Devátý měsíc těhotenství

Devátý měsíc tě dovede k nové životní etapě – k narození tvého děťátka. Pokud je to tvé první těhotenství, už navždy budeš mámou, a pokud doma jednoho prcka máš, stane se z něj starší sourozenec. Co tě do tohoto okamžiku ještě čeká a na co bys neměla zapomenout? Pojď se podívat, jak probíhá finální měsíc těhotenství.

Devátý měsíc těhotenství

V 9. měsíci těhotenství si budeš čekání na porod krátit přípravou posledních věcí pro miminko.

Co se děje v 9. měsíci těhotenství?

  • Devátý měsíc těhotenství začíná 36. týdnem a uzavírá ho poslední den 40. týdne těhotenství. Nejspíš se ti najednou snáze dýchá a zkrácený dech je už minulostí. Může za to skutečnost, že se miminko posunulo níže do pánve, důsledkem čehož ti i jemně klesne bříško.
  • Pálení žáhy, otoky, křeče v nohou – tedy vše, co tě dosud trápilo, může nabírat na intenzitě. Přestože nejde o nic výjimečného, určitě každou změnu, kterou v rámci těhotenských příznaků pocítíš, řekni svému lékaři. Uklidní tě, že to není vážné, a případně ti k usnadnění posledních dnů doporučí užívat nějaké doplňky stravy.
  • Svědění pokožky je příznačné pro druhý i třetí trimestr, ale ve finální fázi těhotenství může překvapit i ty ženy, které ho dosud nepocítily. Neustále se rozpínající pokožka na bříšku, bocích nebo i stehnech tě může potrápit nadměrným svěděním, a proto nezapomínej na důslednou hydrataci. Především na to nezapomeň po sprše, protože voda dokáže pokožku vysušovat. Péčí podpoříš i regeneraci vzniklých strií.
  • Možná se ptáš, kde jsou ty časy, kdy tě z ničeho nic překvapil vlčí hlad – momentálně se totiž snadno stává, že do sebe nemůžeš dostat ani průměrnou porci jídla a na nic nemáš chuť. Děloha totiž tlačí na vnitřní orgány, včetně žaludku. Tím pádem je jeho objem zmenšený a naplní se mnohem rychleji, navíc pomalejší je teď celý trávicí trakt.

Přečti si víc o devátém měsíci a týdnech, které ho tvoří:


Na co se v 9. měsíci těhotenství soustředit?

Připrav si tašku do porodnice

36. týdnem těhotenství je čas, kdy bys měla mít připravenou tašku do porodnice. Porod může nastat každou chvíli, a proto nespoléhej na to, že si poslední věci dobalíš později. V době, kdy se porod rozjede a vyústí v první kontrakce, už nebudeš mít na balení a shánění věcí po bytě energii ani náladu.

Taška do porodnice

Porod se blíží, a tak je čas si sbalit tašku do porodnice. Pojď zjistit, který typ zavazadla k tomu bude nejlepší, co do něj dát a jaké věci můžeš klidně nechat doma.

Syndrom hnízdění

Mohl se objevit už v předchozích měsících, ale stejně tě může „dohnat“ až teď. Jde o přirozený instinkt, který tě podvědomě nutí neustále se ubezpečovat, zda je vše připraveno k příchodu děťátka. Netýká se to jen výbavičky a žehlení dupaček, ale také reorganizace bytu a velkého úklidu. Pokud máš potřebu pořád něco chystat, už víš, že tento jev k těhotenství prostě patří. 🙂

Instinkt hnízdění během těhotenství

Syndrom hnízdění je instinkt, který pociťuje většina budoucích maminek. Odborníci se domnívají, že za něj mohou hormonální změny v těle a mozek se jeho pomocí chce ujistit, že se na příchod miminka opravdu připravíš.

Maliníkový čaj a lněná semínka

Od 37. týdne těhotenství můžeš začít popíjet čaj z listů maliny nebo odvar z lněných semínek. Oba nápoje mají vliv na svalstvo pánevního dna, čímž dokáží připravit tělo na porod a trošku ho i usnadnit.

Maliník

Maliník obecný je hojně rozšířená rostlina, kterou lze najít po celé Evropě a také Asii. V léčitelství se používají zejména jeho listy, které se suší a vyrábí se z nich poté výluh nebo čaj. Maliník je 1 - 2 metry vysoká rostlina, která kvete od května do srpna a poté rodí plody.

Lněné semínko

Lněné semínko je plodem lnu setého, což je vysoká štíhlá jednoletá bylina s modrými květy, která se pěstuje v mírném podnebném pásu. Len setý byl jednou z prvních zemědělských plodin a důkazy o jeho pěstování lze nalézt v oblasti Úrodného půlměsíce (údolí Nilu, východní Středomoří a údolí řek Eufrat a Tigris) již v době před 7000 lety. Konzumují se semínka a vlákna ze stonků se používají k výrobě textilních vláken, látek.

Budeš cvičit s Aniballem?

Pokud tě nečeká plánovaný císařský řez, nabízí se otázka, zda plánuješ cvičit se zdravotnickou pomůckou Aniball nebo Epi-no. Jde o balonek, který se v nenafouknutém stavu zavádí do pochvy, kde se nafukuje, čímž je trénováno svalstvo. Navíc si můžeš nacvičit práci s vlastním dechem, což ti později pomůže během porodu. Na těhotenské poradně se určitě nejprve zeptej svého lékaře, jestli ti tuto pomůcku doporučuje. Lze používat od ukončeného 36. týdne těhotenství.

Příprava na porod

Příprava na porod by měla být komplexní, t.j. připravit budoucí rodičku po stránce fyzické, psychické a vědomostní. Předporodní příprava není povinná, proto si některé ženy myslí, že je pro ně zbytečná. Porod je přirozenou věcí, ale je to pro organizmus a psychiku člověka velká námaha. Díky přípravě odbourá budoucí maminka aspoň část strachu a obav a taky udělá pro své tělo něco užitečného, aby lépe zvládlo porod a následné zotavení se po něm.

Přečti si o Hamiltonově hmatu

Hamiltonův hmat je manuální úkon, který může spustit porodní činnost, při němž lékař prstem oddělí plodové obaly od děložní sliznice. To, zda k tomuto kroku přistoupí, je nesmírně individuální. Pokud by se u tebe stal aktuálním tématem, lékař by s tebou měl dopodrobna probrat, jak probíhá a proč.

Hamiltonův hmat

Hamiltonův hmat je lékařská metoda, která se provádí na konci těhotenství, zpravidla po 1. termínu porodu ve snaze vyvolat porod.

Hlenová zátka

Odchod hlenové zátky bývá prvním signálem, že se porod blíží, přičemž se může rozjet o den později, ale i o týden či dva. Každopádně je však dobré, když tento moment zaznamenáš, mohou se tě na něj zeptat i lékaři v porodnici. Avšak pozor, hlenová zátka nemusí odejít vcelku, někdy se vyplavuje po částech v podobě hustšího čirého gelovitého hlenu s příměsí krve.

Hlenová zátka

Hlenová zátka (lat. Operculum) je zátka, která se vytváří během těhotenství. Tato zátka vyplňuje a utěsňuje cervikální kanál děložního čípku a ochraňuje plod v děloze před bakteriemi. Nepropustí dovnitř žádné bakterie, infekce a ochraňuje děložní čípek před poraněním. Spolu s plodovými obaly tak tvoří ochranu proti inkfekci plodu.

Poslíčci nebo kontrakce?

Asi každá žena si klade otázku, jak pozná, že porod skutečně přichází a nejde jen o planý poplach. Prvním relevantním signálem, že porodíš v následujících hodinách, mohou být kontrakce – na rozdíl od poslíčků neutichnou, ani když se uložíš na bok do pohodlné polohy nebo se napiješ vody. Rovněž kontrakce přicházejí stále častěji a jejich intenzita je stále silnější.

Poslíčci

Poslíčci, odborně zvané Braxton-Hicksovy kontrakce, se projevují jako občasné tuhnutí bříška, které se však nevrací v pravidelných intervalech a nenabírá na intenzitě, tak jako je tomu u kontrakcí pravých - porodních. Poslíčky je také možno vidět na monitoru. Tyto cvičné kontrakce nejsou určeny k tomu, aby miminko vypudily z těla, jedná se o přípravu dělohy k porodu a miminku nijak neškodí.

Kdy vyrazit do porodnice?

Rozhodujícím faktorem, kdy odjet do porodnice, je jednoznačně vzdálenost, která tě od ní dělí. Pokud bydlíš kousek a je v rámci tvého města, nemusíš zbytečně spěchat a klidně počkej, než se nebolestivý interval mezi kontrakcemi zkrátí na 5 až 7 minut.

Avšak v případě, že budeš muset urazit delší cestu, protože je tvoje porodnice vzdálena několik desítek kilometrů, určitě příliš dlouho nečekej a vyraz, jakmile budeš mít pocit, že kontrakce sílí a nezdá se, že by mohly utichnout jako poslíčci.

Nezapomínej na to, že nemáš-li odvoz, případně porod nabere rychlejší spád, než jsi předpokládala, máš nárok zavolat si sanitku. Personál zvládne i případný porod ve vozidle, jen počítej s tím, že nemusíš skončit v porodnici, ve které jsi chtěla rodit. Mohou i nemusí tě odvézt do nejbližší spádové porodnice.

Příznaky porodu

Příznaky porodu, tedy čas, kdy se miminko rozhodne opustit maminčino bříško, drtivá většina těhotných žen, včetně prvorodiček, bezpečně pozná. Není třeba mít obavy, že se včasný příjezd do porodnice nestihne.


Vyšetření v 9. měsíci těhotenství

Těhotenská poradna

Od 34. týdne těhotenství se do těhotenské poradny dochází jednou za týden až dva. Od 40. týdne pak alespoň dvakrát týdně.

Těhotenská poradna

Jakmile ti lékař potvrdí těhotenství, začneš chodit do tzv. těhotenské (neboli také prenatální) poradny. Co tě v ní čeká, jak často budeš docházet a s čím vším se můžeš lékaři svěřit? I to se mimo jiné dozvíš v našem článku.

Streptokok v těhotenství

Na přelomu 8. a 9. měsíce se provádí GBS screening, tedy test na přítomnost streptokoka. Pokud jsi ho nepodstoupila v předchozím měsíci, čeká tě buď 36., nebo 37. týdnu těhotenství.

Streptokok v těhotenství

Proč se v těhotenství provádí vyšetření na streptokoka skupiny B a co se stane, když bude výsledek pozitivní? Pojď se s námi podívat, jak toto vyšetření probíhá, proč je důležité a jak se pozitivní streptokok v těhotenství léčí.

CTG vyšetření

Kardiotokogram, CTG či laicky řečeno „monitor“ nebo „pásy“ můžeš absolvovat v rámci těhotenské poradny nebo v porodnici, když se spustí kontrakce. Jedná se o bezbolestné vyšetření, během kterého ležíš na lůžku a diody snímají činnost dělohy a ozvy děťátka.

CTG vyšetření

CTG, kardiotokografie, monitory, ozvy nebo pásy – zobrazovací metodu ozev děťátka můžeš znát pod mnoha názvy. Kdy se CTG vyšetření provádí, jak probíhá a co všechno na něm lékař může zjistit? To se dozvíš v našem článku.


Jak roste miminko v 9. měsíci těhotenství?

  • V 9. měsíci povyroste na velikost průměrného vodního melounu.
  • Jeho hmotnost patrně přesáhne 3 kg.
  • V tomto měsíci ho čekají následující důležité milníky:
    • začíná vypadávat prvotní ochlupení lanugo, kterým byly v průběhu těhotenství pokryty všechny části jeho tělíčka,
    • částečně se redukuje množství mázku – vernixu, na jeho pokožce,
    • všechny jeho orgány již mají ukončený vývoj a buď zahájily svou funkci, nebo tak učiní hned po porodu.

Video: 9. měsíc těhotenství

Rozhovor s odborníkem: MUDr. Petr Kolek

Co ve videu zaznělo:


Devátý měsíc těhotenství v číslech

9. měsíc těhotenství

9. měsíc těhotenství je tvořen 36. až 40. týdnem.


Zápis týdnů v 9. měsíci těhotenství: 36. týden + 0 dní až 40. týden + 6 dní (35tt + 0 až 39tt + 6).


Devátý měsíc těhotenství po týdnech

Týden těhotenství v 9. měsíci Počet ukončených dní těhotenství Počet dní do porodu
36. tt (35tt + 0 až 35tt + 6) 245 až 251 35 až 29
37. tt (36tt + 0 až 36tt + 6) 252 až 258 28 až 22
38. tt (37tt + 0 až 37tt + 6) 259 až 265 21 až 15
39. tt (38tt + 0 až 38tt + 6) 266 až 272 14 až 8
40. tt (39tt + 0 až 39tt + 6) 273 až 279 7 až 1

Co když neporodíš do termínu porodu?

Přestože se termín porodu stanovuje důkladně, nikdo nemůže zpětně zcela přesně určit, ve kterém dni proběhla ovulace a oplodnění vajíčka. Proto lze termín porodu stále považovat za orientační a počítá se i s odchylkami.

Pokud porod nenastal do termínu, budeš do těhotenské poradny chodit každý druhý den. V rámci ní se lékař může rozhodnout pro vyvolání porodu, ale určitě se neboj, vše s tebou probere a odůvodní ti, proč tyto kroky zvažuje.

Porod se můžeš pokusit vyvolat i sama, a to buď fyzickou aktivitou nebo pohlavním stykem. Určitě se svého lékaře zeptej, jakými činnostmi nebo prostředky lze porod „nakopnout“.

Přečti si více o období po 40. týdnu těhotenství


Více na Modrém koníku

  • Napiš odborníkovi –⁠ zdarma a s možností anonymity
  • Těhotenství týden po týdnu
    • Měj přehled o tom, co se děje v jednotlivých týdnech těhotenství. Dozvíš se mimo jiné, jaké změny a vyšetření tě čekají a jak se postupně vyvíjí miminko. Stačí číst naše články o jednotlivých těhotenských týdnech. Nebo si nechat zdarma posílat nejaktuálnější info přímo do e-mailové schránky v rámci našich newsletterů. Na obojí jsme spolupracovali s MUDr. Petrem Kolkem.
    • Těhotenství po týdnech5
    • Newsletter: Těhotenství po týdnech

<< 8. měsíc těhotenství / Přenášení>> 7

Hodnocení a zkušenosti devátým měsícem těhotenství

Máš zkušenost devátým měsícem těhotenství?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce