Hledání nového zaměstnání na RD - uvádět, že jsem na RD?

mysicka_lb
22. srp 2016

Milé maminky, zajímá mě, zda je podle vás vhodné v životopise či při pohovoru uvádět, že jsem v současné době na rodičovské dovolené. Synovi je dva a čtvrt roku, jsem ve svém původním zaměstnání na rodičovské dovolené, ale nechci se do něj již vracet a chci si nyní najít novou práci. Do synových tří let bychom se na rodičovské dovolené vystřídali s manželem, potom by chodil do soukromé školky, ale doma by s ním byl v případě nemoci manžel. Máme i babičku v důvhodu bydlící kousíček od nás. To, že mám dítě, tedy pro firmu není žádnou hrozbou, nicméně jsem dva a půl roku doma a fakticky nepracuji, což by jí vadit mohlo. Zajímá mě, zda to uvést a případně kdy (zda rovnou v životopise, v průvodním dopise, při pohovoru sama od sebe nebo až na přímý dotaz).

sromulenka
22. srp 2016

Když jsem se ptala, před x lety já, hodně maminek, a myslím, že i nyní Ti napíšou, že se RD do životopisu neuvádí. Nemusí. Ale já jsem uvedla obě dvě - hned v životopise. Aby přeci jen zaměstnavatel věděl, co že jsem ty roky dělala. A také pro mou práci (práce s dětmi) to bylo velice pozitivní. Dle toho jsem měla od některých velké +. a ještě jsem si mohla vybírat. - přeci jen na RD získáš zkušenosti ze života, a některé firmy radši vezmou maminky, neboť na RD se z nich stanu flexibilní manažerky 🙂 Ale záleží, o jakou pozici máš zájem. Za mě, ANO 🙂

kaja2016
27. srp 2016

@mysicka_lb Do zivotopisu muzes uvezt vlastne co chces. Hodne lidi si tam i vymysli, aby to vypadalo lepe. A co do moznosti ziskani prace, nabirala jsem lidi a je lepsi o detech vubec nemluvit a nezminovat je ani po dobu zkusebni doby. Zamestnavatel se boji nemocnosti, neschopnosti delat prezcasy kvuli vyzvedavani, a uprimne kolik maminek mi slibovalo, ze hlidani maji zajisteno a prezcasy nejsou problem a po zkusebce se situace zmenila. Ted uz se zivim necim jinym, ale tehd jsem v jednu chvili prestala najimat matky s detma, protoze jinak jsem za ne sedela v praci do noci ja☹ Ale samozrejme muzes narazit na nejakou manazerku s dvema detma, co to podporuje a budes mit naopak vyhodu. Zalezi na firme no.

chris_n
27. srp 2016

@kaja2016 v mem oboru, pokud budu na materské dohromady 5 let, tak je to celkem devastující pro znalosti (IT jde velmi rychle dopředu). Takže tam mít uvedeno, že jsem celou tu dobu pracovala, což vlastně není pravda, je podle mého taky lhaní. Je to takové uhozené no... ☹

anve77
27. srp 2016

Já bych neuvedla..Totiž mi přijde, že je zakořeněno, že matka na RD je pro pracovní trh nepoužitelná.Dítě se nedá zatajit při nástupu do zaměstnání, účetní se bude po nich stejně ptát.Ale na osobním pohovoru, když se na to zeptají, musíš s pravdou ven, ale hned bych to zamluvila tou možností babičky atd. Fakt záleží na šéfovi. Jsem také na MD a do práce se vracet nebudu. Do životopisu MD neuvedu, protože ze zkušenosti vím, že tě ani na pohovor nepozvou, když tohle přečtou, hází to přímo do koše. To je bohužel moje zkušenost. A na pohovoru už musíš udělat dojem 🙂

kaja2016
27. srp 2016

@chris_n v it se moc nevyznam, mela jsem dojem, ze zijes v zahranici v Nemecku, nebo se pletu?

luj89
27. srp 2016

@kaja2016 To zní sice krásně - nemuvit o dětech, ale na pohovoru se na děti dost často ptají. Když jsem před rokem hledala novou práci ve svých 26 letech, snad všude se mě ptali na případné těhotenství/děti. Nesmí, ale dělají to.

kaja2016
27. srp 2016

@luj89 Jo to mas pravdu. A kdyz odpovis, ze nechces odpovedet, tak uz jsi podezrela a hlavne mas svouhlavu a to take neni moc popularni🙂

chris_n
27. srp 2016

@kaja2016 ano, mas pravdu 🙂

kaja2016
27. srp 2016

@chris_n ja mam pamet🙂 A v Nemecku to bude myslis problem uvest? Slysela jsem, ze tam je politika podpory rodiny na daleko lepsi urovninez u nas. Jedna maminka psala, ze sehnala zamestnani tehotna uplne normalne atd. Je to pravda? Jinak toho vypadku z oboru jsem se take obavala, tak jsem zacala ve 3. mesici dcerky tak hodinku denne pracovat, ale uprimne nerada☹

mysicka_lb
autor
27. srp 2016

@kaja2016 Jde mi hlavně o to, jestli ten životopis bez RD nevypadá u mě ještě podezřeleji. Je mi skoro 34 a mám tam zaměstnání v té poslední firmě 8 let (od 2008 - dosud, stále tam zaměstnaná jsem). Nemyslíš, že když to nějaký personalista uvidí, řekne si, že třeba 6 let z těch 8 je určitě RD se dvěma dětmi, a nehodí můj životopis taky rovnou do koše? Přitom já jsem tam 5,5 let skutečně pracovala a na RD jsem "jen" 2,5 roku. A kdybych byla opravdu v tomto věku bezdětná, nehodili by ten životopis taky do koše s tím, že určitě otěhotním? Co myslíš na základě svých zkušeností?

chris_n
27. srp 2016

@kaja2016 upřímně kdykoliv jsem s jakymkoliv Headhunterem mluvila, tak jsem narovinu řekla, že jsem na rodičovské a těhotná. Já jsem ted doma 2,5 roku a pro Německý trh jsem se znalostma už extrémně pozadu. I bych ráda pracovala při RD, ale nový zaměstnavatel mě jen tak nezaměstná, a aktualní pro mě práci nemá. Takže jsem čim dal víc mimo a po druhé RD půjdu asi na nějakou rekvalifikaci k nějaké firmě. Uvidíme. Mám na to ještě cca 2 roky nebo 3, jak se rozhodnu. Ted se zaměřuju na jazyk.

mysicka_lb
autor
27. srp 2016

@anve77 Bohužel člověk nikdy neví, jaké přijdou další otázky.... První otázky jsou ve stylu, co na dané pozici vykonávám, proč tam jsem tak dlouho, proč uvažuji o změně. A teď nevím: odpovídat "vykonávám tam to a to," když 2 roky vykonávám něco úplně jiného? Nebo "no, víte, teď vlastně nevykonávám nic, jsem na RD, ale předtím jsem tam dělala to a to.." To zní hrozně, to je jasné. Ale když se celý rozhovor povede v přítomnosti a pak někdy na konci vyjde najevo, že tam vlastně jsem zaměstnána jen papírově, bude to taky trapas.

anve77
27. srp 2016

@mysicka_lb Mám děti po 8 letech po sobě. po každé MD jsem musela mazat do práce, protože nejsem typ člověka, co nedokáže být doma 6 a více let v kuse. Nikdy jsem do životopisu mateřskou neuváděla.Vždy jsem do toho období napsala firmu. Kdyby se mě ptali ( píšu kdyby, protože se mě na to nikdy neptali) kde mám napsanou MD, řekla bych, že jsem ve firmě pracovala načerno při MD. To je známka, že jsem pracovitá 😀 😀 Pro mě bylo hlavní dostat se na osobní pohovor!!!! potom už jsem se musela prodat.Mluvit, mluvit, mluvit. Máš babičku na důchodě, to je výhra a když to potom řekneš šéfovi, vezme tě všemi deseti. A ještě jedna rada: je totiž potřeba chodit na pohovory! Já začnu už brzy. 😀 Na práci mám ještě brzy malinká 5m, ale chodit na pohovory se mi vždy vyplatilo, hlavně pokud v podstatě o nic nejde a práci nechceš. Jsi klidná a působíš odolně proti stresu..to oni dnes chtějí. Projdeš pár pohovorů a budeš si jistá v kramflecích. Můžu doporučit!!

mysicka_lb
autor
27. srp 2016

@anve77 Takže prostě celý ten pohovor mluvíš (budeš mluvit) tím stylem, jako že teďka aktuálně tu práci vykonáváš? A když se pak zeptají na děti, tak "mám a je o ně postaráno"? A kdyby se něco provalilo, tak jsi pro tu firmu dělala i při MD na černo a takhle to i řekneš? Nevím, ale není už samotný ten fakt, že někde pracuješ nezákonným způsobem, při pohovoru nežádoucí? Neber prosím mé dotazy jako nemístné šťourání, nemyslím to nijak zle, jen si to potřebuju ujasnit.

brunetka11
27. srp 2016

Jsem HR a sama jsem to tam psala. Práci jsem si tehdy našla až po půl roce, ale velmi se mi tehdy pravdomluvnost vyplatila. Prostě hledali můj profil. A já měla jistotu, že se nikdo nehroutil z nemocného dítěte - ano, vypomáhala babička i muž, ale pokud má dítě horečku, prostě se od něj nehnu.
Když uchazečka nejedná na rovinu - z praxe ověřeno několikrát - je to prostě průser.
Takže když to na ni praskne - a ne, nejsme všichni na HR tupí a slepí - do pracovní nabídky takové uchazečce nejdu.
Pokud jedná na rovinu - většina mého týmu je složena z matek na rodičáku nebo holek s malými dětmi, stejně tak ostatní naše administrativní část firmy. A vzájemně se dokážeme domluvit, porůznu se zastupujeme, pomáháme si. Funguje nám to. Aktuálně nastupují další dvě, od začátku jsme spolu jednali na rovinu.

anve77
27. srp 2016

@mysicka_lb ano, přesně tak.Při otázce, kde mám psanou MD řeknu, nepsala jsem ji tam, protože v té době jsem pracovala firmě načerno, nebo home office. Zkrátka byla jsem aktivní i v době MD. Kdysi jsem se bavila neoficiálně s personalistkou. Říkala, že životopisy od čerstvých maminek na MD hážou přímo do koše. Že nejsou zajímavé.Takže já píšu zajímavý životopis ( zajímavý pro firmy) a na pohovoru to ukecám. Děti mám, ale babičky, dědečky, strýčky, tetičky prostě v případě nemoci 100% postaráno. Ten pohovor je totiž důležitý a první dojem., Když jim sedneš, ty děti nejsou až tak důležité.

anve77
27. srp 2016

@brunetka11 no popravdě u nás byl manager muž, dosti vlivný.Vyloženě nesnášel řeči typu, zdržela jsem se, dítě mělo horečku, atd. Nezajímalo ho to, potřeboval výkony, spolehlivé, pracovité lidi kolem sebe. Takto nám to říkal na každé poradě. Raději jsem vše řešila dovolenou, ani jednou jsem nebyla na paragrafu. Pokud narazí zakladatelka na firmu složenou ze samých žen, je to výhra.Já bohužel takovou zkušenost neměla. Kromě mě u nás ve firmě byla ještě jedna maminka dětí. Jinak samé karieristky, bez dětí.. Taková je zkušenost moje. 😉

kaja2016
27. srp 2016

@mysicka_lb Tak predne vubec nepis datum narozeni a stav. Do toho nikomu nic neni🙂 Kdyz bych mela mluvit za sebe, kdyz bych po detech hledala praci zase v ekonomii tak o detech vubec nemluvim a necham je, at si predstavuji, co chteji. Ale ja vypadam o 10let mladsi. No a tezko rict, fakt, to taky zalezi na oboru a pozici kam se hlasis. Ja byt tebou tak si naplanuju strategii dle vlastni intuice a pak vytrvam. Ona sazka na pravdu taky nemusi byt spatna, pak zase najdes treba firmu, ktera ti sedne.

kaja2016
27. srp 2016

@chris_n tak to je fajn, ze muzes jit na rekvalifikaci. Nevim, jak v tom IT, ja delam uz asi deset let vedle HPP pro jednu firmu a v tehotenstvi (kdyz jsem prisla o praci) i ted me podrzeli a maji pro me porad praci. Zjistuju, ze nejdulezitejsi pro praci jsou kontakty a nastesti me ty lidi v oboru zajimaji, takze kontakty udrzuju nezavisle na tom, co z toho kapne, jinak bych na to nemela zaludek. No tak drzim palce.😉

brunetka11
27. srp 2016

@anve77 No, my jsme IT, muži jsou ve výrazné přesile ,-)
Na stranu druhou je to prostě o schopnosti se mezi sebou domluvit. Tuhle byl jeden kolega v šoku po zjištění, že jsem v mezičase, co tu pracuji, porodila dítě a jsou mu už 4 roky. Prostě to jaksi neměl příležitost zaregistrovat ,-)

gracinka7
27. srp 2016

Já bych tam asi RD uvedla. Bude to vypadat lépe než to, že jsem tři roky nic nedělala. Kdo si pozve na pohovor někoho, kdo vypadá že nemaká?

anve77
27. srp 2016

@brunetka11 pracovala jsem také ve IT firmě. Tedy ne jako IT,ale v administrativě.Samí chlapi a popravdě si nedokážu ani předstaivt u nás nějaké zastupování,pomoc aj. U nás měli všichni daný projekt na kterém pracoval,např. ve vývoji, testování, databáze atd.Nejvíce prefovali a preferují muže, žen je v IT stále málo,ale chlapi zase nedokážou dělat více věcí najednou, takže vyhrává žena,ale bezdětná,pokud možno stále k dispozici 🙂 A také se pracuje pro USA a tam je časový posun, oni začínají v 15:00 a to já už mazala domů k dětem. Šéf se šklebil, ale nenadělal nic.

