Pobyt na jednotce intenzivní péče. Jaký je přístup k pobytu s dítětem?

Zodpovězené
6. únor 2020

Dobrý den,

změnil se u nás přístup nemocnic k pobytu matky s dítětem na jednotce intenzivní péče?

Kamarádka musela kojence na JIP nechat, byla ubytovaná v jiném patře a vždy ji volali na telefon kvůli kojení. Já kojím tak desetkrát za noc a vůbec si nedokážu takovou situaci představit a upřímně mě to děsí. Občas se tato problematika objevuje velmi dramaticky v médiích, ale už jsem se nikde nedočetla o té dohře, t.j. jaký byl závěr stížnosti apod.

Také by mě zajímalo, jaká je situace v zahraničí?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

děkujeme, že jste se na nás v rámci této poradny obrátila. Váš dotaz zodpovíme stručně a pokud byste měla další doplňující otázky, neváhejte se na nás obrátit.

Vy, jako rodič dítěte, i Vaše dítě máte právo na vzájemný nepřetržitý kontakt. Dítě má právo na nepřetržitý kontakt s rodiči, i když je umístěno na JIP. Pouze soud může rozhodnout o omezení tohoto práva, zvyklosti dané nemocnice pro Vás nejsou závazné. Přítomnost doprovázející musí být v souladu s jinými právními předpisy a s vnitřním řádem a nesmí narušit poskytnutí zdravotních služeb. Vnitřní řád nemůže ale omezovat přítomnost rodiče, neboť právo na nepřetržitý kontakt je dáno zákonem. Za narušení poskytování zdravotních služeb by šlo považovat například šíření infekční nemoci rodičem, nelze za ně ale považovat pouhou Vaši přítomnost u dítěte. Nemocnice nicméně nemá povinnost zajistit Vám lůžko, může se tedy stát, že budete muset spát na karimatce nebo třeba židli.

Pokud Vám ošetřující lékař nemocnice, nebo jiného zdravotnického zařízení do práva na nepřetržitý kontakt zasahuje a znemožňuje Vám být přítomna u Vašeho dítěte, doporučujeme následující:
1) Zkusit se domluvit s primářem oddělení či vedoucím zařízení (doporučujeme si rozhovor nahrávat, a to i bez vědomí zdravotnického personálu).
2) Zvážit převoz do jiné nemocnice (v případě, že Vaše dítě není v ohrožení života).
3) Podat stížnost.

Více informací najdete na webových stránkách organizace APERIO zde: https://aperio.cz/dite-v-nemocnici-a-prava-rodicu/

Tomu, jak podat stížnost, se již blíže věnujeme v této odpovědi: https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna...

Co se týče úpravy v zahraničí (zaměřím se především na Evropu) vychází většinou stejně jako u nás z Charty práv hospitalizovaného dítěte. Tu můžete nalézt například zde: http://detivnemocnici.cz/charter/index.html
Právní úprava bude tedy stejně jako u nás obsahovat právo na nepřetržitý kontakt. Jaká je situace v zahraničí v praxi si ale netroufám odhadovat.


Přejeme Vám krásný den,
Mgr. Karel Lach a Mgr. Anna Štefanidesová
právníci Ligy lidských práv
e-mail: poradna@llp.cz