Naletěla jsem. Jak dál postupovat?

lucifux
7. bře 2024

Zdravím, před časem jsem tady řešila úmyslné zničení telefonu mého syna. Rozhodla jsem se koupi bazarového. Reagovala jsem na inzerát na SBazaru, domluvili jsme se na platbě předem, paní že druhý den po cestě domů telefon pošle poštou do vlastních rukou. Následně pošle foto podacího lístku. Údajně měla takto v úterý poslat. Nereaguje na emaily. Dnes jsem jí napsala, že tedy čekám do zítra, a že jestli telefon nepřijde, předávám celou záležitost PČR. Vůbec nevím jak dál postupovat.
Jsem z toho už celkem unavená... Nejdřív ta patálie s telefonem, v úterý ráno jsme zjistili úmrtí v rodině, teď zase jsem naletěla nějaké podvodníci ( pravděpodobně).
Nejsem v situaci, kdy si můžu dovolit rozhazovat tisícovkama... 😢

1pomnenka
7. bře 2024

Napiš jí, že nekomunikuje, všude samý podvodník, tak jsi ohlásila na PČR. Bude ti psát, jak je nemocná nebo má nemocné děti, ale balík místo ní může odeslat soused, příbuzný, kamarádka.....

zara11
7. bře 2024

@1pomnenka no tak treba mi se ted stalo na jiném bazaru, ze mi onemocnela dcera a ten den jsem to opravdu nemela komu dat,aby mi balík odeslal, bydlime na vesnici a ze bych sla otravovat sousedy fakt ne a pritel pryc, takze jsem hned psala s omluvou a na bazaru, co se nesmi zde zmiňovat stornovala s omluvou objednavku, ze muzu poslat az dalsi tyden 🤷🏼‍♀️

krisstina93
7. bře 2024

Podej trestní oznámení. Kolik jsi ji poslala? Ono jestli to není nějaká velká částka nebo těch okradenych není víc, tak se tím ani nikdo nebude zabývat. Poučení pro příště, nikomu neposilat peníze předem. Já bych z bazaru nekoupila nic ani za par stovek, kdyby to neslo osobně převzít a zkontrolovat.

rosalindamelinda
7. bře 2024

Nevím no, co na to napsat jiného, než že na bazarech se předem NIC platit nemá. Mohly jste se domluvit na zaslání na dobírku, úplně nejlepší řešení. Případně zásilkovna je celkem levná. Taky záleží na té částce, ale pokud je malá jen do 5 tis., tak těžko no. Každopádně předat PČR. Někteří ještě upozorňují na tyto podvody na sociálních sítích, na stránkách měst a obcí.

krisstina93
7. bře 2024

@rosalindamelinda tak ono ani dobírka to neřeší, pošle zabalenou nějakou blbost, otevřít balík před zaplacením stejně nesmis, doneses balík na dobírku domu a zjistíš, ze místo mobilu tam je nějaký kram.

ai30
7. bře 2024

Moje rada je, prestan rozhazovat tisicovkama za smrtphony na hrani pro sedmileteho syna. To uz ty penize muzes hazet rovnou z okna. Kup stary funkcni telefon za par stovek, kde si bude moct nastavit ten budik kvuli lekum a bude funkcni na volani, tot vse. A na bazaru nakupuj drahe polozky jen od proverenych uzivatelu, nebo s osobnim vyzvednutim.
S probehlym nakupem uz je bohuzel malo co radit, zkus si najit cislo uctu, jestli se uz neobjevilo jako podvodne v jinych pripadech, ke kterym byses mohla pripojit a pripad nahlas, ale ty penize uz jsou pravdepodobne v cudu. :(

miryp
7. bře 2024

No co bys dělala, pokud ti nepošle potvrzení o odeslání, ani nepřijde samotný telefon, prostě půjdeš na tu policii a podáš TO. Jen se připrav na to, že na 99% půjde v takovém případě o recidivistu, který nic nemá a nikdy ty peníze zpět nedostaneš, stejně jako nedostaneš ten telefon.
Pokud nemáš na rozhazování, pak nechápu, že někomu, koho vůbec neznáš a koho si nemůžeš ověřit, když nepočítám číslo účtu, které jsi snad před odesláním platby googlem prohnala, pošleš své peníze. V takovém případě bych dala přednost buď swapu/koupi v okolí bydliště, aby to bylo z ruky do ruky, nebo koupi od řádně registrovaného prodejce/bazaru.

lobella
7. bře 2024

Asi nezmuzes nic....stalo se mi podobne, nakup pres bazos, s panem jsme si psali, volali, vse se zdalo v poradku, nabizel i osobni prevzeti, ale bylo to pro nas uplne mimo,tak jsem poslala penize, pan ze odesle, od toho okamziku, inzerat stazeny, cisla zablokovana,na mail nereagoval, skoda 1000, nikdo s tim nic neudela, penize neuvidis

janule0123
7. bře 2024

@lucifux jedine vyhrožovat PČR a věřit ze se lekne, jinak nenadelas nic … me se povedlo přijít naštěstí “jen “ o něco málo víc než 1000kc… celkem v tom holcina byla po takových kouscich cca k milionu a pořad pohoda klídek podvádí dal a to už dva roky určitě budou ..jen zas trosku jiný artikl… nic moc s tím neudelas, Max se tím co nejmíň trápit, ikdyz peněz nazbyt není.. jinak buď beru od te doby na vyzvednutí .. a nebo radši nic dalšího nebo me ten koment smazou

janule0123
7. bře 2024

@lucifux jen na doplnění ..: 3x predtim přes stejnou osobu obchod proběhl (šlo o hromadné objednávky) i za víc peněz … a vše ok… lepila to dalšími a dalsima objednávkami … lhůty se prodluzovali… až bublina praskla …a viditelné pokud na to mas žaludek, i tak se dá hezky vydelat - taková práce z domu 😎

barulina
8. bře 2024

@krisstina93 prosím tě, pokud to neznáš, nepiš. I když to bude jedna vec a bude do 10tis, tak to samozřejmě policie řešit bude muset. Je to majetkový přestupek.

krisstina93
8. bře 2024

@barulina ano budou to řešit tak, ze to sepisou, ale peníze už stejně nejspíš neuvidí. Aspoň teda neznám nikoho, kdo takhle naletel (a ze je to každý druhy) a dostal peníze zpátky. Těch podvodu je teď tolik, ze policie nemá kapacity na to řešit každého, kdo přišel o par korun.

veruuu_kubesovic
8. bře 2024

A k čemu ten 7lety kluk tak bezmezně ten mobil potřebuje? Nestačili by hodinky? Už teď rozhazujes penězma, já bych dala dítěti ten nejobycejnejsi mobil, ať se mi zvládne dovolat...

helen_h
8. bře 2024

@lucifux Ještě si jí zkuste proklepnout podle č. účtu, na netu se docela najdou informace o podvodnících, kterým už někdo naletěl; je na to i přímo FB skupina.

petrasipkova1
8. bře 2024

vždycky si říkám, že to je záležitost seniorů a ono ne .... teď to opravdu jedině nahlásit na policii, s penězi se rozloučit a poučit se - platba předem ano, ale jen drobné částky, nebo u prověřených lidí. Telefon výhradně ve skupinkách na facebooku okolo bydliště, zadáš poptávku a neustále někdo nějaký telefon vyřazuje,dokonce i zdarma, max za pár stovek.

barulina
8. bře 2024

@krisstina93 u každého spisového materiálu je stejný postup a vše musí být splněno. Mimochodem, sloužím bez mála 20let. Tyhle věci bych normálně zakázala nabírat. Je toho plná tv, internet, plno besed a stejně jsou lidi nepoučitelní. Jen nepiš, že se tím nikdo nebude zabývat, pro nízkou hodnotu, prostě bude. A je jedno jestli je to TC nebo Pr

krisstina93
8. bře 2024

@barulina a co teda konkrétně splnite? Zaznamenate to do spisu a dal co? Většina lidi svoje peníze už stejně neuvidí. Podvodníkům se stejně nestane nic, jinak by tak neokradal každý druhy.

katule1990
8. bře 2024

@krisstina93 Ano, penize uz s nejvetsi pravdepodobnosti neuvidi. To, ze se zlodejum nic nestane a dostanou i za ukradeny milion podminku a jedou vesele dal, neni vec policie, ale nasich zakonu a soudu. Neni pravda, ze policie nebude oznameni kvuli par korunam resit, policie musi prijmout a prosetrit uplne kazde oznameni. Vetsinou ti zlodeji maji nakradeno mnohem vic a pripady se spojuji po cele CR. Pokud by si kazdy rekl, ze nema smysl oznameni podavat, pak uz by se nedelo vubec nic.

krisstina93
8. bře 2024

@katule1990 já to chápu, ale ono se neděje nic ať se to nahlásí nebo ne. Tím ze to nahlasim ztratim akorat čas, kdy to budu vysvetlovat na policii, prachy z toho mít nebudu a ani ten pocit, ze podvodník bude nějak potrestán. Nějaká podmínka je každému fuk. Když se nevrátí peníze ani lidem, kterým ukradnou miliony, tak je to špatný systém.

miryp
Autor odpověď smazal
Zobraz
miryp
8. bře 2024

@krisstina93 a to se pleteš. Právě nečinnost poškozených, kteří se stydí za to, že někomu naletěli a nepodají trestní oznámení s tím, že stejně ta částka na potrestání není dost vysoká, vede k tomu, že podvodníků přibývá jako hub po dešti a že to malé procento, které na tu policii dojde, nedostane nic, protože jejich nárok mnohdy na obžalobu nestačí. Přitom kdyby podali TO všichni, které daný člověk obral, mohlo by to na tu obžalobu být. A čím dříve to bude u soudu, tím dříve se zamezí páchat další podvody a tím větší je šance, že to pak jednou poškození dostanou zpět v exekucích.

barulina
8. bře 2024

@krisstina93 hele, jestli si myslíš, že se napíše a pak to měsíc leží a odlozime, tak se pleteš. Podle toho co člověk dodá podle toho se šetří. A neexistuje v dnešní době, kdy je vše v PC a ty jsou propojeny s úřady a st.zastupitelstvymi něco vynechat. Nejvíc mě baví názory civilistů, to neber jako urážku. Ale do budoucna doporučuji se zdržet komentování něčeho čemu nerozumíš. Protože pak si to přečte někdo, kdo ano a můžeš být pak za hloupou.

krisstina93
8. bře 2024

@barulina já chápu ze se to někam zadává a sepisuje, ale z pohledu toho civilisty je to pro me jakoby se nedělo nic, znám dost lidi co byli okradení, nahlásili to, nebyly to zrovna korunove částky (nejvyšší znám v řádech deseti tisíců) a krom toho, ze se to teda někam zapsalo, se nedomohli ničeho. Peníze už neviděli, nejspíš ani neuvidí a ze je někdo někde stíhán je jim k ničemu. Pokud toho člověka nezavrou, tak bude krást dal, nějaký způsob si najde.

barulina
8. bře 2024

@krisstina93 pokud je to v trestní rovině, vždy přijde usnesení o odložení, kde je podrobný popis co pol. Orgán konal. Takže ti asi neřekli vše, nebo tomu sami nerozumí. Bych ti přála lustrovat výpisy z bank. Nic krásný vecer