Zácpa v těhotenství

Těhotenství je vedle hormonálních změn (zvyšování hormonu progesteronu) charakteristické i změnou trávicího systému, tedy jeho zpomalením, což souvisí s problémem zvaným zácpa v těhotenství. Střeva se nepohybují tak, jako v období před graviditou, protože v posledních týdnech těhotenství na střeva a žaludek tlačí stále rostoucí děloha3. Tento tlak můžu způsobit jak nadýmání3, plynatost, tak hlavně zácpu. Stolice by v těhotenství měla z těla odcházet obden.

Jak na zácpu v těhotenství?

Každá těhotná žena by měla mít během těhotenství bohatý jídelníček, avšak v případě zácpy je vhodné vypozorovat, které potraviny a jak na ženu působí. Mohou totiž výrazně podporovat zácpu a je dobré je z jídelníčku vyřadit. Zácpa v těhotenství

Mezi takové potraviny většinou patří luštěniny, zelenina, čerstvé pečivo, mléčné produkty, určité ovoce. Zajímavostí je, že se jedná o potraviny, které žena bude muset, v případě potřeby, vysadit například i během kojení70 a dodržovat tak dietu.

Na druhou stranu by součástí stravy měly být ořechy4, sušené ovoce, ovoce - pomeranče, jablka, švestky, celozrnné pečivo, zakysané mléko (kefír), celer, špenát, popř. ovesné vločky, otruby, brambory. Tyto potraviny totiž obsahují vlákninu, důležitou pro činnost střev a vyprazdňování.

Se zvětšujícím se bříškem je omezen i možný pohyb, avšak je-li to aspoň trošku možné, pohyb by měl být na programu každého dne těhotenství, protože i on ovlivňuje činnost střev. Vhodné je plavání, procházky a nebo cvičení pro těhotné.

Veškeré jídlo by mělo být přijímáno v klidu, v sedě, v menších dávkách vícekrát denně a přijímat dostatečné množství tekutin (2-3litry/den), které jídlo rozmělní. Vhodnou tekutinou v boji proti zácpě je teplá voda, nebo švestková šťáva. Nedoporučuje se zácpu řešit projímadly, ale dostupným a šetrným přípravkem na trhu je např. Duphalac, nebo glycerinové čípky. Poslední metodou řešení zácpy je klystýr15.

Více o zácpě v těhotenství na modrykonik.cz:

Použité zdroje

  1. http://nemoci.vitalion.cz/zacpa/
  2. http://zacpa.biz/
  3. http://www.zacpa.estranky.cz/clanky/osobni-pribehy.html
  4. http://nadymani.zdrave.cz/nadymani-a-zacpa-v-tehotenstvi/
  5. http://ona.idnes.cz/proti-zacpe-pomaha-ritual-sklenice-vody-a-pokus-i-kdyz-se-vam-nechce-1p0-/zdr...
  6. http://zena-in.cz/clanek/sos-zacpa-v-tehotenstvi-pomoc-jsem-nafoukla-jako-balon/kategorie/tehoten...
  7. http://zena-in.cz/clanek/zacpa-u-kojencu-a-batolat-nejcastejsi-duvody-problemu/kategorie/deti

Hodnocení a zkušenosti se zácpou v těhotenství

Máš zkušenost se zácpou v těhotenství?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce