Porod v roušce. Mohu odmítnout?

Zodpovězené
24. dub 2020

Dobrý den,

zajimalo by mě, jestli je uzákoněno rodit v roučce a nemocnice na tom může trvat.

Všude se píše o otcích u porodu, ale toto jsem nikde neviděla, že by někdo řešil. Absence otce u porodu mě netíží, nepovažuji to za újmu, ale roušku ano. Ja jsem ochotna i personálu poskytnout svůj respirátor - ale prý ho mají. Dýchat přeš roušku nedokážu, mám těhotenskou anémii, špatně se mi dýchá i normálně, natož v roušce při výkonu hodném maratonského běhu😁. Žijeme v izolaci v přírodě, ani manžel nepracuje a s nikým se nestýkáme.

Děkuji

Dobrý den,

požadavek nošení roušky u porodu vzniká ze strany jednotlivých porodnic, rozhodně se nejedná o plošné opatření a už vůbec ne na úrovni zákona. Máte právo tento požadavek odmítnout, obzvlášť pokud se Vám v roušce dýchá špatně i za normálních okolností.
Máte právo na zdravotní péči. Při porodu je velmi důležitý pocit bezpečí a pohodlí, což může nošení roušky narušit. Personál má také právo na ochranu svého zdraví, to ale musí být zajištěno adekvátními ochrannými pomůckami, které nosí zdravotníci. Nemůže to být zajišťováno způsobem, který může narušit průběh porodu, a tím zasáhnout do zdraví ženy a dítěte.
Doporučuji Vám, abyste si požadavky k porodu sepsala jako dříve vyslovené přání nebo porodní plán – můžete tam zahrnout i více věcí než jen přání nemít roušku, ale nemusíte. Institut dříve vysloveného přání je zakotven v ustanovení § 36 v zákoně č. 372/2011, o zdravotních službách.
Pokud by Vás téma dříve vysloveného přání a porodního plánu zajímalo více do hloubky, doporučuji tento článek: https://candigliota.blog.respekt.cz/porod-a-dri....


Přejeme Vám krásný den,
Mgr. Karel Lach a Mgr. Anna Štefanidesová
právníci Ligy lidských práv
e-mail: poradna@llp.cz