Příčná poloha plodu

Pokud ti gynekolog řekl, že je tvé miminko v příčné poloze, určitě tě zaplavila vlna znepokojivých otázek. Co v praxi příčná poloha plodu znamená, jak je vlastně miminko uloženo a proč to může ovlivnit průběh porodu? To se dozvíš v našem článku.

Příčná poloha plodu

Příčná poloha plodu ovlivňuje porod.

Co je poloha plodu?

  • Hovoří-li se o poloze plodu, bere se v úvahu způsob, jakým je miminko uloženo v děloze. Jeho polohu začíná lékař pečlivě sledovat na těhotenské poradně již od 30. týdne těhotenství27. Je totiž klíčová při rozhodnutí, jak se povede porod – zda ​​půjde o přirozený vaginální porod, porod koncem pánevním, nebo císařský řez.
  • Miminko může být v děloze uloženo několika způsoby – například v šikmé poloze, koncem pánevním, v příčné poloze nebo tzv. fyziologické poloze, kdy jeho hlavička směřuje k tvé pánvi.

Přečti si náš samostatný článek o polohách plodu a dozvíš se více 👇

Poloha plodu

Proč je důležité znát před porodem polohu plodu a kdy se děťátko obvykle otočí hlavičkou dolů? Pokud se právě nacházíš poblíž cílové rovinky těhotenství a obáváš se, zda uložení děťátka nezkomplikuje průběh přirozeného porodu, pak je tento článek přesně pro tebe.


Příčná poloha plodu

  • Při vaginálním porodu je žádoucí poloha miminka hlavičkou dolů – jeho nohy se tedy nacházejí pod tvojí bránicí a hlavička směřuje k pánvi. Pokud je tvé miminko v příčné poloze, znamená to, že se otočilo do polohy, ve které jeho nožky i hlavička směřují k tvým bokům. Namísto vertikální (svislé) polohy je tedy uloženo horizontálně (vodorovně). Dalo by se říci, že se děťátko v děloze „vzpříčilo.“
  • V závislosti na tom, na které straně má miminko hlavičku, dále rozlišujeme:
    • příčná poloha vlevo – děťátko má hlavičku na levém boku těhotné ženy.
    • příčná poloha vpravo – děťátko má hlavičku na pravém boku těhotné ženy.
  • Příčná poloha plodu se sice nepovažuje za tzv. fyziologickou, ale dítěti toto uložení rozhodně neškodí a nemá to vliv na jeho vývoj. Má stejně místa jako miminka, která jsou otočena koncem pánevním nebo hlavičkou dolů, a proudí k němu stejné množství živin i kyslíku.
  • Stejně tak je obtížné říci, jaký je důvod příčného uložení miminka v děloze. Lékaři stále hledají konkrétní příčiny, proč se dítě otočí do tzv. nepříznivé polohy, tedy jinak než hlavičkou k pánvi matky. Občas se tomuto jevu přisuzují vývojové vady dělohy, přesná příčina u rodiček, které vývojovými vadami dělohy netrpí, stále není objasněna.

Příčná poloha plodu a porod

  • Příčná poloha miminka znemožňuje vést přirozený vaginální porod právě z důvodu, že miminko naléhá k děložnímu čípku buď svým trupem, nebo ramínky. Průchod porodními cestami tedy není možný, a proto lékaři určí porod císařským řezem.
  • Nacházíš-li se na začátku třetího trimestru a miminko zaujalo příčnou polohu, nemusíš se zatím zbytečně lekat. Do porodu mu zbývá pár týdnů, během kterých má ještě dostatek času na to, aby se přetočilo do fyziologické polohy, tedy hlavičkou dolů.
    • Vyšší šanci na přetočení miminka ze šikmé polohy mají prvorodičky. A jsou známy i případy, kdy se děťátko přetočilo pár dní před plánovaným císařským řezem. 🙂

Mohlo by tě také zajímat

Velikost plodu během těhotenství

Snad každou nastávající maminku zajímá, jak její miminko v bříšku roste. Pro lékaře je jeho velikost dokonce jedním z důležitých ukazatelů, zda se správně vyvíjí a má v děloze ideální podmínky. Pojď se podívat, jaké jsou průměrné hodnoty růstu plodu a ve kterých týdnech zaznamenává ohromné ​​milníky.

Růst bříška v těhotenství

Nastávající maminky obvykle na začátku těhotenství pozorují, kdy se jim začne zakulacovat bříško. Prozradíme ti, v jakém týdnu k tomu zhruba dojde, co všechno tento proces ovlivňuje a jak bříško poroste v průběhu měsíců tzv. jiného stavu.

Porod koncem pánevním

Při porodu koncem pánevním, kdy je poloha plodu zadečkem napřed, což označujeme jako polohu fyziologickou, se v hojnější míře vyskytují komplikace, kterými je ohrožena matka a především dítě, a proto je tento porod považován za rizikový. Aby byl tento porod veden jako Přirozený porod koncem pánevním, musí být podmínky na straně plodu, poloha koncem pánevním musí být úplná (nožky a hýždě) nebo neúplná řitní (zadeček), u plodu nesmí být vrozená vada a pár dalších minoritních důvodů. Rodička musí být zdravá, mít nekomplikované těhotenství a nesmí mít za sebou operaci na děloze.


Více na Modrém koníku, a to nejen o poloze miminka

  • Napiš odborníkovi –⁠ zdarma a s možností anonymity
  • Těhotenství týden po týdnu
    • Co se děje v jednotlivých týdnech těhotenství, jaké změny a vyšetření tě čekají a jak se postupně vyvíjí miminko? To zjistíš v našich těhotenských týdnech, na kterých jsme spolupracovali s MUDr. Petrem Kolkem.
    • Těhotenství po týdnech5

Hodnocení a zkušenosti příčnou polohou plodu

Máš zkušenost příčnou polohou plodu?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce