Domeček pro panenky

Po domečku pro panenky zatouží jednou téměř každá malá holčička. Domečky pro panenky patří totiž po generace mezi velmi oblíbené a žádané hračky pro děti16, které rozvíjí fantazii a kreativitu.
Domeček pro panenky Bigjigs Toys

V minulosti nebylo v tomto směru mnoho variant na výběr, oproti tomu dnešní trh nabízí mnoho různých domečků pro panenky, tudíž je z čeho vybírat. Domeček pro panenky je vhodnou hračkou pro děti zhruba od tří let.

Jak vybírat domeček pro panenky

Domeček pro panenky se prodává v různých tvarech a velikostech. Domečky se dělí také podle toho, na jak dlouhou dobu jsou určeny a jak jsou domečky zaměřeny a zařízeny. Při výběru prvního domečku pro panenky platí jedna důležitá věc - rodiče by neměli koupit první domeček, který v obchodě uvidí. Měli by si prohlédnout pár domečků, prohlédnout si detaily, styl jejich provedení.
Domeček pro panenky

Při výběru správného domečku pro panenky by měli mít rodiče jistotu, že vybrali domeček podle přání a představ svých holčiček. Pokud rodiče koupili domeček pro panenky rozložený, tedy v sadě, měli by zjistit, zda je složité jej složit a jak dlouhý čas jeho sestavování zabere. Koupili-li rodiče domeček jako dárek, měli by ho začít sestavovat včas, aby ho stihli dokončit.

Předtím, než půjdou shánět vysněný domeček pro panenky, měli by mít představu o tom, který z nich vybrat.

Domeček pro panenky

  1. Zpravidla je možné vybírat, co se materiálu týče, mezi domečkem plastovým nebo dřevěným. Existují však také např. kartonové předmalované domečky. Záleží pouze na tom, jaký materiál rodiče preferují.
  2. Další neméně podstatný detail je, pro jaké panenky bude domeček určen. Existují totiž např. domečky pro panenky Barbie nebo domečky pro jiné typy panenek, v takovém případě bývají panenky součástí domečku.
  3. Rozdíly jsou i ve velikosti domečků pro panenky, některé jsou menší, jiné zase větších rozměrů. Záleží tedy zejména na velikosti volného prostoru v dětském pokojíčku. V případě menšího dětského pokojíčku by byl příliš velký domeček spíše problémem.
  4. Domeček lze pořídit buď s příslušenstvím nebo bez příslušenství. Některé druhy domečků jsou prodávány včetně panenek či jiných figurek a s nábytkem, jiné jsou zcela prázdné, nevybavené, a proto je nutné veškeré příslušenství následně dokoupit.
  5. Domečky pro panenky mohou být vybaveny zajímavými prvky jako jsou např. otevírací a zásuvné dveře, okna, výtah, záclonky, vana, WC, domácí spotřebiče apod.

Kde domečky pro panenky zakoupit?

V prodejnách s hračkami nebývá skladem zpravidla mnoho druhů na výběr, proto mnoho rodičů volí raději koupi této hračky přes internet. Zde se dá najít pestrá a široká nabídka zboží. Je však nutné fotografii domečku důkladně prohlédnout, věnovat pozornost popisu a v případě jakýchkoliv nejasností kontaktovat (telefonicky či e-mailem) konkrétní e-shop.

Krásný a plně funkční domeček pro panenky lze vyrobit i doma. Internetové stránky nabízí pestrou škálu návodů jak na to. Stačí tedy jen šikovné ruce, trocha času a trpělivost.

Nejoblíbenější výrobci domečků pro panenky

  • Woody
  • Mattel
  • KidKraft
  • RaKonrad
  • Plan Toys atd.

Domeček pro panenky postaven svépomocí

Důležitý je výběr vhodného dřeva, ze kterého bude domeček vyroben. Kromě dřeva mohou rodiče použít také jiný materiál (plast, kartony, polystyren apod.). Rozhodnou-li se ale pro dřevo, mohou mít domeček vyroben z překližky nebo z MDF dřeva (MDF je hustá dřevovláknitá deska, která je vyrobena z vláken jehličnatých stromů, poté se za vysokého tlaku a teploty spojí lepidlem). Domeček z MDF dřeva má mnoho výhod - jde o silnější typ dřeva, který dělá domeček pro panenky stabilnějším a pevnějším. Dřevo je také hladší a snáze se natírá barvou a rodiče se nemusí bát, že se jejich dítě poraní o třísku. Chtějí-li rodiče do domečku připevnit elektrická světla, MDF dřevo jim umožní přes drážky spustit drátky, a ty pak nekazí vzhled domečku.
Domeček pro panenky

Přední nebo zadní otevření domečku?

Domeček pro panenky může mít přední nebo zadní otvor. Tím je na mysli, že přední nebo zadní část domů se otevře, aby se mohlo nahlédnout do místností, které se nacházejí uvnitř domu. Lepší možností je přední otvor domečku, protože zadní část domečku může být umístěna u stěny a přední část domu je plně viditelná a lépe lze nahlédnout do jednotlivých místností.

Tipy pro výběr správného domečku pro panenky

Domeček pro panenky

  1. Při výběru domečku by měli brát rodiče v úvahu také velikost panenky, pro kterou (které) je domeček pořízen - holčičky si nejvíce hrají s domečky, které jsou správnou velikostí vhodné pro jejich oblíbené panenky. Svůj zájem ztrácí o domečky, které jsou příliš malé, potíže mají děti také s domečky pro panenky s velkými rozměry, které je nutno umístit do rohů a hůře dostupných míst, aby nepřekážely v pokojíčku. Před nákupem by si tak měli rodiče rozmyslet, kde bude domeček pravděpodobně umístěn a s rozměry volného prostoru počítat také při nákupu domečku, což usnadní jeho výběr. Rodiče by se měli ujistit, zda je možné v domečku ubytovat také větší panenky (zvážit výšku nejvyšší panenky). Děti jsou pak zklamané, že se jejich panenky do domečku nevlezou nebo se v nich zaseknou. S domečkem pro panenky je možné koupit také dům, který obsahuje různé vybavení včetně panenek.
  2. Mít na paměti věk dítěte - mnoho domečků pro panenky je určeno k okamžitému použití a holčičky si s nimi mohou hrát dlouhá léta. Dá se říci, že rostou spolu s dětmi. Některé typy domečků pro panenky mohou být navrženy pro konkrétní věkovou skupinu (například výbavou může být domeček určen pro menší holčičky, kdy domečky neobsahují žádné malé části, které by mohly být pro děti nebezpečné z důvodu vdechnutí). K dostání jsou také domečky, které jsou složité, detailně propracované a slouží dětem v předškolním věku.
  3. Typ a struktura domečku - existuje mnoho typů domů, například městské, koloniální a tradiční domy. Hrají si holčičky raději s panenkami, které jsou samostatné nebo se sadou rodinných panenek, kde vystupují všichni členové domácnosti? Podle panenek, se kterými si dětmi hrají, se snáze vybere správný typ domu.
  4. Odolný materiál - chtějí-li rodiče najít domeček pro panenky, který bude odolný a vydrží dlouhou dobu, měli by sázet na kvalitu materiálu, ze kterého je domeček vyroben. Neznamená to ovšem, že plastové domečky jsou zcela nevhodné. Existují také silné plasty, které zaručují domečkům stabilitu a odolnost. Dřevěné domečky jsou více tradiční a je u nich více pravděpodobné, že se bude dědit z generace na generaci.
  5. Cena domečku - cena domečků pro panenky se velmi liší. Rodiče by si před koupí domečku měli stanovit maximální cenu, kterou chtějí do domečku investovat. Domeček by měl splňovat základní požadavky a kritéria a rodiče by z nich neměli slevovat. To, že je domeček dražší, ještě nemusí znamenat, že je lepší než levnější varianta. Někdy i levnější modely jsou pro děti přitažlivější.
  6. Nový nebo použitý domeček? - koupě použitého domečku pro panenky je skvělým způsobem, jak ušetřit penízky z rodinného rozpočtu. Lidé obvykle dobře pečují o své domečky, a tak se i použitý model může jevit jako nový. Děti často odrůstají a domečkům pro panenky se už nevěnují v takové míře, jako když byly malé. Rodiče poté prodávají použité modely a kupují modely větší, které odpovídají věkové kategorii jejich dítěte. Použitý domeček pro panenky bude vypadat a fungovat stejně dobře, jako zcela nový domeček, jen bude méně nákladnější.
  7. Světla a zvuky - i když světla a zvuky nejsou nezbytné, je to pro děti zábavná funkce a v domečku pro panenky je mohou ocenit. Děti mohou zvonit na zvonek u vstupních dveří, mohou rozsvěcovat a zhasínat světla po celém domě. Nejmodernější domečky pro panenky obsahují celou řadu realistických zvuků a efektů, které dělají domeček mnohem zábavnějším. Jejich nevýhodou je to, že vyžadují velké množství baterií, které se budou při častém používání světel a zvuků vybíjet.
  8. Doplňky - výběr doplňků pro domeček pro panenky je neomezený. Doplňky je možno zakoupit společně s domečkem nebo je pořizovat postupně:
  • Nábytek - mnoho kupovaných domečků pro panenky obsahuje základní nábytkové sady, ale časem lze dokupovat další "nezbytné" předměty (například sedací souprava, konferenční stolek, kočárky, lampy apod.). Starší děti jsou zaměřeny na co největší počet doplňků, ty menší si na doplňky tolik nepotrpí.
  • Dekorace - při výběru nábytku hraje důležitou roli také vzorek nábytku. Holčičky jsou nerozhodné, zda zvolené doplňky se barevně hodí do jejich domečku. Doplňkových dekorací je taktéž velká řada - koberce, umělé květiny, závěsy, záclony apod.
  • Okolí domečku - k domečku lze pořídit také řadu venkovních doplňků, které dělají okolí domečku reálnějším, například houpačky, bazény, výřivky, venkovní hřiště apod.
  • Auta - mnoho panenek "potřebuje" parkovat před svým domem také auto. Některá auta jsou speciálně navržena pro panenky, například různé SUV, minibusy, moderní stylová auta apod.
  • Spotřebiče - většina domečků obsahuje řadu vestavěných spotřebičů, u těch lepších domečků je možno nalézt také mixéry, mikrovlnnou troubu, kávovar aj.

Více o domečku pro panenky na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://www.heureka.cz/?h[fraze]=domečky+pro+panenky&min=&max=&o=2
  2. http://www.naseinfo.cz/clanky/tehotenstvi-a-deti/hracky-pro-deti/domecek-pro-panenky
  3. http://www.mineralfit.cz/clanek/pro-holky-domecek-pro-panenky
  4. https://web.archive.org/web/20170514195259/http://www.bigjigstoys.com/ (ENG)
  5. http://miniatures.about.com/od/dollhouseminiatures/tp/childdhouse.htm (ENG)
  6. http://www.dejouxminiatures.com/Find-Out-How-To-Choose-The-Right-Dolls-House-For-You-W358.aspx (ENG)
  7. http://www.ebay.com/gds/10-Tips-for-Choosing-the-Right-Doll-House-/10000000177633996/g.html (ENG)

Externí linky

Hodnocení a zkušenosti s domečkem pro panenky

Máš zkušenost s domečkem pro panenky?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
kristiin  6. dub 2016

Obýváček pro panenky

V nějakých 4-5 letech jsem od Ježíška dostala ne domeček, ale obýváček pro panenky. Náramně jsem si s tím vyhrála. Byla tam televizka s lampou - malá žárovička opravdu svítila. Pohovka s molitanovou matrací. Otáčecí křeslo - ušák. Stolek a nějaké komody. Na stěnách byly tapety a obrázek krbu. :-)

Jsem ještě z generace, která neměla skříně narvané hračkami, police nebyly zaskládané plyšáky... I to málo hraček, co jsme měli, nám však bohatě stačilo a taky jsme k nim měli úplně jiný vztah než dnešní děti.
1 člověk považuje za užitečné
lauramyn  13. únor 2015

Velké zklamání

Já bych si sama hrála s domečkem pro panenky, jak jsem v dětství nic takového neměla. Když mé dcery dorostly do věku, aby si mohly hrát s domečkem, objednala jsem jej u tchýně. Holky dostaly pod stromeček nádherný domeček mých snů. Za dva roky, co ho mají, si s ním hrály asi 10x. Je to tak. Asi jsem si splnila svůj dětský sen, ale jejich to asi nebyl. Třeba je to ještě chytne, mají 8 a 7 let. Kdoví? Zatím jim ho nechám, uvidíme.
1 člověk považuje za užitečné