Ford Focus - auto bez isofixu, dítě 98 cm, 15 kg, 3 roky. Jakou sedačku byste pro takto malé dítě do našeho auta doporučil?

Zodpovězené
22. únor 2024

Dobrý den,

máme Ford Focus (asi 2005) bez isofixu. Nyní jezdíme s miminkem ve vajíčku a s tříletým dítětem v Axkid minikid, nicméně nás brzy čeká přesun miminka do větší sedačky.

Vzhledem k absenci isofixu a malému prostoru se domníváme, že není možné sehnat druhou protisměrnou sedačku. Axkid máme za spolujezdcem a sedadlo spolujezdce je pro mne (165 cm) na hraně použitelnosti. Není proto možné ji umístit za řidiče.

Jakou sedačku byste pro takto malé dítě do našeho auta doporučil?

Lze sehnat alespoň sedačku s pětibodovým pásem?

Na jaké vlastnosti se při výběru sedačky dívat?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

děkujeme za zaslaný dotaz.

Takto malé dítě by mělo ještě ideálně cestovat v proti směru. Tudíž hlavním kritériem by mělo být, ať je sedačka ještě na nějaký čas v protisměru. V takovéto sedačce budou vždy pětibodové pásy.

Z těch skladnějších sedaček, které by nějakou dobu vydržely v proti směru mě napadá Klippan Triofix. Když není v maximálním záklonu, dokáže byt skladný. Případně Axkid Movekid či Avionaut Sky, které jsou skladné a nabízí protisměr na dlouhou dobu.

Variantou by také mohlo být variantou pořídit menší sedačku mladšímu dítěti. Méně náročné sedačky mají zpravidla ústupek v tom, že mají méně místa na nohy, což by ale na nějakou dobu u malého dítěte nemusel být problém. Starší by mohl ještě nějakou dobu cestovat ve svém Minikidu a pak by časem šel do posměrné sedačky za řidiče a mladší by mohl cestovat nadále za spolujezdcem.

Ideální by bylo se za námi zastavit na některé z poboček Centra autosedaček a vyzkoušet to v autě. Takto jsou to teoretické scénáře. Konkrétní představu můžeme získat právě vyzkoušením s dětmi a v autě. Třeba také zjistíme, že by se nastavení Minikidu dalo upravit, aby se vám cestovalo pohodlněji.

Pokud bychom mohli s čímkoliv pomoci, neváhejte nás kontaktovat.

S pozdravem


Karel Sekereš a tým Centra autosedaček
www.centrumautosedacek.cz