brunetka11
27. srp 2016

@anve77 No u nás hoši jásají za každou ženskou loknu ,-) Občas mám pocit, že žena programátorka má body navíc předem 🙂 Opravdu je jedno, kolik dětí má či nemá.

anve77
27. srp 2016

@brunetka11 svatá pravda...v tomto případě je asi jedno zda máš dětí jako smetí. Ze zkušenosti taky můžu potvrdit, že v oboru IT se děti tolerují daleko více, tyto firmy umožňují home office. Ale jak říkám, v některých zaměstnání je potřeba štěstí trošku pomoci. Nelhat,ale neříkat úplně pravdu 😀

mysicka_lb
autor
27. srp 2016

@kaja2016 To si přece jednoduše vypočítají podle let, ve kterých jsem studovala, takže když tam neuvedu věk, nic to neřeší (stav tam nemám, to by mě ani nenapadlo).

mysicka_lb
autor
27. srp 2016

@gracinka7 To v případě, že jsi po dobu RD nebyla zaměstnána a měla bys jinak v životopise mezeru. To je pak asi jasné, že je lepší to tam uvést. Ale tohle je situace, kdy jsem stále zaměstnána, takže tam žádná mezera není a není (nemusí být) vůbec nic poznat.

anetka1701
27. srp 2016

Hele ale upřímně, to si fakt myslíte že personalisti jsou úplně blbý? Že tam seděj proto, že na jinym oddělení zrovna nebylo místo? Že nepoznaj matku na rodičáku? A i kdyby, co až to praskne? Jak se na tebe bude koukat vedení, když zjistěj žes je tahala za nos???

Naopak do CVčk uvádět veškerou činnost, co jsi na RD dělala - částečný úvazky, práce z domu, brigády... Ať vědí, že ses snažila a nakopala ses x let do zadku... Pokud máš RD na tři roky a jdeš po dvou a kousek, tak do průvoďáku vysvětlit - na RD půjde táta, hlídání zajištěno...

Dnes a denně se s ženskejma na pohovoru bavím o tom, jak to mají s dětma... Řešíme hlídání, kombinace s pracovní dobou a jak to zařídit aby to fungovalo...

Neznám nikoho, kdo si umí lépe organizovat čas, zvládat víc věcí najednou a pracovat rychle a efektivně než ženská co byla doma s dětma :oD Navíc bejvaj za práci vděčný a vykonávají jí dobře, protože jsou rádi že jí dostali... Nebojte se toho, vyzvedněte svoje kvality a nesnažte se lhát do CVček... Ty lidi co je čtou to poznají (drtivou většinu lidí co si zvu na pohovory si předtím proženu googlem) a když to praskne, tak je pak hůř pro vás...

mysicka_lb
autor
27. srp 2016

@anetka1701 Ale tady nikdo nikoho nechce tahat za nos, dělat z něj blbce, lhát, podvádět atd. Životopis, na kterém RD není uvedena, je naprosto regulérní, pravdivý a morálně korektní životopis. Stejně tak průvodní dopis ve stylu "mám ze svého zaměstnání zkušenosti s A, B a C" namísto "teď jsem zrovna na rodičovské dovolené, ale nebojte se, o dítě je postaráno". Nikdo se nebavíme o lhaní, uvádění neexistujících zaměstnání a titulů, přikrášlování a vymýšlení si. Takže logicky ani nemá co prasknout. Jde mi jen o to, co je vhodnější, co lépe působí a vypadá. Samozřejmě, že se každý snaží mít životopis, který co nejvíce zaujme, ale to vůbec neznamená, že jedná nemorálně nebo dokonce lže.

amaxi
27. srp 2016

@mysicka_lb RD určitě uvést. Jsem z HR. Dobrý personalista stejně CV bere jen jako získání základních informací. Rozhodující je pohovor. A pokud na pohovoru zjistím, že to je v CV není pravda, pak uchazec letí do koše. Ne kvůli tomu,ze má RD. RD je přece taky práce. Takový home office na manažerské pozici 🙂

brunetka11
28. srp 2016

@mysicka_lb No, máš tady názory a přístupy lidí z druhé strany - HR. A je na tobě, co si z toho vezmeš.
P.S.
Nejdu z pozice HR po nejzajímavějším CV - jdu primárně po informacích, zda daný člověk má potřebné znalosti a zkušenosti k pozici, o niž se uchází. V administrativě na pozice recepční či asistentka hraje i nějakou roli motivační část e-mailu a to, jakým způsobem se uchazečka prezentuje - zda nemá v CV pravopisné chyby, neadekvátní fotky, nereálná data.
Před 2. kolem si na ně sháníme reference.
U nás je třeba najít dobrou recepční stejně jako najít člověka na vyšší managerskou roli.
Kolegové jsou po pár špatných zkušenostech na tuto roli ve firmě velmi citliví a nároční.
Dobrá recepční je prostě duší firmy.