absolutní nechuť k jídlu.

Jsem zdravotník a v této situaci si už sama nedokážu poradit, na koho bych se měla obrátit. Uz jsem 3 měsíce doma (včetně těhotenství - silné nevolnosti) a deprese začíná být má nejlepší kamarádka. Napadá mě, že jak jsem byla oslabená, tak mám v sobě možná candidu, ale ta by se snad objevila ve výsledcích mikrobiologie. Dlouhodobě beru probiotika, prebiotika. Už nevím, jak dál…

Prosím o radu.

Děkuji

Dobrý den,

to jsou hodně nepříjemné potíže. Asi nečekáte, že to tady celé rozlousknu, ale zkusím Vám napsat pár věcí:

1) Nevěřím na nějakou candidu jako zdroj těchto potíží, imponuje mi to jako přetrvávající bakteriální pánevní zánět a tímto směrem bych neúnavně vyšetřoval a léčil (ATB).
2) Pozor na přílišné spoléhání na mikrobiologické stěry - ty ukáží pouze vaginální obraz (a ještě bez anaerobů) a Vy to máte možná někde výše. Tedy "nic zvláštního nenalezeno" má jen omezenou vypovídací hodnotu.
3) Určitě bych intenzivně dával Gynimun intim protect (vaginální kmeny laktobacilů), to může pomoct - viz třeba tato studie: https://karger.com/fdt/article-abstract/42/2/92...

Moc Vám držím palce, ať se toho zbavíte! Kdybyste ještě dále potřebovala nějak pomoct, napište mi přímo na egynda.cz.


Přeji Vám hezký zbytek dne,
MUDr. Jiří Emmer
neurolog a farmakolog, Plzeň