Co nejíst v těhotenství

Když žena zjistí, že je gravidní, měla by se začít zajímat o to, co nejíst v těhotenství, neboť správnou výživou napomáhá ke správnému vývoji a růstu plodu a zároveň vštěpuje dítěte správné stravovací návyky. Je ale jasné, že hlavně v tak specifickém období ženy, jako právě těhotenství24 je, je někdy chuť6 daleko silnější než vztyčený ukazováček ve smyslu: "Pozor, to by se nemělo!". A i když se říká, že by těhotná žena měla sníst vše, na co má chuť, je přeci jen v našich končinách i takové jídlo s pitím, kterému by se měla vyhnout.

Co nejíst v těhotenství - pozor na chinin

Některé zdroje mohou za nevhodné potraviny uvádět i určité druhy ovoce, mezi které patří například grepy. Ty obsahují vedle velkého množství přínosného vitamínu C i chinin, díky kterému je chuť grepu nahořklá. Chinin je ale tou látkou, která není v těhotenství doporučována ke konzumaci. Jeho konzumace totiž může ohrozit plod a to tak, že ho poškodí. Chinin je navíc obsažen i v tonicu, takže i tento by měla těhotná žena omezit. V každém případě ale platí, že všechno v omezeném množství nemůže těhotenství jakkoliv ohrozit a vždy se těhotná žena může o tom, co nejíst v těhotenství, poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Co nejíst v těhotenství - nevhodné potraviny

Mezi nevhodné potraviny konzumované během těhotenství patří hlavně mořské plody s nebezpečně vysokým obsahem rtuti, některá masa a mastné výrobky, nekvalitně upravená vajíčka (syrová, nedovařená), sýry8 - hlavně ty zrající a také některé druhy bylinek4. Co nejíst v těhotenství z těchto uvedených potravin je podrobněji popsáno níže.

Mořské plody s možným obsahem rtuti

I když jsou ryby a mořské plody výborným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, některým rybám by se měly těhotné ženy vyhnout. Mezi nevhodné ryby nebo mořské plody řadíme takové ryby a plody, které mají v sobě nebezpečně vysoký podíl rtuti, která by mohla poškodit nervový systém dítěte. Podíl rtuti se pozná podle velikosti a stáří ryby - čím starší a větší ryba, tím větší pravděpodobnost výskytu většího množství rtuti.

Nevhodnými rybami a mořskými plody jsou:

  • mečoun
  • žralok
  • makrely
  • štíhlice
  • nadměrná konzumace tuňáka
  • syrové nebo nedostatečně upravené ryby, korýši a mořské plody (sushi, ústřice, škeble, mušle)

Omezit konzumaci by měly ženy zvážit u těchto ryb:

  • skrček
  • konzervovaný tuňák
  • uzený losos
  • pollock
  • sumec
  • ančovičky
  • pstruh
  • pražma
  • kambala
  • platýs
  • krab
  • okoun mořský

Maso a masné výrobky, vajíčka

Veškeré maso by mělo být před jídlem řádně uvařeno, pro ujištění se je vhodné používat teploměr na maso. Co nejíst v těhotenství by mělo být rozhodně zvýšené množství konzumace párků, hamburgerů či plněných baget prodávaných ve fast foodech nebo na benzínových pumpách, které mohou být nedovařené a mohou způsobit listeriózu.

Pozor by měly dát ženy také na grilované maso nebo na hotové pokrmy, které ohřívají v mikrovlnné troubě, aby bylo jídlo dostatečně teplé a propečené. Z důvodu vzniku možné listerie by se ženy měly vyhnout také paštikám a masovým pomazánkám.

Játra mohou být pro plod nebezpečná z důvodu vysokého podílu vitamínu A. Ostatní vnitřnosti mohou ženy jíst, ale maso musí být dostatečně dlouho vařeno, aby neobsahovalo krvavé kousky nebo nepouštělo šťávu.

Vajíčka by měla být dostatečně uvařená, aby byl žloutek i bílek tvrdý a vajíčka nebyla syrová. Syrová vejce mohou způsobit salmonelu6. Vyhnout by se ženy měly potravinám vyrobených ze syrových vajec - vaječný koňak, syrové neupečené těsto, tatarská omáčka, vaječná pěna nebo domácí zmrzlina, Caesar salát se zálivkou apod.

Mléko a mléčné výrobky

Vyhnout by se ženy měly mléku a mléčným výrobkům z nepasterizovaného mléka. Omezit by měly ženy také konzumaci měkkých či zrajících sýrů - Brie, Feta, Camembert či Niva. Listeriózou mohou být ženy ohroženy při konzumaci ovčího nebo kozího sýru, který je vyroben z nepasterizovaného mléka.

Více o vhodných a nevhodných sýrech v období gravidity se dočtete v hlavním článku: Sýry v těhotenství8.

Bylinky v těhotenství

Některé bylinky spadají do kategorie co nejíst v těhotenství, neboť mohou svým účinkem ovlivnit vývoj dítěte, tvorbu mateřského mléka7 nebo při užití některých druhů může dojít ke kontrakcím33. Chce-li žena pít v těhotenství bylinné čaje, měla by se zaměřit na ty, které jsou vhodné pro těhotné nebo kojící ženy. Složení těchto čajů je pro gravidní ženy bezpečné a nehrozí jí ani nenarozenému dítěti žádné riziko.

O vhodných a nevhodných bylinkách užívaných během těhotenství se dočtete v hlavním článku: Bylinky v těhotenství4.

Co nejíst v těhotenství - sůl a slané pokrmy

Výrazně omezit by měly ženy dochucování jídel solí. Sůl je v kuchyni díky obsahu sodíku a chlóru nezbytná, ale její denní obsah by měl být jen 5 g na osobu. Vlastností sodíku je, že zadržuje vodu v těle a u těhotných žen je to o to více nevhodné, neboť se žena více potýká s otoky9.

Sůl je také obsažena hlavně v minerálkách, trvanlivých potravinách (sýrech, uzeninách, konzervovaných potravinách), pochutinách (chipsy, slané arašídy či jiné "krekry"). Velmi nebezpečné na vysoký obsah soli jsou fast foodové pokrmy, je proto lepší a hlavně zdravější dát přednost domácím pokrmům. Sůl a glutamát sodný je hojně zastoupen v běžných kypřicích prášcích nebo hotových ochucovadlech a vegetách či jiných hotových směsích určených ke kořenění jídel.

Koření k přípravě pokrmů

Mezi nevhodná koření patří:

  • jalovec obecný může způsobit stahy dělohy nebo záněty trávicího traktu
  • černohořčice černá může při nadměrném užívání způsobit potrat13
  • šafrán způsobuje kontrakce a možné krvácení3
  • pelyněk může při větším množství vyvolat potrat
  • rozmarýn může vyvolat potrat
  • petržel - vysoká konzumace může způsobit potrat
  • muškátový oříšek, skořice, pepř, máta, routa vonná, kari a celer - mohou způsobit potrat

Užívání těchto koření není pro těhotnou ženu nebezpečné, pokud je užívá v běžném a rozumném množství. K dochucování pokrmů je možné zvolit pažitku, kopr, natě z kořenové zeleniny nebo citrusovou šťávu. Pro těhotnou ženu tedy není ani nebezpečné udělat si zeleninovou polévku s petrželí a celerem, jen musí dodržet vhodný poměr zeleniny a koření.

Nevhodné nápoje

V těhotenství by se měla žena také vyhnout konzumaci některých nápojů, hlavně tedy:

Více o tom, co nejíst v těhotenství na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://vyziva-tehotnych.webnode.cz/
  2. http://www.mayoclinic.org/healthy-living/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-... (ENG)
  3. http://www.babycentre.co.uk/x568574/whats-not-safe-to-eat-in-pregnancy (ENG)

Hodnocení a zkušenosti s co nejíst v těhotenství

Máš zkušenost s co nejíst v těhotenství?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce