Pohovor. Na jaké otázky se mám připravit?

chaira
12. led 2022

Maminky, je tu některá personalistka, na jaké otázky se mám připravit? Poraďte prosím, díky 😉

journals
12. led 2022

Jak na co se mas pripravit? Normalni pracovni pohovor + specifika konkretniho prac.mista. Kdyz nenapises detaily tezko muze nekdo neco poradit

zelenaesmolda
12. led 2022

@chaira
tak asi zalezi kam se hlasis ne?na manazerku nebo soustruznici budou ty otazky prece jenom jine...

barmil
12. led 2022

@chaira umyj si vlasy, měj upravené ruce, nehty. Žádná šílená manikúra od Vietnamcu. Čiste oblečení, žádné odrbane jeansy, nebo leginy, ne výstřih, milion řetízku.. čisté boty, ne zimní galose, přijít včas, tudíž být na recepci o 15min dříve, než pohovor začíná. Mít nacteno o firmě, její historii, o pozici. To je základ, další záleží na pozici, v Hlinsku moc práce není, tak hádám buď někam do supermarketu, nebo Megatech?

hani_na
12. led 2022

@chaira Projdi si životopis, určitě Tě nechají říct pár vět o sobě. Pak je bude zajímat, proč se hlásíš na danou pozici. O předchozích zaměstnavatelích nikdy nemluv příliš špatně, můžeš říct že to nebylo pro Tebe, lidi jsou však schopní říct, že šef byl d*bil a to doslova. Připrav si info, kdy můžeš nastoupit a představu o mzdě v hrubém. Na poslední jsem obzvlášť háklivá, pokud někdo řekne, že neví nebo že průměrná mzda je tolik a tolik, tak to nepůsobí dobře. Když jsou dva kandidáti se stejnou kvalifikací, oba chtějí stejně, vedoucí zvolí toho, z kterého měl lepší pocit a to bohužel ovlivnit nejde.

sudylichozrout
12. led 2022

@hani_na Proc jsi na to hakliva? Jsem osvc, takze nechodim po pohovorech, ale zjistit si prumernou mzdu pro stredoskolaka/vysokoskolaka a zjistit si orumernou mzdu na danou pozici a minimalne to pak v zavislosti na delce praxe pozadovat, neni spatne. Resp. je to spatne jen pro nekoho, kdo za tu praci nabizi mininum, byt je standard jinde.

hani_na
12. led 2022

@sudylichozrout Velmi často to říkají absolventi bez praxe, v angličtině je zaskočí otázka jak přijeli na pohovor a chtějí minimálně 38 tis. Ne všichni samozřejmě, ale potkala jsem jich (bohužel) hodně. Člověk s minimální praxí už chce mininálně stejně či víc, než aktuálně má(měl) a to je za mě úplně OK, že si to firma někdy nemůže dovolit, je věc druhá.

properjoey
14. led 2022

Souhlasím s výše napsaným, plus bych se připravila na otázku proč konkrétně chceš tohle místo, tuhle pozici. Já jsem zas háklivá na to, když mi člověk řekne, že chce cokoliv, že je mu to jedno. Pak se ptám na časové možnosti, pokud jsou někde směny, jestli je s tím člověk ok...ale dal bych potřebovala vědět víc info... Takhle obecně je fakt rozdíl, jestli hledáš supermarket, nebo IT, nebo mng pozici

bledulka84
14. led 2022

@barmil 15 minut předem na recepci? 3-5 min je naprosto dostatečné, naopak nikdy bych do firmy na pohovor nepřišla 15 minut předem a ani bych to nedoporučila. Pohovory na sebe často navazují a neni žádný důvod tam být takto brzy.

suzanna123
14. led 2022

zrovna jsem chtěla napsat co @bledulka84 . Určitě si nechat rezervu, abys dorazila včas, ale pak klidně stepovat kolem baráku. Přijít dříve, ano - ale o pár minut, rozhodně bych nešla na čtvrt hodiny zevlovat do té firmy

westie
14. led 2022

Doplnila bych jeste, aby sis precetla inzerat na pozici a prosla si pozadavky bod po bodu a sama si uprimne odpovedela, co z toho neumis. A pokud neco takoveho je, coz je podle meho ok, tak je dobre se zamyslet, jestli ses s tim alespon okrajove nesetkala.

barmil
14. led 2022

@bledulka84 zbytecne? Jsem manažer a očekávám, že v čas pohovoru už je člověk v místnosti a pohovor začíná, bohužel většina lidí v tu dobu teprve přichází. A to je plýtvání časem všech ostatních. Měl by přijít, ohlásit se, může si odskočit, asistentka mu nabídne pití a pak můžeme vscas začít. Tak pohovory navazuji.
Bohužel většinou vám někdo teprve v čas, kdy měl začínat vola, že se někde zasekl, nebo kde má parkovat... Včas je o 15 min drive. To je zlaté pravidlo.

westie
15. led 2022

@barmil Já bych řekla, že toto je hodně o velikosti firmy - jsou společnosti, kde dojít od hlavní recepce do zasedačky může zabrat i 10 minut, protože se musíte někde zapsat, dostanete vstupní kartičku, možná pro vás musí někdo přijít a doprovodit atd. A pak jsou menší firmy, kde vstoupíte rovnou na recepci, řeknete kdo jste a za kým jdete a po pár vteřinách vás usadí do zasedačky hned vedle. Ale toto všechno se dá zjistit předem a přizpůsobit se tomu.

klaari
15. led 2022

@westie ano a treba v dnesni dobe vas muze cekat antigen test, to vam ale reknou predem, kdyz si to domlouvate, ppak bych prisla min o 20 min drive.
Plat se da nsjit vyhledavanim dle mzdy na jjobs.cz nebo platove pruzkumy na netu.
Nebyt negativni, nebat se rici ze vas nekde propustili Nelhat!
Bacha na soc site, facebook linkedin...bud skryt fcb profil nebo ho mit v poradku.
Li profil by mel cas odpovidat Cv.
Nestydet se za mezery v Cv jdou matky co se stydi za materskou!

tehulinka91
15. led 2022

v některých firmách dokonce doporučuji přijít o 10-15 minut dříve, za mě je to akorát a můj chlap taky chodí o tuto dobu dříve a ocenili to všude, 5 minut předem mi přijde zase moc málo, protože v každé firmě je třeba toho člověka ohlásit. 10-15 minut je akorát, záleží kam člověk nastupuje

bledulka84
15. led 2022

@barmil já jsem se přes deset let pohybovala v HR, pohovorů mám za sebou stovky a to, že vy očekáváte, že bude v určitou dobu usazen, aby neplýtval vašim časem, máte si jej pozvat o 15 minut dřív. Pokud si někoho pozvete na určitý čas, znamená to na určitý čas, ne 15 minut předem.

penelopaw
15. led 2022

Pro mne byla trochu nesmyslná otázka, jak vysoký bych chtěla plat. Při přijímacím pohovoru jsem nechápala, proč se mne na to ptají, protože šlo o tabulkové místo 🙂. (Po letech mi kamarádka osvětlila, že třeba její známý platí alimenty + když sečte náklady na život, dostává se na nějakých 40 000,-, takže když mu nabízeli podobně placené místo, s díky se s nimi rozloučil.) Já tehdy říkala, že beru, co dají :D, a dopadlo to tak, že ač jsem dřela jako šroub, měla jsem pak taky nejmenší osobní ohodnocení.

bledulka84
16. led 2022
barmil
16. led 2022

@bledulka84 dělám celý život v nadnárodních firmách, ted uz jsem konzultant pro celou Evropu a opravdu být na místě včas znamená být tam o 15min dříve.
To je jako kdyby školení začínalo v 9 a lektor přijel v 9 a teprve pak si začal chystat věci a šel si udělat kafe a na toaletu a začal by vlastně tak 9:20. Ne, on má být v 9:00 nachystaný, na značkách a v 9 začít přednášku.

brunetka11
16. led 2022

@penelopaw K tomu platu - lidé u této otázky odpovídají ve velmi široké škále a už to je rozřazující faktor.
Je jasné, že pokud máme u office pozice budget na 34-40 tis., nemá smysl kandidáta/ku doporučit k jeho/ její potencionálnímu team leaderovi do dalšího kola, když si řekne o 70 tis.

A také umí pobavit absolventi, kteří si bez praxe i aktivní AJ řeknou o 70-80 tis. - jako důvod jsem si už párkrát vyslechla, že jim rodiče neplatili drahé soukromé školy, aby pak oni u zaměstnavatele živořili 👍

bledulka84
16. led 2022

@barmil vše je o firemní kultuře, vezmete-li v potaz, kolik uchazečů k vám chodí o čtvrt hodiny dříve, si lze udělat obrázek o tom, jak je to běžné jinde. Čas pohovoru a čas začátku školení je zásadní rozdíl. Všichni víme, že když začíná výuka, každý je již nachystaný a začátek je ve stanovenou dobu. Ale na rande taky nepůjdete čtvrt hodiny předem...

brunetka11
16. led 2022

@bledulka84 Než jsme se přestěhovali do office budovy s centrální recepcí a následně musí kandidáti projít naší recepcí, vnímala jsem to podobně.
Teď, obzvlášť, když externí návštěvy musí navíc absolvovat antigen testováním, jsem za přístup kandidátů s časovou rezervou vděčná.

A navíc si uvědom, že většina lidí zvenčí netuší, jak to funguje právě z vás.

bledulka84
16. led 2022

@barmil ale samozřejmě pokud se zrovna u vás osvědčilo, že nejvhodnější kandidáti jsou ti, kteří se dostavili o 15 minut před začátkem pohovoru, tak nemám důvod oponovat... já se setkala s odlišnými kritérii pro výběr.

bledulka84
16. led 2022

@brunetka11 tak mě by přišlo zcela legitimní při pozvání na pohovor kandidáty dopředu upozornit na časovou rezervu, pokud požadujete testování, případně vám přesun z recepce do meetingovky zabere 10 minut. Oni ani ti kandidáti nemají věšteckou kouli.

brunetka11
16. led 2022

@bledulka84 Ano, to jsou. Ale když jsem kdysi šla sama na nějaký pohovor, schůzky organizovala junior recepční a tuto informaci mi nesdělila.
Můj přístup mi přidal u vystresované HR body plus.

Nemluvě o tom, že my kandidáty upozorňujeme, ale i tak někteří prostě jedou svoje “ve dvě na recepci dole”.
Tedy jeli, my teď řešíme většinu pohovorů na on-line bázi, do osobního kontaktu jdeme až v konečných kolech a jen u některých pozic.

penelopaw
16. led 2022

@brunetka11 Vystudovala jsem Mgr. obor, a pak ještě studovala tříletý Bc. Studovaly tam se mnou holky mladší cca o 5 let, které už tehdy prohlašovaly, že za méně než 20 000 čistého nevstanou z postele. Praxe 0, střední škola kolikrát taky bez nějakého praktického využití, studovaný obor bez ukotvení na trhu práce. Jsem jiná generace, já tehdy pracovala na půl úvazku za 6 000 a byla ráda za to, že mám nějakou práci 🙂.

zelenaesmolda
16. led 2022

@penelopaw
a uzivila ses za tech 6 000?

penelopaw
16. led 2022

@zelenaesmolda Tehdy mě dotovali rodiče, jinak bych se samozřejmě neuživila 🙂.

zelenaesmolda
16. led 2022

@penelopaw
Tak vidis.Ja se tem holkam ani nedivim,ze nechteji delat praci,ktera je neuzivi.

bledulka84
16. led 2022

@brunetka11 také jsme v průběhu Covidu přešli k systému 1. kolo online, druhé teprve naživo. No, byla to sranda, když padly Teamsy a narychlo se v průběhu prvního pohovoru měnila pro ten den platforma, přes kterou se pojedou pohovory 🙈 jedna personalistka na telefonu s kandidátem a druhá nastavuje meeting na Zoomu 😂

lotosek
16. led 2022

Tak u nás přijít o 15 min dříve by znamenalo, že zbývajících 13 min bude kandidát sedět sám v zasedačce a čekat, až se uvolní manažer, nebo ještě lépe bude čekat někde na chodbě, než se uvolní zasedačka. Ale věřím, že personalistka by to nějak zachránila.