Škytavka miminka v bříšku

Možná i ty v těhotenství zaregistruješ zvláštní pohyb v bříšku –⁠ jde o jakési rytmicky se opakující škubnutí, která samy od sebe po chvilce zase utichnou. Nastávající maminky, které tento jev pocítí poprvé, musí chvilku bádat, co se to právě odehrálo, než přijdou na to, že nejde o nic neobvyklého. Miminko v bříšku totiž běžně škytává. 🙂 Zjisti v našem článku, proč tomu tak je.

Škytavka miminka bříšku během těhotenství

Miminko začíná v bříšku škytat už v 9. týdnu těhotenství, ale ty to pocítíš až o něco později.

Co je to škytání?

  • Možná by se hodilo nejprve říci, co to škytání (nebo také škytavka) vlastně je. Jde totiž o jev, který v průběhu života více či méně často zažíváme všichni – od vývoje v děloze až po stáří. V praxi za škytáním stojí bránice –⁠ dýchací sval, který se nachází na rozhraní hrudníku a břišní dutiny. Právě náhlý, trhaný pohyb bránice, který je považován za reflex, člověk vnímá jako škytavku. A co tento reflexivní pohyb tedy způsobuje? Spouštěčem je vždy nějaká forma podráždění, která vyvolá křeč bránice.
  • Podráždění bránice vedoucí ke škytání může pramenit z několika příčin:
    • rychlé polykání jídla,
    • bublinkové nápoje,
    • alkohol,
    • „spolknutí“ většího množství vzduchu – například při hltání,
    • poruchy a poranění mozku (mozková příhoda, závažný a masivní úraz hlavy, zánět mozku nebo mozkových blan, nádor na mozku).

Škytání miminka v bříšku

V první řadě je třeba ozřejmit, že škytavka miminka v děloze je zcela běžný a přirozený jev, který je signálem jeho správného vývoje. Proto se nelekej, bude-li tvé děťátko škytat i několikrát za den. Rovněž je v pořádku, pokud jeho škytavku zaregistruješ jen výjimečně – ne každá žena vnímá škytavku svého drobečka stejně intenzivně a ne všechna miminka škytají v bříšku stejně často.


Co způsobuje škytání miminka v bříšku?

  • Přestože se tento jev u dětí v děloze stále zkoumá, dnes už víme, že škytavka před narozením má svůj význam – v první řadě jde o trénink dýchacích svalů, které bude miminko potřebovat po narození.
  • Během škytání se však v mozku spouští celé spektrum procesů. Křečovité stahování bránice tedy částečně napomáhá i k procvičování mozku a některých smyslů či sacího reflexu.

Kdy miminko začíná v bříšku škytat?

  • Říká se, že děťátko začíná škytat už kolem 9. týdne těhotenství, ale samozřejmostí je, že takhle brzy to maminka ještě cítit nebude. První citelné náznaky jemné škytavky se objevují spolu s prvními pohyby miminka, které nastávající maminka začíná registrovat – tedy nejdříve až ve druhém trimestru, případně v jeho polovině – přesněji kolem 14. až 22. týdne těhotenství.
  • Vnímání prvních pohybů miminka je však samostatným tématem, které ovlivňuje velké množství faktorů. Přečti si proto náš samostatný článek o pohybech děťátka v děloze 👇

První pohyby

Kdy budu cítit první pohyby miminka v bříšku? To je otázka, kterou si klade spousta nastávajících maminek. Ve skutečnosti však odpověď nelze zobecnit, protože vnímání prvních pohybů ovlivňuje poměrně velké množství faktorů. Co všechno může mít vliv na to, kdy pocítíš první pohyby a jaký je rozdíl u prvorodiček a vícerodiček? To se dozvíš v našem článku.

Video: Šestý měsíc těhotenství a škytání miminka v bříšku

Rozhovor s odborníkem: MUDr. Petr Kolek

Co ve videu zaznělo:


Mohlo by tě také zajímat

Velikost plodu během těhotenství

Snad každou nastávající maminku zajímá, jak její miminko v bříšku roste. Pro lékaře je jeho velikost dokonce jedním z důležitých ukazatelů, zda se správně vyvíjí a má v děloze ideální podmínky. Pojď se podívat, jaké jsou průměrné hodnoty růstu plodu a ve kterých týdnech zaznamenává ohromné ​​milníky.

Poloha plodu

Proč je důležité znát před porodem polohu plodu a kdy se děťátko obvykle otočí hlavičkou dolů? Pokud se právě nacházíš poblíž cílové rovinky těhotenství a obáváš se, zda uložení děťátka nezkomplikuje průběh přirozeného porodu, pak je tento článek přesně pro tebe.

Obrat vnějšími hmaty

V závěru těhotenství tě může lékař zaskočit zprávou, že se děťátko v děloze stále nepřetočilo a může ti navrhnout tzv. těhotenství. obrat vnějšími hmaty. Proč je ohledně tohoto úkonu tolik mýtů, jak se vlastně provádí a umí jej udělat každý lékař? I na to se, mimo jiné, podíváme v našem článku.


Více o těhotenství na Modrém koníku

Získávej na Modrém koníku praktické informace od odborníků i uživatelek, které se rády podělí o své zkušenosti.

  • Napiš odborníkovi (zdarma a lze také anonymně)
  • Zapoj se ve fóru, nebo si klidně jen čti, co píšou ostatní
  • Pohybuj se v tematických skupinách uživatelek Modrého koníka
    • V tematických skupinách se scházejí uživatelky, které něco spojuje.
    • Tematické skupiny

Hodnocení a zkušenosti se škytavkou miminka v bříšku

Máš zkušenost se škytavkou miminka v bříšku?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce