Jak chránit sebe i své děti před nástrahami internetu?

Veřejností v posledních měsících rezonuje film V síti, dokument o tzv. sexuálních predátorech, kteří v hojné míře působí na internetu a není vyloučeno, že na ně i vaše dítě může narazit. Je to smutný fakt - internet není bezpečné místo.


Co je jednou na internetu, už není možné úplně smazat

Výstraha ale platí i pro nás, dospělé. Materiály zveřejněné na internetu, které na něm může v podstatě najít kdokoliv, je bohužel velmi náročné z něj opět úplně smazat. Je podstatné si také uvědomit, že pokud něco jednou zveřejníme, o dalším osudu informace nebo třeba fotografie, už nemůžeme úplně rozhodovat. Nikdy nevíme, “kdo se právě teď dívá”, kdo si fotografii uloží a potom třeba znovu zveřejní, upraví nebo pošle dál.

Fotografie toho o našem soukromí mohou prozradit více, než bychom chtěli. Může na nich být třeba rozpoznatelná škola, kam dítě chodí, adresa, kde bydlíme… Opět je důležité si uvědomit, třeba při sdílení fotek na sociálních sítích, že veřejně vystavené fotografie může na internetu najít kdokoliv.

Vždy tedy alespoň věnujte pozornost nastavení soukromí u jednotlivých fotek i celých alb, pokud je to možné, aby je viděli jenom ti, u kterých o to stojíte! Není ovšem možné se ani zaručit za všechny virtuální "kamarády“ nebo za ty, kteří mohou daný příspěvek vidět. V dnešní době je velmi snadné zřídit si falešný profil. Mějte to stále na paměti.

Fotografie intimního charakteru by neměly být zveřejňovány vůbec, protože to, ke komu se fotografie dostaly a jak byly použity, se již nikdo nedopátrá. Asi nikdo z nás si nechce představovat, že fotografie jeho dítěte při koupání se objevily třeba na nějakém pedofilním fóru… Nejde jen o fotografie dětí nahých, ale i v různých vyzývavých a lascivních pózách, které se třeba na první pohled mohou zdát jako obyčejné fotky na dece u bazénu - žádné z nich by se veřejně na internet dostat neměly.

Pozor na fotky dalších osob

Na soukromí myslete také tehdy, když se chystáte zveřejnit na internetu fotky, na nichž je také někdo jiný. Ne každý se zveřejněním může souhlasit. Je třeba podotknout, že i děti mohou mít způsobilost vyjádřit souhlas či nesouhlas se zveřejněním své fotografie, právně je to posuzováno podle stupně jejich rozumové úrovně.

Sexuální predátoři mohou útočit na dospívající i na malé děti

Bohužel, jak už v současné době díky široké diskuzi asi všichni víme, stává se, že si profil na některé ze sociálních sítích, často mladé dívky, vyhlédne tzv. “predátor” (často starší muž) a dívku kontaktuje. Tváří se jako kamarád, navodí pocit přátelství a důvěry. S postupem času ale na dívku zvyšuje nátlak a vyžaduje fotografie, často intimní. Pokud je získá, nátlak se může zvyšovat a pokud mu oběť nechce vyjít vstříc, hrozí, že fotografie zveřejní.

Pokud děti takovou činnost ze strany uživatelů sociálních sítí zaznamenají, měli by ihned vše sdělit rodičům. V takovou chvíli bychom je my, rodiče, rozhodně neměli kárat, naopak měli bychom jim dát dostatečný pocit důvěry, aby se děti nebály svěřit s celým problémem, a ihned by měli kontaktovat policii. Pokud se totiž dítě bude bát, že na něj rodiče budou naštvaní, může na nátlak ze strany predátora přistoupit a celá situace může mít mnohem horší následky.

Hodnocení a zkušenosti s bezpečností na internetu

Průměrné hodnocení:
Máš zkušenost s bezpečností na internetu?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost