Vyšetření čípku a očkování hexou ve 3.trimestru. Je to bezpečné?

Zodpovězené
1. čer 2022

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda byste doporučoval při nekomplikovaném těhotenství po ivf (s výjimkou špinění pouze do 9. týdne těhotenství a nálezem chybějící umbilikální arterie v pupečníku) očkování proti černému kašli, záškrtu a tetanu ve 3. trimestru.

Opravdu to nemůže mít žádný negativní vliv na plod? Nebo na to nejsou jen studie?

A kdy je dobré očkovat hexa vakcínou? A je vhodnější ji rozložit?

U známých kamarádky se hodně objevoval autismus nebo snížená pohyblivost miminka, ale nikoho a ničeho se nedovoláte.

Je bezpečné si nechat udělat stěr z děložního čípku jako pravidelnou roční kontrolu v 27. týdnu těhotenství?

K čemu je to nyní dobré, když by tam našli rakovinotvorné buňky?

Stejně s tím v době těhotenství nikdo nic nezmůže. Nebo to má ještě jiný přínos?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Děkuji za Váš dotaz. V těhotenství se doporučuje očkování proti černému kašli v 28.-36. týdnu gravidity. Cílem je chránit novorozence tím, že Vy si vytvoříte protilátky, které přes placentu přestupují k plodu a po porodu ho první tři měsíce chrání předtím, než začne klasické očkování. V Čechách, co vím, běžně vakcína jenom proti černému kašli není, proto se očkuje obvykle trojvakcínou (černý kašel, záškrt a tetanus). Vakcína patří mezi neživé a tyto vakcíny jsou v graviditě považovány za bezpečné. Dosud nebylo prokázáno zvýšené riziko vedlejších reakcí po vakcinaci u těhotných žen ve třetím trimestru a ani u jejich dětí. Ohledně hexavakcíny, je také neživá a tedy bezpečná v graviditě, ale abych řekl pravdu nevím, že by jí bylo v dospělosti na místě aplikovat. To prosím zkonzultujte s vakcinology či praktickým lékařem.

Pokud máte doporučen provést kontrolní stěr z děložního čípku v graviditě, lze ho bez obav provést. I v případě zjištění jakýchkoli změn (jak přednádorové tak nádorové změny) je v graviditě léčba možná (jak chirurgická, tak chemoterapie). Volí se samozřejmě s ohledem na dané gestační stáří a záleží na tom, jak je případná léčba odložitelná, v případě nutnosti agresivní léčby a dostatečného stáří těhotenství je možností volby i např. předčasný porod.


Přeji Vám hezký den,

MUDr. Martin Hynek

gynekolog-porodník, klinický genetik
www.gynfem.cz
www.cfm.gynpor.cz