LH

"Lutropin? Co je zač a co bych o něm měla vědět? "Říkáte si při pohledu na název tohoto článku. Luteinizační hormon nebo LH je pohlavní hormon, díky kterému u žen dozrávají vajíčka a ty se následně uvolňují z vaječníků, u mužů zase podporuje tvorbu dalších pohlavních hormonů. Složité? Pojďme si tuto poučku rozměnit na drobné a začněme pěkně od začátku.

Co jsou to ty hormony?

Jde o látky, nebo jakési chemické informátory, kteří přenáší určitý signál v rámci našeho těla. Díky nim tak může fungovat například trávení nebo naše schopnost rozmnožovat se. Každý hormon se tvoří na specifickým místech, tedy například ve žlázách anebo ve vazivu, odkud dále putuje většinou krví tam, kde je potřebný. Naše tělo je natolik dokonalé, že na ten který hormon dokáže zareagovat jen ta buňka, která je k tomu uzpůsobena.

LH a jiné pohlavní hormonyPokud se vám to zdá stále příliš složité, zkusme si celý proces přirovnat k něčemu velmi jednoduchému, například k nakupování. Díváte se do chladničky a zjišťujete, co všechno vám chybí. Vychází vám z toho jediné - musím jít nakoupit. Začnete tedy psát seznam u vás doma. V našem případě je váš domov konkrétní žláza nebo vazivo a nákupní seznamy tvorba hormonů. Napsat samotný seznam ale k naplnění chladničky nestačí, stejně jako pro, řekněme, schopnost rozmnožovat se nestačí hormony jen vytvořit. Vaše nákupní seznamy musí být doručeny na to správné místo. Tělo to udělá prostřednictvím krve, my asi spíše sms-kou. Náš hormon má svou cílovou stanici, tak i naše sms. Pokud bychom ji doručili jinému manželovi, jen těžko bychom mohli očekávat, že nákup dorazí k nám domů. K tomu potřebujeme správné telefonní číslo. V případě hormonů by se dalo toto číslo přirovnat k látce, tzv. proteinu, který má na povrchu ta která cílová buňka. A když sms najde našeho manžela, anebo hormon danou buňku, může dojít k požadované reakci.

Muži versus ženy

Pohlavním hormonům vděčíme za rozdíly mezi mužským a ženským tělem, a také za možnost stát se rodiči. Zatímco u žen rozlišujeme estrogeny a gestageny, mužské pohlavní hormony označujeme pojmem androgeny. Hlavními, a možná už pro vás i poměrně známými, ženskými pohlavními hormony jsou estrogen a progesteron. U mužů je to testosteron, či androsteron. Jak je vidět, pohlavních hormonů je několik a každý z nich má i svou specifickou funkci. Zde ale v neznámých pojmech ještě nekončíme. Zajímavou skupinkou hormonů jsou tzv. gonadotropiny, kam kromě folikulostimulačního hormonu (FSH) a lidského choriového gonadotropinu (hCG)1, patří i náš luteinizační hormon (LH). Co je vlastně ten LH zač?

O luteinizačního hormonu v kostce

Luteinizační hormon se tvoří v podvěsku mozkovém, známému také jako hypofýza. Už samotný název napovídá, že tuto žlázu musíme hledat v hlavě, tedy přesněji pod mozkem (viz. Obrázek). Na tomto malém místečku se tvoří hned několik hormonů, ale nás teď zajímá ten náš LH. Když se vytvoří v hypofýze, putuje krví za svou důležitým úkolem. A ta je jasná u obou pohlaví.

Pokud putuje luteinizační hormon z mužského mozku, jeho konečná zastávka bude ve varlatech, kde podpoří tvorbu důležitého mužského hormonu testosteronu. Ten následně podnítí tvorbu spermií a úkol je splněn. Teď už zbývá jediné, najít si vhodnou budoucí maminku pro své dítě.

Vnitřní pohlavní orgány ženyU žen bude, jak jinak, celý proces o něco složitější. Cíl je však stejně jasný - je potřebné uvolnit vajíčko, aby mohlo dojít k oplodnění mužskou spermií, a tak k úspěšnému těhotenství24. Asi 15 dní před menstruací začne hypofýza produkovat velké množství LH. Ten se krví dostane do vaječníků, aby na nich podpořil vývoj folikulů (váčků), obsahujících vajíčko. Z toho nejvyvinutějšího se následně vajíčko uvolní a přesune se přes vejcovody do dělohy3, kde si počká na spermii. Ostatní folikuly zastaví svůj růst. Takže když to shrneme, úkolem LH u žen je podpořit zrání a uvolnění vajíčka.

Popis obrázku: Vnitřní ženské pohlavní orgány

No tady ale jeho práce ještě nekončí. Působením LH se folikul mění na tzv. žluté tělísko, které produkuje hormon progesteron. Tento hormon je mimořádně důležitý v přípravě a udržení těhotenství. Podílí se totiž na výživě vajíčka přes výstelku dělohy v prvních týdnech těhotenství5. Pokud nedojde k oplodnění, tělísko zanikne a nastoupí menstruační krvácení2. Pokud ale k oplodnění dojde, tělísko produkuje hormon progesteron až do 3. měsíce těhotenství. Pak už jeho funkci převezme placenta9.

Více o LH na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. https://sk.wikipedia.org/wiki/Hormón
  2. https://sk.wikipedia.org/wiki/Pohlavný_hormón
  3. https://sk.wikipedia.org/wiki/Luteinizačný_hormón
  4. http://www.doktori.sk/index.php?go=medicinsky-o-neplodnosti/liekova-priprava
  5. https://sk.wikipedia.org/wiki/Podmozgová_žľaza
  6. https://sk.wikipedia.org/wiki/Testosterón
  7. https://cs.wikipedia.org/wiki/Menstruace#Folikulární_fázeň
  8. https://pixabay.com/sk/maternica-prístroje-vaječníky-1089344/

Použité zdroje obrázků

  1. https://sk.wikipedia.org/wiki/Podmozgová_žľaza
  2. https://pixabay.com/sk/maternica-prístroje-vaječníky-1089344/

Hodnocení a zkušenosti s LH

Máš zkušenost s LH?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce