Co je konspirační teorie a proč je její šíření nebezpečné

Konspirační teorie jsou teorie, které se nějakou událost snaží vysvětlit jako tajné spiknutí. Často kombinují fakta se spekulacemi. Snaží se přesvědčovat lidi, že "všechno je jinak".

V dřívějších dobách byly konspirační teorie namířeny především proti skupinám lidí, které žily na okraji společnosti.

Například léčitelky - jelikož si lidé v minulosti nevěděli logicky vysvětlit jejich konání/léčení, byly náchylní uvěřit konspirační teorii, že jsou to čarodějnice a služebnice Satana. Autor takové konspirační teorie využil strach z nepoznaného, ​​aby poštval proti léčitelům dav lidí, protože mu to vyhovovalo. A protože v té době lidé neměli o dané problematice dostatek znalostí, byly náchylní takové teorii uvěřit. Její šíření bylo životu nebezpečné. V důsledku této nepravdivé informace totiž zemřelo v naší historii obrovské množství nevinných lidí.

Ironií je, že konspirační teorii o čarodějnicích šířila církev, přičemž o samotném křesťanství, hlavně v jeho začátcích, vzniklo nespočet konspiračních teorii. Například taková, že křesťané zabíjeli malé děti, neboť potřebovali jejich krev na přípravu pokrmů.

Tato informace nám napovídá, že účelem konspirační teorie je někoho pošpinit či očernit, protože mám z něho strach, nebo se ho potřebuji z nějakého (určitě ne dobře a čestně myšleného) ​​důvodu "zbavit". Potřebuji ho odstranit/zdiskreditovat/pošpinit jeho dobré jméno.

Většinou se autoři konspirační teorie snaží vyvolat v lidech dojem, že jim chce někdo nějakým způsobem ublížit, aby ve svém obecenstvu vyvolaly strach a nedůvěru. Strach je totiž nejlepším nástrojem na další manipulaci.

Původce konspirační teorie se také snaží šířit tuto teorii v co nejjednodušším jazyce. My, obyčejní lidé, totiž častokrát nerozumíme například vědecké terminologii, biochemii, fyzice apod. Autor nepravdy proto snaží mluvit více "naší řečí". Jsme totiž náchylní uvěřit spíše něčemu, čemu "rozumíme", než něčemu, co je plné "cizích slov" a nedokážeme to pochopit, protože nejsme v dané oblasti dostatečně vzdělaní. A tak, bohužel, spíše uvěříme lži, které ale rozumíme, než pravdě, která je pro nás příliš složitá.

Nejznámější konspirační teorie podsouvají židům plány na světovládu, americkým tajným službám připisují teroristické útoky 11. září 2001 nebo očkování označují za podávání neúčinných či dokonce jedovatých látek, které lidem vnucuje lobby farmaceutických firem.

V dnešní době se konspirační teorie obrátili převážně vůči nějaké "špatné elitní skupině". Může to být vláda nebo například i zdravotnictví a farmaceutické firmy. Účelem konspirační teorie je zpochybnit tuto skupinu a vytvořit ve společnosti chaos. Díky chaosu se pak totiž dostávají k moci různé extrémně smýšlející skupiny lidí, které nám slibují řešení a pomoc. Nechtějí nám však nijak pomoci, sledují pouze svůj vlastní zisk a profit. No a znejistělý občan, který neví, čemu vlastně může věřit, je pro tyto skupiny snadnou kořistí.

Jak tedy zacházet s neověřený informací?

V případě, že ses doslechla nebo si někde přečteš informaci, která tě zaujala, ale nejsi si jistá, zda je pravdivá, můžeš ji samozřejmě sdílet dál. Zkus k ní ale napsat i něco ve smyslu: "Toto mě zaujalo, nevím, jestli je to pravda, co myslíte?" Vyhneš se tím tomu, pokud se informace časem ukáže jako nepravdivá, že tě někdo označí za naivního člověka nebo za člověka, který manipuluje ostatní. Ochráníš se.

Také se ochráníš před tím, aby si někdo kvůli neověřené informaci, kterou přesdílíš, například nechtěně zhoršil zdravotní stav, pokud by se to týkalo zdraví a léčby nemocí. Tvé "nejsem si jistá, jestli je to pravda" ho totiž donutí si nejdříve ověřit, zda je daná informace důvěryhodná. Také se dozvíš názory jiných lidí, které ti pomohou utřídit si, zda se na informaci dá spolehnout nebo ne. Sleduj především reakce těch, kteří se v daném tématu vyznají.

Je určitě lepší poslechnout hlas právníka, který má v dané oblasti praxi a znalosti, než souseda, který se jen domnívá, že o tom něco ví. Naopak, pokud by šlo o to, jestli můžeš vybourat nějakou stěnu v bytě, aniž ti spadl na hlavu, vyslechni raději souseda zedníka než nějakého právníka, který v životě nedržel v ruce cihlu. Dává to smysl, že?

Pokud tě téma konspiračních teorii zaujalo a chceš o tom vědět víc, doporučujeme tyto odkazy:

📌 Přehled dezinformačních a manipulativních webů v České republice

📌 Seznam nejznámejších konspiračních webů na Slovensku

📌 Konspirační teorie

📌Etnoložka zkoumá dávné konspirační teorie: šířily se o židech, iluminátech i křesťanech

📌Ani vědci nejsou imunní vůči konspiračním teoriím

Použité zdroje

  1. https://www.wikipedia.org/
  2. https://dennikn.sk/

Hodnocení a zkušenosti Co je konspirační teorie a proč je její šíření nebezpečné

Máš zkušenost Co je konspirační teorie a proč je její šíření nebezpečné?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost