Jak znovu začít kojit z obou prsou?

Zodpovězené
2. kvě 2023

Dobrý den,

mám 8měsíční dceru, která je kojená a papá i příkrmy. Cca před měsícem jsem si uvědomila rozdíl v plnosti prsou. Řešit jsem to začala až po pár dnech, kdy se menší prs ještě více zmenšil. Dcerka se přisaje, i z něho papá, ale nedá se to porovnat s plností toho plného. Začala jsem tedy odsávat.

Dočetla jsem se, že hlavně ráno se tvorba mléka zvyšuje.

V jakých intervalech je ideální odsávat?

Mám se snažit?

Dá se to ještě vrátit a mít dostatek mléka v obou prsou?

Chápu, že v každém prsu je tvorba mléka jiná, ale ten rozdíl je opravdu obrovský. Udělala jsem to sama, protože nastalo více opakovaných situací, kde jsem začala upřednostňovat jeden prs.

Jak dosáhnout kojení z obou prsou?

Děkuji

Dobrý den,

toto je velmi častý dotaz, již zde mnohokrát zmiňovaný. Situaci můžete určitě ovlivnit tím, že z menšího prsu budete více kojit a odsávat z něj. Bohužel nelze jednoznačně říci, jak moc a jak rychle se velikosti vyrovnají a zda dojte k úplnému srovnání, to je velice individuální. Odsávejte klidně po každém kojení tak, jak Vám časové možnosti dovolují.

Co se týče dostatku mléka, ten jistě máte. Klidně můžete kojit jen z jednoho prsu a mléko miminku bude stačit. Nyní papá i příkrmy, kojte tedy na požádání a nechejte na miminku, kolik bude chtít.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová