Jak se z někoho stane bezdomovec?

30. zář 2023

Raději anonymně, týká se to našich přátel, všichni jsou z toho v šoku 😔
Znáte někoho, kdo skončil na ulici? Co tomu předcházelo? Můžete se podělit o jeho příběh?
Vždycky jsem si myslela, že lidi na ulici skončí nějakou souhrou nešťastných náhod, jako dluhy, ztráta práce, rodiny, ale dotyčný pomoc rodiny má, není to nic platný. Přítelkyně i s dítětem od něho odešla v naději, že se vzchopí, ale on na vše zanevřel úplně. Rodina se snaží seč může, o všechen svůj majetek už přišel, udělal si dluhy a jakoby si na tom dně liboval. Má pocit, že je všechno špatně a že celý svět je proti němu. Rodina stále doufá v nějaké prozření. Napadlo mě třeba léčení? Deprese? Léky?

kristyn86
30. zář 2023

Odpovedela sis sama. I tvuj dotceny clovek ma dluhy,nema majetek,nema ted rodinu...Proc leceni? Pije,bere drogy nebo ma psychicke potize? Chlapi casto mivaji psychicke potize,ale nejdou s tim ven a tim padem je vse tezsi a tezsi..Pak se to na sebe nabaluje a clovek fakt muze skoncit na ulici,kde se to bude stale vic prohlubovat. Pracuji s bezdomovci a se socialne slabsimi a ty pribehy jsou fakt ruzne. Vtdy to neni tak,ze se na dotycneho rodina jen tak vyprdne,ale vetsinou se ten jedinec vyprdne na svoji rodinu,dela koniny,dluhy,je v tom alkohol,psychicke potize...

autor
30. zář 2023

@kristyn86 já jsem toho člověka viděla jen párkrát a někde na akcích jako je grilování a tak, ale vždycky mi přišlo, že ten člověk musí trpět úzkostmi a bylo vidět, že je stále ve stresu. Přátelé vyprávěli, že má často deprese a že až nenávistně mluví o lidech, co mají majetek, ale místo, aby si našel lepší práci a budoval domov pro rodinu, tak si vytvořil názor, že všichni ti lidé to dostali, zdědili, že se narodili do bohaté rodiny a znechutil se životem. Přitom jinak chytrý a vysokoškolsky vzdělaný. To mi jako psychické potíže připadá.

miryp
30. zář 2023

Souhra nešťastných náhod? Nešťastnou náhodou se dá označit max situace, kdy zaměstnavatel zbankrotuje, tím dotyčného semele nechtěná ztráta práce a na to se nabalí dluhy za bydlení, které najednou nemá z čeho hradit. Ale upřímně - to jsou lidé, kteří jen výjimečně končí na ulici, protože obratem svou situaci řeší a budou dělat cokoliv, aby neskončili na ulici.
Na ulici končí úplně jiný typ lidí - alkohol, drogy, nemakačenka, záměrně tvořené dluhy, před kterými pak utíkají, lidé, co žijí podle "nějak bylo, nějak bude", popř. lidi, co zneužívají své rodiny a prostě předpokládají, že za sebou vždy najdou někoho, kdo je z průseru vyhrabe, ale ono se to nedá dělat donekonečna...
Dva takové máme v rodině a upřímně, jeden už má za sebou i vězení a na ulici neskončil jen proto, že mu rodiče zaplatili podnájem (k sobě do domu ho nechtěli) a druhý neskončil na ulici jen proto, že si to s ohledem na svůj zdravotní stav nemohl dovolit a tak souhlasil s tím, že se bude starat o svou matku a na oplátku bude mít kde bydlet a bude mít co jíst (přitom mu jednou již dluhy pomohla rodina vyplatit, aby mohl začít znovu, což vedlo pouze k tomu, že si udělal dluhy sedminásobné)...

kristyn86
30. zář 2023

Ano,tak jestli ma psychicke potize,ktere ale neleci,nechce si je pripustit,tak na ulici muze skoncit snadno. Znam spousty bezdomovcu Ing.,Mgr. atd...Jen by to uz do nich clovek nerekl..

irmamala
1. říj 2023

Asi jsem naivka, ale jak se rika, ze se to muze stat kazdemu, tak ja si to uplne nemyslim. Naopak si myslim, ze kdyz ma nekdo jen trochu snahy a vule, ze se nejake pomoci docka.

koordinatorka_odboje
1. říj 2023

Zacina to v detstvi v rodine. Z toho vyplyvaji sklony k zavislostem, rychle pujcky, dluhy a uz to jede.