Už jsem těhotná

Jednoho dne většina žen zjistí, že jsou těhotné, ať už bylo těhotenství24 plánované či ne. V takovou chvíli, zvláště jedná-li se o první těhotenství, si každá žena, teď už nastávající maminka, položí otázku: "Jsem těhotná a co dál?"

Příznaky těhotenství

První známkou těhotenství bývá zpravidla vynechání menstruace2, ačkoliv určité procento žen může menstruovat ještě během prvních měsíců těhotenství.

Dále se mohou objevit změny nálad a zvýšená únava, což je způsobeno hormonálními změnami v těle nastávající maminky. Mezi další běžné příznaky těhotenství patří nechutenství, nevolnosti, citlivost na pachy, pálení žáhy19, bolest v podbřišku2, pocit nemoci nebo třeba citlivost prsou. Není však neobvyklé, pokud těhotná žena žádný z těchto příznaků na sobě nepociťuje. Těhotenství je individuální záležitost a každá budoucí maminka svých devět měsíců prožívá jinak.

Těhotenský test

Prvním krokem při podezření na těhotenství bývá v dnešní době zakoupení těhotenského testu56. Tyto testy jsou volně prodejné a lze je dostat v lékárnách, drogeriích nebo i supermarketu.

Domácí testování je velmi jednoduchá záležitost, pomocí které, na základě ženské moči, lze zjistit těhotenství během několika málo minut. Nejlépe je ovšem testovat až zhruba za týden po vynechané menstruaci. V této době je již hladina těhotenského hormonu hCG1 (lidský choriový gonadotropin) v krvi dostatečně vysoká, aby těhotenský test dokázal těhotenství detekovat.

Kdy k lékaři

V případě, že těhotenský test ukázal pozitivní výsledek, pro 100% potvrzení gravidity je nutná návštěva gynekologa. Pokud se ale u těhotné ženy nevyskytují problémy13 jako např. špinění3 nebo krvácení3, je možné s návštěvou gynekologa vyčkat zhruba 2-3 týdny po vynechání menstruace, tzn. na 6.27-7. týden těhotenství29.

V běžné praxi postačí zatelefonovat lékaři, který na základě data poslední menstruace vypočítá sám vhodný termín první návštěvy.

Gynekolog může potvrdit těhotenství dvěma způsoby

  • vyšetřením krve - kterým je možné těhotenství zjistit na základě hladiny hCG v krvi již druhý týden od oplodnění
  • ultrazvukovým vyšetřením - ultrazvukem lze těhotenství zjistit už v 5. týdnu (což jsou 3 týdny od oplodnění)

Později, kolem 7. týdne je možné zjistit těhotenství při běžné prohlídce pouhým pohmatem.

První prohlídka v těhotenství

Nastávající maminka se nemusí první prohlídky obávat. Co ji teda čeká:

  • Anamnéza - lékař se bude u budoucí maminky zajímat o veškeré prodělané nemoci a operace, alergie, gynekologické problémy, porody29, potraty13 a rodinné choroby.
  • Komplexní vyšetření - měření krevního tlaku, stanovení tělesné hmotnosti.
  • Gynekologické vyšetření - v raném stádiu těhotenství s použitím vaginálního ultrazvuku.
  • Stanovení termínu porodu - termín porodu74 je určován podle data poslední menstruace nebo dle ultrazvukového vyšetření.
  • Odběr krve - odběr krve slouží ke stanovení krevního obrazu (určení krevní skupiny, přítomnost protilátek, hladina krevního cukru) a vyšetření na některé závažné choroby (žloutenka typu B, HIV, syfilis, toxoplazmóza).
  • Vyšetření moči - je prováděno k určení či vyloučení přítomnosti cukru, bílkovin a bílých krvinek.

Lékař s nastávající maminkou probere také otázky výživy a jídelníčku v těhotenství4, může nabídnout a doporučit užívání vhodných vitamínových doplňků1 pro těhotné ženy (např. kyselinu listovou37). Dále také s budoucí maminkou prohovoří možné rizika a komplikace, které by mohly v raném těhotenství nastat a poučí ji, co v případě problému dělat.

Těhotenská průkazka

Veškerá vyšetření jsou zapsána do těhotenské průkazky3, kterou gynekolog budoucí mamince vystaví nejpozději do 13. týdne těhotenství19. Těhotenskou průkazku by měla těhotná žena nosit vždy u sebe.

Oznámení těhotenství

Žádný zákon nestanovuje lhůtu, ve které je těhotná žena povinna své těhotenství oznámit zaměstnavateli. Ze zákona je povinna pouze nahlásit datum nástupu na mateřskou dovolenou2, což je zpravidla 6-8 týdnů před termínem porodu.

Je však příhodnější těhotenství zmínit, protože je v mnoha případech nutné, aby byla těhotná žena převedena na jinou práci a také proto, aby měl zaměstnavatel dostatek času na nalezení adekvátní náhrady za těhotnou zaměstnankyni.

Jsem těhotná - oznámení manželovi

Kdy a jak oznámí58 budoucí maminka šťastnou novinku tatínkovi a svým nejbližším, už záleží pouze na ní samotné.

Více o Jsem těhotná na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://jsem-v-tom.webnode.cz/jsem-tehotna-/
  2. http://www.vasedeti.cz/tehotenstvi/tehotenstvi-tehotenstvi/jsem-tehotna-co-dal/
  3. http://www.tehotenstviaz.cz/index.php?strana=&kat=53&c=521

Hodnocení a zkušenosti už jsem těhotná

Průměrné hodnocení:
Máš zkušenost už jsem těhotná?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce