Andrologie

Andrologie a svaly pánevního dna
Andrologie je lékařský obor, který se zabývá chorobami mužských reprodukčních orgánů, jejich léčbou a prevencí, čili můžeme říct, že jde o ekvivalent gynekologie pro muže. Jde o relativně mladý a neznámý obor, který se vyvíjí až v posledních letech v reakci na stále častější potíže související zejména s mužskou neplodností.

Andrologie a mužsé pohlavní orgány
Popis obrázku: Mužské reprodukční orgány dělíme na zevní a vnitřní. Zevní jsou penis a šourek.

Čím se adrologie zabývá?

Název andralogie je odvozen od řeckého andros - muž. Tato věda se zabývá především tím, jak mužské reprodukční orgány fungují a jejich nemocemi a poruchami. Když se věda vyvíjela, byla ze začátku zaměřena hlavně na hledání příčin a léčbu poruch mužské plodnosti.

V některých částech světa je proto úzce napojena na centra in vitro fertilizace a asistované reprodukce11. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se andrologie má zabývat veškerými aspekty mužského reprodukčního zdraví.

Andrologie se zabývá zejména otázkami mužské neplodnosti1. Odborný lékař - androlog zajišťuje odborná vyšetření mužského pohlavního systému, které zkoumají a nacházejí příčinu jeho neplodnosti.

Zabývá se ale také různými poruchami erekce či jinými obtížemi, často souvisejícími s andropauzou - mužskou formou přechodu ve středním věku, která podobně jako u žen souvisí s kolísáním hladiny pohlavních hormonů. Vývoj znalostí v oblasti andropauzy se rovněž vyvíjí v posledních několika desetiletích, jelikož poměr žijících mužů ve věku pod a nad 20 let se výrazně mění v neprospěch mladších mužů, starších mužů je v současné době výrazně více. A zároveň přibývá mužů, kteří mají děti ve starším věku, což častěji doprovází potíže s početím.

Andrologické vyšetření prostaty
Popis obrázku: Andrologické vyšetření v oblasti prostaty

Andrologická ordinace bývá často propojena s urologií nebo sexuologickou praxí.

Andrologie zároveň léčí onemocnění mužských orgánů, jako je například rakovina prostaty či varlat a toto lékařské odvětví zároveň s vyšetřeními provádí i léčbu, včetně operativních zákroků na pohlavních orgánech mužů nejen při rakovinných onemocnění, ale i při onemocnění žilního systému v oblasti šourku. V andrologické ordinaci lze také podstoupit vasektomii či naopak vasektomií1 přerušené chámovody rekonstruovat a navrátit tak muži plnou plodnost.

Video: Vyšetření přes konečník

Více o andrologii na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Andrologie

Použité zdroje obrázků

  1. wikipedia. org
  2. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Rektal-digitale_Untersuchung.png
  3. http://www.szskm.cz/soma/20A_muzske_pohlavni_organy.jpg

Hodnocení a zkušenosti s andrologií

Máš zkušenost s andrologií?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce